Ook op 19 september werd een waterkanon ingezet
NOS NieuwsAangepast

Extinction Rebellion wil inzet waterkanon op A12 via rechter verbieden

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat om de inzet van waterkanonnen te verbieden bij de klimaatdemonstraties op de A12 bij Den Haag.

De dagvaarding wordt vandaag of morgen verstuurd, zegt een woordvoerder van de groep tegen persbureau ANP. Daarna wordt bepaald wanneer de zaak dient.

Volgens advocaat Willem Jebbink van XR is de inzet van waterkanonnen "tegen vreedzame demonstranten volstrekt onnodig en disproportioneel". "Demonstranten worden bespoten met een sterke straal, terwijl ze geen bedreiging vormen of gevaar veroorzaken. Waterkanonnen zijn geweldsmiddelen en maken inmiddels slachtoffers", zegt Jebbink.

Volgens hem werden demonstranten "over het wegdek gespoten" en liepen ze "blauwe plekken op door de kracht van de straal".

Verschillende keren is het waterkanon door de politie tegen demonstranten op de A12 ingezet:

Inzet waterkanon tegen demonstranten op A12

XR voert sinds 9 september actie op de snelweg A12 bij Den Haag. Met een dagelijkse blokkade wil de groep de overheid dwingen te stoppen met regelingen die de fossiele industrie steunen. Demonstreren op de A12 is verboden. De activisten mogen wel op het Malieveld protesteren.

Gisteren werden ruim 300 activisten op de A12 aangehouden. De politie zette toen geen waterkanon in. Een dag eerder gebeurde dat nog wel. Volgens Jebbink stond de straal toen zo hard dat demonstranten tassen moesten gebruiken om hun lichaam te beschermen. "De overheid moet burgers die vreedzaam hun mening uiten beschermen. Niet hen met nodeloos geweld te lijf gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl