Demonstranten op de A12
NOS NieuwsAangepast

Politie laat XR-blokkade A12 paar uur ongemoeid door inzet bij Ajax-Feyenoord

In Den Haag hebben klimaatactivisten van Extinction Rebellion de A12 vanmiddag een paar uur geblokkeerd zonder dat de politie ingreep. Dat kwam doordat er agenten nodig waren bij de voetbalwedstrijd Ajax-Feyenoord in Amsterdam, zei burgemeester Van Zanen van Den Haag volgens persbureau ANP in een commissievergadering van de gemeenteraad. "Daar waren ook mijn mensen, het is kiezen of kabelen", aldus Van Zanen.

Zoals iedere dag liepen demonstranten rond 12.00 uur op de Utrechtsebaan, het laatste stukje van de A12. Het was de negentiende achtereenvolgende dag dat de actiegroep rond het middaguur protesteerde tegen het verstrekken van fossiele subsidies.

Tunnelbak in

Toen de betogers doorhadden dat er niet werd ingegrepen, liepen ze ook de tunnelbak van de A12 in. Uiteindelijk zaten en lagen er enkele tientallen mensen op de weg. Even voor 14.00 uur werd er alsnog ingegrepen. De betogers werden eerst opgeroepen om te vertrekken en toen ze daar geen gehoor aan gaven, werden ze één voor één verwijderd.

De afgelopen dagen kwam de politie steeds snel in actie en werd bijna onmiddellijk begonnen met het verwijderen en arresteren van de betogers, maar vandaag gebeurde dat dus pas later. In de loop van de middag bleek dat het te maken had met het restant van het duel Ajax-Feyenoord dat werd gespeeld in de Johan Cruijff Arena.

Politiewerk onder druk

Van Zanen zei in de commissievergadering dat "het einde is bereikt" van wat de politie aankan. "De continuïteit van politiewerk in Nederland staat onder druk. Als er in een andere gemeente iets is waarvoor ondersteuning moet komen en die is er niet, is dat niet acceptabel."

De Haagse burgemeester zegt dat hij moet kiezen hoeveel politie er bij de blokkades wordt ingezet. "Ik kan er niet langer mijn verantwoording voor nemen dat de blokkades elke dag meteen worden opgedoekt, hoewel ik dat wel graag zou willen. We moeten kiezen, het is niet gratis."

Bij het beëindigen van het protest in Den Haag werden uiteindelijk tientallen politiemensen ingezet. Of dat er meer of minder zijn dan op andere dagen is niet duidelijk. De politie zegt dat 160 actievoerders zijn aangehouden. Rond 14.30 uur was de A12 weer vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl