Rook boven een gebouw in Gaza, afgelopen nacht
NOS NieuwsAangepast

Nauwelijks contact met Gazastrook na 'zwaarste luchtaanvallen tot nu toe'

Er zijn nog altijd Israëlische troepen aanwezig in de Gazastrook. Ze zijn er in het kader van de gisteravond door het leger aangekondigde intensivering van de grondoperaties. Vannacht vonden er ook weer zware bombardementen plaats.

Over het aantal slachtoffers dat gisteravond en vannacht is gevallen, is niets bekend. Als gevolg van de bombardementen ligt het telefoon- en internetverkeer in de Gazastrook grotendeels plat, waardoor er nauwelijks communicatie mogelijk is.

Een legerwoordvoerder zegt dat het niet gaat om de start van het grondoffensief, waar al weken over wordt gepraat. De actie kan wel een voorbereiding daarop zijn, mocht Israël die stap nemen.

Volgens de gewapende tak van Hamas staken Israëlische troepen de grens met de Gazastrook in ieder geval op twee plaatsen over: bij Beit Hanoun in het noorden en in Bureij in het midden van de Gazastrook. Volgens de al-Qassam-brigades waren de gevechten hevig. Hamas-strijders vuurden daarbij naar eigen zeggen antipantserraketten af op Israëlische tanks.

Tegelijk werden volgens Arabische media de zwaarste luchtaanvallen op Gaza uitgevoerd sinds het begin van de oorlog tegen Hamas. Een verslaggever van de New York Times vlak bij de Gazastrook meldde even voor middernacht dat er "elke paar minuten" beschietingen met artillerie vanuit Israël op Gaza klonken.

De plaatsen waar het Israëlisch leger de grens is overgestoken

Bij de luchtaanvallen door het Israëlische leger werden ook plaatsen rond ziekenhuizen in Gaza getroffen, zegt een verslaggever van Al Jazeera die verslag doet vanuit het noorden van de Gazastrook. Er zou onder meer gebombardeerd zijn bij het al-Shifa-ziekenhuis. Israël heeft Hamas ervan beschuldigd dat het dat ziekenhuis gebruikt als uitvalsbasis voor zijn gewapende brigades. Hamas ontkent dat.

"We weten niet of dit bombardement bij het al-Shifa-ziekenhuis bedoeld was als waarschuwing, of dat het deel uitmaakt van de uitbreiding van de luchtaanvallen", aldus de verslaggever van Al Jazeera.

Correspondent Nasrah Habiballah over het mogelijke doel van de Israëlische grondoperaties:

Correspondent Nasrah Habiballah over de grondoperaties

Door de bombardementen zijn vrijwel alle communicatiemiddelen in de Gazastrook uitgevallen. In bijna het hele gebied ligt het internet en het telefoonnetwerk plat. Het gaat om de zwaarste storing sinds het begin van de oorlog op 7 oktober. Experts vrezen dat het door de moeilijke omstandigheden dagen of zelfs langer kan duren voordat inwoners van Gaza weer over internet beschikken. De vrees is dat Gazanen niet meer kunnen communiceren met de buitenwereld terwijl de Israël de aanvallen intensiveert.

Verschillende hulporganisaties hebben door de storingen geen contact meer met hun teams in de Gazastrook. De Rode Halve Maan maakt zich ernstige zorgen over het effect dat dat zal hebben op de zorg bij noodgevallen, omdat burgers bijvoorbeeld niet het noodnummer kunnen bellen. Onafhankelijke experts zeggen tegen CNN dat het dagen of zelfs langer kan duren voordat inwoners van Gaza weer internet hebben.

Beelden van afgelopen nacht:

'Israël voert zwaarste bombardementen sinds begin van de oorlog uit'

Op X roepen mensen topman Elon Musk op om het Starlink-netwerk beschikbaar te maken in de Gazastrook. Op het platform is de hashtag #starlinkforgaza trending. Het is volgens Al Jazeera niet duidelijk of Starlink de diensten naar Gaza kan uitbreiden, onder meer vanwege de opgelegde blokkade door Israël.

VN-resolutie

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Israël en Hamas opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Ook eist een meerderheid van de lidstaten "de directe toegang van hulp tot de Gazastrook" en de bescherming van burgers daar. Van de 193 leden van de Algemene Vergadering stemden 120 voor deze resolutie en 14 tegen, 45 landen, waaronder Nederland, onthielden zich van stemming.

Israël wees de resolutie van de hand. Minister Cohen van Buitenlandse Zaken noemde de oproep "verachtelijk". De VN-vertegenwoordiger van Israël zei dat "het merendeel van de internationale gemeenschap liever het verweer van nazi-terroristen steunt dan Israël". De Palestijnse VN-ambassadeur verwelkomde de resolutie juist, maar zei tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om de oorlog te stoppen.

Doden bij protest Westoever

Op de Westelijke Jordaanoever zijn gisteren vier doden gevallen bij gevechten tussen Israëlische troepen en Palestijnen, meldde het Palestijnse persbureau Wafa. Het was voor de derde vrijdag op rij een dag vol protesten op de Westoever.

Volgens het Israëlische leger werden militairen beschoten in de stad Jenin, en bij het terugvuren kwamen er twee Palestijnse mannen om het leven. Een van hen was een Hamas-lid, de andere hoorde bij Islamitische Jihad, zo melden beide militante organisaties. In Jenin kwam op een ander moment nog een man om het leven, onbekend is op welke manier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl