Beelden van het Israëlische leger van Israëlische tanks in Gaza
NOS Nieuws

Invallen met tanks voorbereiding lang verwacht grondoffensief Israël in Gazastrook

Het Israëlische leger is vannacht met tanks het noorden van de Gazastrook binnengereden en heeft daar doelen van Hamas beschoten. Het zou de grootste inval zijn sinds het begin van de oorlog. Of daarmee het langverwachte grondoffensief is begonnen, is onduidelijk.

Het leger noemt het de grootste inval in de Gazastrook tot nu toe. Er zouden "talloze terreurcellen" zijn uitgeschakeld. Of daarbij ook (burger)slachtoffers zijn gevallen is niet bekend. Inmiddels zouden de troepen weer zijn teruggekeerd naar Israël.

Een woordvoerder van het leger noemt de inval "onderdeel van de voorbereidingen voor de volgende fases van de oorlog".

Volgens hoogleraar Martijn Kitzen van de Defensie Academie past de actie in het patroon van de afgelopen week: "Israël wil hiermee de situatie verkennen. Waar zit de tegenstander, hoe sterk is die en kan ik er in de toekomst met een grotere troepenmacht binnenvallen?"

Nieuw aan deze inval is dat Israël er nu beelden van naar buiten brengt. Volgens Kitzen is dat een signaal van premier Netanyahu en de Israëlische defensietop: "Zij willen hiermee laten zien dat het grondoffensief er écht aan komt. Dat zeiden ze de afgelopen tijd vaker, maar met de beelden hopen ze Israëlische burgers die daaraan twijfelden te overtuigen."

Dit zijn de beelden die het Israëlische leger naar buiten heeft gebracht:

Israël: tanks reden noorden van Gazastrook binnen voor operaties

Hij acht het niet waarschijnlijk dat er vannacht is gezocht naar gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. "Die zitten waarschijnlijk in de tunnels onder Gaza. Voordat je die mensen hebt gevonden en daar ook nog veilig weg krijgt.. dat is op dit moment onbegonnen werk."

Tijdens en na de kortstondige inval over de grond heeft Israël ook weer bombardementen uitgevoerd op andere delen van Gaza. In de zuidelijke stad Khan Younis zouden 17 mensen om het leven zijn gekomen; tientallen mensen worden nog vermist. Ook werd het vluchtelingenkamp Bureij bestookt, daarbij vielen zeker twee doden.

Volgens Hamas is het aantal doden in de Gazastrook inmiddels opgelopen tot boven de 7000. De cijfers zijn niet onafhankelijk te controleren. Israël zegt dat Hamas het dodental opzettelijk overdrijft.

VS wil grondoffensief uitstellen

The Wall Street Journal schreef deze week dat Amerika er bij Netanyahu op zou hebben aangedrongen om te wachten met het grondoffensief. Anonieme legerbronnen melden aan de krant dat de VS eerst meer luchtafweer naar het Midden-Oosten wil brengen om Amerikaanse troepen in de regio te beschermen.

De Israëlische strijdkrachten willen juist zo snel mogelijk beginnen met het grondoffensief, stelt Kitzen: "Ze willen zwaar en hard toeslaan om Hamas een klap toe te brengen. De Israëlische regering is onder druk van de VS wat terughoudender. Ook weet Netanyahu van eerdere oorlogen dat zo'n offensief heel zwaar is en lang kan duren. Dus wil hij zeker weten dat alles goed is voorbereid."

Desondanks verwacht hij dat het grondoffensief niet lang op zich zal laten wachten. "Het is koffiedik kijken, maar ik verwacht dat het een kwestie is van dagen of hooguit een paar weken. Maar als het er komt, denk ik dat het niet zo grootschalig zal zijn als het Israëlische leger het zou willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl