NOS VoetbalAangepast

Feyenoord vernedert Ajax (6-0), grootste nederlaag Amsterdammers in eredivisie

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Ajax

Feyenoord heeft Ajax alle hoeken van De Kuip laten zien. In een ongekend eenzijdige Klassieker werd het in de 29ste speelronde van de eredivisie maar liefst 6-0.

Daarmee boekte Feyenoord zijn grootste zege ooit op de grote rivaal. De 9-4 van 29 november 1964 kan na vandaag uit de boeken. Eerder dit seizoen wonnen de Rotterdammers de Klassieker in de Johan Cruijff Arena nog met 0-4.

Bovendien was het een evenaring van de grootste nederlaag in de clubgeschiedenis van Ajax. In 1949 (6-0 tegen ADO) en 1950 (0-6 tegen Limburgia) werd er met dezelfde cijfers verloren. Dat was nog voor de oprichting van de eredivisie.

Bij rust was het vanmiddag al 3-0 dankzij treffers van Igor Paixão, uitblinker Yankuba Minteh en Dávid Hancko. In de tweede helft voerden Minteh, Quinten Timber en Paixão de score verder op.

Dankzij de eenvoudige zege staat Feyenoord stevig op de tweede plaats en kan de blik stilaan richting de bekerfinale, over twee weken tegen NEC. De ploeg uit Nijmegen nam de vijfde plaats over van Ajax, dat in de resterende vijf competitieduels nog vol aan de bak moet om zich rechtstreeks voor Europees voetbal te plaatsen. Daarvoor moeten de Amsterdammers vierde worden of vijfde en dan hopen dat Feyenoord de beker wint.

Aanvalsgolven

Ajax presenteerde zich in De Kuip als een degradatiekandidaat. Nadat de ploeg het openingsoffensief van Feyenoord (goede kansen voor Santiago Gimenez en Minteh) met moeite had overleefd, begon het al vroeg opzichtig met tijdrekken.

Daardoor stokten de aanvalsgolven van Feyenoord tijdelijk. Maar na een half uur zetten de Rotterdammers aan voor een tweede offensief, ditmaal wel met succes.

Feyenoord breekt de ban

Eerst schoot Gimenez na een slechte uittrap van Geronimo Rulli (de vervanger van de geblesseerde Diant Ramaj keepte zijn tweede duel van het seizoen) een opgelegde kans nog op de Argentijnse keeper. Maar kort daarna was het wel raak. Na knullig balverlies van Ahmetcan Kaplan profiteerde Paixão op aangeven van Minteh: 1-0.

Twee minuten later ging er een fout van Jorrel Hato vooraf aan de 2-0. Bart Nieuwkoop kon ervandoor en bediende Minteh.

Ontreddering bij de spelers van Ajax na weer een tegentreffer

Het slappe Ajax was daarna rijp voor de genadeklap. Gimenez en Nieuwkoop misten nog grote kansen. Maar op slag van rust kopte Hancko geheel vrijstaand wel de 3-0 binnen. Het leek op buitenspel, maar dat werd opgeheven door de slapende Ajax-verdediger Hato.

Slaande beweging Bergwijn

Na rust beet Ajax wat meer van zich af, al deed Steven Bergwijn dat op de verkeerde manier. De aanvoerder van Ajax mocht van geluk spreken dat zijn slaande beweging richting Nieuwkoop niet bestraft werd met een rode kaart.

Feyenoord bleef de betere ploeg en dat resulteerde in de 56ste minuut in de vierde treffer. Uitblinker Minteh kreeg van Hato alle ruimte om de bal in de verre hoek te krullen. Invaller Branco van den Boomen deelde in de malaise door met dom balverlies de 5-0 in te leiden. Timber schoot van afstand fraai raak.

Bij de 6-0 van Feyenoord lieten meerdere verdedigers van Ajax zich in het strafschopgebied aftroeven. Nadat de ene na de andere Ajacied op de grond was gevallen, schoot Paixão de bal maar binnen.

Het staat er echt: 6-0

Er was nog voldoende tijd, maar de zevende treffer viel niet meer. Dat kwam ook doordat scheidsrechter Danny Makkelie geen strafschop gaf na een handsbal van Hato en omdat Feyenoord-spits Gimenez verzuimde om geklungel van Rulli af te straffen. Invaller Alireza Jahanbakhsh schoot wel raak, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens hinderlijk buitenspel van een andere invaller: Ayase Ueda.

Pas na 82 minuten noteerde Ajax zijn eerste en enige doelpoging. Invaller Julian Rijkhoff werd weggestuurd, maar zijn inzet werd gekeerd door Timon Wellenreuther. De Duitser werd zo de eerste Feyenoord-doelman sinds Ed de Goey in 1991 die de nul hield bij een Klassieker in De Kuip in de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl