NOS VoetbalAangepast

Ajax faalt opzichtig in De Kuip: 'Dit zal ons nog lang achtervolgen'

"Beschamend en teleurstellend." Het waren de eerste woorden die Ajax-trainer John van 't Schip kon uitbrengen na de 6-0 afstraffing van zijn ploeg tegen Feyenoord in De Kuip. De Amsterdammers werden compleet onder de voet gelopen en leden hun grootste nederlaag ooit in de eredivisie.

"Dit is een dag die je heel snel wilt wissen, maar het zal ons nog lang achtervolgen", besefte de interim-coach van de huidige nummer zes van de eredivisie.

Van 't Schip zei vooral te balen voor de supporters, die ondanks het rampseizoen zaterdag massaal naar de laatste training voor de Klassieker kwamen. "We hebben de laatste dagen enorm veel support gekregen en dan dit..."

'Nog geen drie keer overspelen'

Maar de spelers van Ajax gingen in De Kuip als makke lammetjes naar de slachtbank. Pas na 82 minuten, toen het al lang en breed 6-0 stond, noteerden de Amsterdammers hun enige doelpoging.

"Het was een gezamenlijk falen. We konden de bal nog geen drie keer naar elkaar spelen en maken persoonlijke fouten", doelde Van 't Schip op flaters van Ahmetcan Kaplan, Jorrel Hato en Branco van den Boomen.

Bekijk in onderstaande video's de reactie van Ajax-coach Van 't Schip en aanvoerder Bergwijn. Check ook fragmenten in Studio Voetbal over Bergwijn en de tactiek van Van 't Schip:

"Feyenoord zette vanaf de eerste minuut druk en we hadden niet de kwaliteit om daar onderuit te spelen. Misschien was het ook angst. We bleven maar fouten maken", stelde Van 't Schip somber vast.

Minteh in voetsporen Guidetti en Van Persie

In Rotterdam zal er nog jarenlang genoten worden van de monsterzege, zoals ook een 6-2 zege uit 2019 en een 4-2 overwinning uit 2012 een haast iconische status hebben in de havenstad.

Bij die voorgaande zeges waren John Guidetti en Robin van Persie de grote uitblinker. Nu veroverde Yankuba Minteh vele Rotterdamse harten.

De 19-jarige Gambiaan, gehuurd van Newcastle United, scoorde tweemaal en zorgde voor een assist. Met zijn vlugge dribbels draaide hij Ajax-verdediger Jorrel Hato bijkans horendol.

"Mijn broer en zus waren in het stadion, zo'n wedstrijd hebben ze nog nooit gezien", glunderde de aanvaller. "In Gambia kijken mensen naar elke wedstrijd van Feyenoord. Ik heb al heel veel berichtjes gekregen."

Bekijk in deze video's de reacties van Feyenoord-coach Slot en doelpuntenmakers Minteh en Timber:

Er was in Rotterdam uiteraard grote tevredenheid over de eigen prestatie. Maar tegelijkertijd was er ook oog voor de steeds pijnlijkere situatie bij aartsrivaal Ajax, waar alles mis lijkt te gaan dit seizoen.

"Ik wil niet zeggen dat ik medelijden heb, maar ik vind het wel heel vervelend voor ze", zei trainer Arne Slot. "Ik vind John van 't Schip een van de sympathiekste mensen uit de voetballerij."

"Ze hebben nog een paar wedstrijden te gaan, daar moeten ze vanuit hun perspectief het beste uithalen."

Herpakken

Dat perspectief is als volgt: Ajax is afgezakt naar de zesde plek, wat aan het eind van het seizoen deelname aan de play-offs om Europees voetbal betekent. In de resterende vijf duels (tegen FC Twente, Excelsior, FC Volendam, Almere City en Vitesse) moet de dolende ploeg zich zien te herpakken.

Van 't Schip: "We zullen een hele week nodig hebben om deze klap te boven te komen."

Ajax-fans wachten de spelersbus op na vernedering tegen Feyenoord

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl