NOS Nieuws

Israël 'intensiveert' grondoperaties in Gaza: begin van het grondoffensief?

Het Israëlische leger breidt zijn grondoperaties in de Gazastrook uit en de luchtaanvallen worden opgevoerd, zo heeft een woordvoerder gezegd op een persconferentie. Hij zegt dat de luchtmacht aanvallen uitvoert "op Hamas-tunnels en andere doelen" en roept inwoners van Gaza-Stad opnieuw op naar het zuiden te gaan.

Wat de 'uitbreiding' van de grondoperaties precies inhoudt, is niet duidelijk. Er wordt al wekenlang gespeculeerd over een mogelijk grondoffensief, waarbij het Israëlische leger grootschalig Gaza binnentrekt. Dat is tot nu toe niet gebeurd, al is het leger de afgelopen dagen wel op kleine schaal met grondroepen in Gaza actief geweest.

Bekijk hier een deel van de persconferentie:

Woordvoerder defensie Israël: 'Grondtroepen breiden vanavond acties uit'

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi zei eerder vanavond op sociale media dat Israël nu "de grondoorlog tegen Gaza is begonnen. Het resultaat zal een jarenlange humanitaire ramp zijn". Het is onduidelijk waarop Safadi zich baseert:

In de aanloop naar de persconferentie vanavond bleek in Gaza het telefoon- en internetverkeer grotendeels platgelegd: providers meldden geen diensten meer te kunnen aanbieden na zware Israëlische bombardementen vandaag.

Ze hebben bovendien problemen met functioneren door een aanhoudend brandstoftekort. SMS- en WhatsApp-berichten naar mensen in de Gazastrook komen niet meer aan en telefoongesprekken worden niet beantwoord.

Enorme explosies

Eerder vandaag werd al duidelijk dat de Israëlische luchtmacht de Gazastrook zwaarder bombardeert dan eerder deze week. Op beelden gemaakt vanuit de omgeving van Gaza zijn enorme explosies te zien, en ook Israëliërs die in de buurt van Gaza wonen zeggen enorme explosies te horen. Vanwege de blokkade is het moeilijk om beelden en informatie vanuit Gaza zelf te ontvangen.

Deze beelden werden gemaakt van buiten Gaza:

Aanhoudende bombardementen in Gaza

Op een persconferentie eerder vandaag stelde het Israëlische leger bewijs in handen te hebben dat het grootste ziekenhuis van Gaza, het Shifa-ziekenhuis, ook als hoofdkwartier voor Hamas dient. Vooralsnog heeft Israël daar geen militaire consequenties aan verbonden. Naast duizenden patiënten schuilen ook duizenden burgers in het ziekenhuis voor de aanhoudende bombardementen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl