Schade door Daniel in de kustplaats Derna
NOS NieuwsAangepast

Zeker 5200 doden en duizenden vermisten in Libië na storm Daniel

In het oosten van Libië zijn zeker 5200 doden gevallen als gevolg van de overstromingen die gepaard gingen met storm Daniel. Dat hebben de autoriteiten in het gebied bekendgemaakt.

Een groot deel van de slachtoffers viel in de stad Derna, die zo'n 125.000 inwoners telt. Nadat twee dammen waren doorgebroken, kreeg het water vrij spel in de stad. Sommige wijken zijn volledig weggevaagd.

Het Internationale Rode Kruis denkt dat het dodental in de getroffen regio nog verder kan oplopen. Er worden volgens de organisatie zo'n 10.000 mensen vermist. Ook reddingsoperaties zijn niet zonder gevaar. Drie hulpverleners zijn omgekomen tijdens hun werk in het overstroomde gebied, meldt de organisatie.

Het Rode Kruis in Nederland heeft gironummer 7447 geopend voor de slachtoffers van de overstromingen. De organisatie laat weten dat er dringend medische hulp nodig is. Ook zijn hygiëneproducten van belang, omdat vervuild water tot ziekte-uitbraken kan leiden, schrijft de organisatie.

Dit zijn beelden uit het rampgebied:

Libiërs blijven in puin en wanhoop achter door storm Daniel

Informatie over het aantal slachtoffers is moeilijk te verifiëren doordat Libië twee rivaliserende regeringen kent. De ene regering zetelt in de hoofdstad van het land, Tripoli, en wordt door de Verenigde Naties erkend. Daarnaast is in het noordoosten van het land de regering van premier Osama Hamad.

De schade in Derna is enorm, zegt een minister van de oostelijke regering die de stad bezocht. "Ik overdrijf niet als ik zeg dat 25 procent van de stad is verdwenen. Heel veel gebouwen zijn ingestort."

Heuvelachtig gebied

Derna wordt officieel niet geregeerd door de internationaal erkende regering, maar die stuurt wel hulp naar het getroffen gebied. Die hulp bestaat onder meer uit reddingsteams, hondenbrigades, artsen en technisch personeel.

De stad ligt in een heuvelachtig gebied met een rivier die dwars door de stad loopt. In de zomer staat die rivier meestal droog, maar nu stroomde er plotseling veel water door de stad.

Een journalist van persbureau Reuters zag onderweg naar Derna de ravage die de overstromingen hebben aangericht. Auto's liggen omgekeerd aan de kant van de weg, bomen zijn omgevallen en er zijn veel verlaten en overstroomde huizen.

Drie districten in het oosten van het land werden gisteren tot rampgebied verklaard. Ook de stad Benghazi en de buitenwijken van Al-Marj zouden zwaar zijn getroffen. Turkije heeft bekendgemaakt dat het drie vliegtuigen met reddingswerkers naar Libië stuurt.

VN-noodhulpcoördinator Griffiths zegt op X bezorgd te zijn vanwege de ramp en kondigt aan dat er noodhulpteams worden gemobiliseerd om te helpen in de getroffen gebieden.

Daniel heeft inmiddels Egypte bereikt en trekt daar langs de kust. De storm koerst aan op Alexandrië, een havenstad met zo'n 5 miljoen inwoners. Ook hier zijn waarschuwingen afgegeven voor zware regenval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl