Slachtoffers van de aardbeving in het zwaar getroffen dorp Tikht
NOS NieuwsAangepast

Dag drie na de verwoestende aardbeving in Marokko: dit is de stand van zaken

Marokko werd vrijdagavond opgeschrikt door een zware aardbeving in het zuiden van het Atlasgebergte. Volgens officiële cijfers zijn zeker 2122 mensen om het leven gekomen, en zijn er bijna 2500 gewonden gemeld.

De internationale hulpverlening komt langzaam op gang. Inmiddels zijn vier reddingsteams aangekomen op uitnodiging van Marokko. Zij zoeken onder het puin naar overlevenden. Dit is de stand van zaken.

  • Het Spaanse zoek- en reddingsteam is aan het werk in Marokko, meldt het Spaanse ministerie van Defensie. Spanje heeft gisteren 86 hulpverleners en acht zoekhonden gestuurd.
  • Marokko heeft ook de hulp geaccepteerd van Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten. Het is onduidelijk of deze teams al aan het werk zijn. Ook de Verenigde Naties hebben inmiddels een hulpteam ter plaatse.
  • Veel landen hebben hulp aangeboden, zoals Frankrijk en de VS, maar hebben hier geen reactie uit Marokko op gekregen. De Franse binnenlandminister zegt deze keuze te respecteren.
  • Ook Nederland heeft hulp aangeboden. Het Urban Search and Rescue-team staat klaar om te vertrekken, maar heeft vanuit de autoriteiten nog geen officieel verzoek gekregen om naar het aardbevingsgebied te komen.
Een hulpteam aan het werk in Amizmiz, ten zuiden van Marrakech

Het gaat om de zwaarste aardbeving ooit in het Noord-Afrikaanse land, met een kracht van 6,8. Het epicentrum lag vlak bij de stad Marrakech. In het getroffen gebied is de schade groot. Zeker 300.000 mensen zijn getroffen door de aardbeving, schat de VN.

Kaartje van het aardbevingsgebied
  • Inwoners in dorpen en steden hebben voor de derde nacht op rij op straat geslapen. Ook worden zij opgevangen in sporthallen en scholen.
  • De Marokkaanse regering heeft een speciaal fonds opgezet om de getroffen bevolking te ondersteunen. Het fonds zal bestaan uit donaties van openbare en private instellingen en burgers.
  • In de ziekenhuizen komen nog steeds gewonden binnen. Daarnaast zijn meer dan duizend artsen en 1500 verpleegkundigen ingezet om medische zorg te verlenen aan de gewonden.
  • De Marokkaanse koning kondigde dit weekend drie dagen van nationale rouw af: vandaag is de laatste dag, en zullen veel Marokkanen vrij zijn van school en werk.
Het dorp Tikht is zwaar getroffen en grotendeels verwoest door de aardbeving

In Nederland zijn verschillende hulpintiatieven gestart. De Marokkaanse gemeenschap vraagt om donaties, en hebben inzamelpunten opgezet.

  • Het Rode Kruis heeft kort na de aardbeving gironummer 6868 opgezet. Gisteren maakte het bekend dat ruim 636.000 euro is gedoneerd.
  • Giro 555 start voorlopig geen landelijke hulpactie. Van de samenwerkende hulporganisaties van Giro555 zijn alleen het Rode Kruis, Unicef en Care actief in Marokko. Zij vragen wel om donaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl