Israëliërs bij een politiebureau in Lod waar familieleden van gegijzelden DNA komen afstaan
NOS Nieuws

Israëliërs wanhopig op zoek naar ontvoerde en vermiste familieleden

Israëliërs maken zich grote zorgen om ontvoerde familieleden en kennissen. Tegen Israëlische media vertellen ze dat ze zich in de steek gelaten voelen door de overheid.

Onder de gijzelaars van Hamas zijn behalve Israëlische militairen ook veel burgers. Gisteren circuleerden al beelden op sociale media waarop ontvoeringen te zien waren. Inmiddels zijn sommigen bevrijd door het Israëlische leger, maar van anderen is onbekend waar zij zijn en of ze nog leven.

Het aantal gegijzelden is "helaas omvangrijk", zei een woordvoerder van het Israëlische leger. In een bericht op Facebook spreekt het persbureau van de overheid van meer dan honderd ontvoerde Israëliërs.

Bij een politiebureau in de stad Lod komen familieleden van vermisten en gegijzelden om dna af te staan:

Israëliërs staan DNA af in zoektocht naar vermiste familieleden

Hamas meldde vandaag op Telegram dat de gijzelaars worden vastgehouden op veilige plekken, zoals tunnels. Hamas liet daarnaast weten de gijzelaars mee te nemen voor een eventuele gevangenenruil.

Rave in Negev-woestijn

Ooggetuigen vertellen aan de Israëlische krant Haaretz hoe militanten het vuur openden op een rave in de Negev-woestijn vlakbij de grens met Gazastrook. Het festival vond plaats bij het Israëlische dorp, of kibboets, Re'im. Volgens Haaretz was het een trance-muziekfestival ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest ('Soekot' in het Hebreeuws).

Een van de ooggetuigen, de 20-jarige Noya Reuven, zegt tegen de Times of Israël dat er paniek uitbrak toen er raketten werden afgevuurd boven hun hoofden. Toen de menigte uiteen rende werd er op hen geschoten.

"Ze gingen van boom naar boom en schoten. Overal. Van twee kanten. Ik zag overal mensen sterven. Ik was heel stil. Ik huilde niet, ik deed niets.", citeert BBC een festivalganger die zich wist te verstoppen onder een boom totdat ze gered werd door Israëlische militairen.

Meegenomen naar Gaza

"Ik probeerde contact met haar op te nemen vanaf het moment dat we sirenes hoorden", vertelt de vader van de 25-jarige Noa Argamani die op het festival aanwezig was tegen de Israëlische televisiezender Channel 12. Hij gaat naar het ziekenhuis voor informatie, nadat zijn dochter hem appte later contact op te nemen.

"Ik kreeg te horen dat ze niet gewond was", vervolgt de vader. Vervolgens vertelde een kamergenoot van Argamani hem over een video.

Daarin is te zien is hoe een jonge vrouw op een motorfiets wordt meegenomen. Het zou Noa Argamani zijn. Haar vriend wordt in de video lopend voortgeduwd.

Op andere beelden zou Argamani opnieuw te zien zijn terwijl ze wat drinkt uit een fles. Ze zou zich in een kamer in de Gazastrook bevinden. Hoe het nu met haar gaat, is niet bekend, en beide video's zijn niet geverifieerd.

Screenshot uit een video waarop Argamani te zien is. Ze is meegenomen door Hamas-leden

Van andere feestgangers is bekend dat ze de aanvallen niet hebben overleefd, zoals de voormalig Israëlische voetballer Lior Assulin. Zijn voormalige voetbalclub bevestigt Assulins dood op X.

In de hoop om familieleden en vrienden terug te vinden staan mensen hun DNA af en delen ze foto's en video's. Anderen herkennen op beelden geliefden die zijn meegevoerd. De moeder van de Duitse Shani Louk herkende haar dochter op een video waarin te zien is hoe een jonge vrouw bewusteloos achterin een auto wordt meegenomen. Het is niet bekend hoe het met haar gaat.

De moeder van de ontvoerde Shani Louk smeekt om hulp

De Israëlische Yoni Asher herkende in een veel gedeelde video zijn vrouw en dochters. Zij waren op bezoek bij zijn schoonmoeder in een kibboets dichtbij de grens met de Gazastrook. Hij zag dat haar telefoon zich in Gaza bevond. Daarna zag hij de video waarop hij hen herkende.

Een Egyptische functionaris zei tegen het Amerikaanse persbureau AP dat Egypte door Israël is gevraagd te bemiddelen over de Israëliërs die zijn ontvoerd naar de Gazastrook, maar dat is door Israël ontkend.

Gevangenenruil

In het verleden zijn er vaker gevangenenuitruilen met de Palestijnen geweest. Zo werd in 2011 de Israëlische militair Gilad Shalit na vijf jaar gevangenschap geruild tegen ruim duizend Palestijnse gevangenen.

De Israëlische ambassadeur in Turkije noemde het eerder vanmiddag nog te vroeg om te onderhandelen. "We weten niet eens hoeveel burgers er ontvoerd zijn."

De Israëlische premier Netanyahu heeft de gepensioneerde generaal Gal Hirsch benoemd als verantwoordelijke voor het terughalen van ontvoerde en vermiste burgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl