liveblog
NOS NieuwsAangepast

Dodental aardbeving loopt verder op, naar zeker 2862

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de aardbeving in Zuid-Marokko:

  • Reddingsdiensten proberen drie dagen na de beving nog altijd mensen te bevrijden die onder het puin liggen.
  • Marokko neemt hulp aan van Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten.
  • 'Autoriteiten houden regie strak in handen'.
liveblog gesloten

Dodental loopt verder op

Het Marokkaanse ministerie voor Binnenlandse Zaken heeft opnieuw het officiële dodental bijgewerkt, naar zeker 2862. Nog eens minstens 2562 mensen raakten gewond.

Eerder op de avond sprak het ministerie van 2681 overledenen en 2501 gewonden.

Reddingswerkers in Moulay Brahim vervoeren een gewonde

Gratis bellen naar Marokko

VodafoneZiggo laat klanten gratis bellen naar Marokko. Zo wil de telecomaanbieder mensen steunen die familie of andere naasten in dat land hebben. Het gratis mobiel bellen en mobiele data- en sms-verkeer gelden tot en met komende zaterdag en geldt ook voor klanten van hollandsnieuwe.

Nederlandse ambassadeur: enkele dorpen weer bereikbaar

Enkele dorpen in het aardbevingsgebied zijn weer bereikbaar, maar er zijn nog veel dorpen in het bergachtige gebied "waar grote nood is", zegt de Nederlandse ambassadeur in Marokko, Jeroen Roodenburg, op BNR Nieuwsradio. De Marokkaanse autoriteiten zijn met inzet van het leger nog bezig om de toegangswegen daar te vrij te maken.

"Er liggen grote rotsblokken op de wegen. Die moeten eerst weg", zegt Roodenburg. Er staat in Nederland een Urban Search and Rescue (USAR) team klaar om naar het rampgebied af te reizen, maar volgens de ambassadeur heeft het geen zin "om met zijn twintigen op de weg te staan" terwijl er nog rotsblokken op liggen. "Het is belangrijk dat de Marokkaanse autoriteit dat coördineert."

Volgens Roodenburg kan Nederland goede hulp bieden door de lokale autoriteiten te steunen. "Nederland heeft als een van de eerste landen een gebaar gemaakt door 5 miljoen euro hulp te bieden via het Rode Kruis. Dat werkt hier lokaal met het Marokkaanse Rode Kruis en dat was meteen ter plekke. Het is ontzettend belangrijk dat je gebruikmaakt van kanalen die weten waar ze moeten zijn en wat ze moeten doen."

Hulpinitiatieven komen op gang: 'Iedereen die kan helpen, helpt'

Op verschillende plekken in Nederland zijn mensen initiatieven gestart om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Zo is er in Rotterdam een verzamelpunt opgezet in een clubhuis in de wijk Crooswijk. "De verwachting is dat het hier bomvol komt te staan", zegt Chema, een van de initiatiefnemers, tegen Rijnmond. "We kennen veel mensen en hebben een groot bereik. Je merkt dat jong en oud, Marokkaans, Surinaams, Turks en Nederlands zich betrokken voelt. We krijgen appjes, telefoontjes. Iedereen leeft mee." Ook winkeliers en groothandels hebben volgens haar al spullen toegezegd. "Ik hoor dat de paracetamol en luiers al zijn uitverkocht."

In Flevoland slaan de Marokkaanse en Turkse moskeeën de handen ineen om de slachtoffers van de aardbeving te helpen. Volgens Hassan Fadili van de Abou Bakr Moskee in Almere hebben de slachtoffers van alles nodig. Het gaat bijvoorbeeld om tenten, dekens, medicijnen en luiers. De inzamelingsactie in Flevoland is onderdeel van een landelijke actie. Aanstaande vrijdag vertrekken de eerste twee vrachtwagens met goederen richting Marokko, zegt hij tegen Omroep Flevoland.

Tandarts Sharif Tairie uit Lelystad is in Marokko en rijdt af en aan met voedsel, water en verbandmiddelen. Hij was met zijn ouders en broertje op vakantie in Tanger op het moment van de aardbeving. "Mijn broertje en ik zijn naar Marrakech gereden om te kijken wat we konden doen", vertelt hij aan Omroep Flevoland.

Tairie ziet dat mensen van alle kanten te hulp schieten. "Vakantiegangers uit Italië, Spanje, Frankrijk, noem maar op rijden met hun auto naar de supermarkt, proppen hem tot de nok toe vol en delen dan alles uit. Iedereen die kan helpen, helpt."

Dodental loopt op tot 2681

De Marokkaanse autoriteiten hebben het dodental na de aardbeving opnieuw naar boven bijgesteld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat zeker 2681 mensen om het leven zijn gekomen. Het aantal gewonden wordt geschat op 2501. Eerder vandaag werden nog 2497 doden en 2476 gewonden gemeld.

Nieuwe tussenstand Rode Kruis: 1,2 miljoen euro

Op giro 6868 van het Rode Kruis is tot nu toe 1,2 miljoen euro binnengekomen. Gistermiddag stond de teller op ruim 600.000 euro.

Het geld gaat naar de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Marokko heet. De organisatie schrijft in een persbericht dat hulpverleners nu vooral bezig zijn met zoek- en reddingsacties. "Daarnaast bieden ze hulp aan de getroffenen, delen voedsel, schoon drinkwater en dekens uit en bieden medische-, eerste- en psychosociale hulp. Ook brengen hulpverleners gewonde mensen naar het ziekenhuis."

Giro555 start vooralsnog geen landelijke hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko, zei het hoofd internationale hulp van het Rode Kruis eerder. Van de organisaties onder de samenwerkingskoepel Giro555 werken alleen het Rode Kruis, Unicef en Care in het gebied.

Podcast De Dag: Mustafa Marghadi over de aardbeving

Normaal is Mustafa Marghadi correspondent in Zuidoost-Azië, maar toevallig was hij op familiebezoek in Marokko toen vrijdag rond 23.00 uur de grond begon te schudden.

In podcast De Dag vertelt hij over wat hij hoort en ziet in de afgelegen berggebieden die hij zelf zo goed kent: met de ezelpaden, de onverharde wegen en de lemen huizen waar hij zelf nog met zijn ouders in verbleef, en die hij ook zelf hielp bouwen. Hoewel de professionele werkmodus aan staat, doet die band met 'zijn' Marokko natuurlijk ook wat met hem.

Je kunt deze aflevering van De Dag hier beluisteren.

Nasleep van aardbeving: noodpakketten, tenten en ingestorte huizen

  • Reuters
    Ingestorte huizen in Adassil
  • Reuters
    Hulpdiensten met het lichaam van een slachtoffer in Talat N'yaaqoub
  • Reuters
    Mensen slapen in tenten in Adassil
  • Reuters
    In Amizmiz worden hulppakketten uitgedeeld
  • Reuters
    Beschadigde huizen in Talat N'yaaqoub

Medewerkers Artsen zonder Grenzen nog niet aan het werk

De medewerkers van Artsen zonder Grenzen hebben nog geen hulp kunnen verlenen in Marokko, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

De hulporganisatie heeft tien medewerkers in het land paraat staan, die zaterdagavond arriveerden in Marrakech. Volgens de woordvoerder zijn ze nu in het zuiden van het land de "situatie aan het bekijken". "Ze hebben contact met de landelijke en lokale autoriteiten. Om in actie te komen, moet er eerst een duidelijke hulpvraag zijn. Zover zijn we nu nog niet."

Geen steen meer op de andere in Tafeghaghte

Reddingswerkers speuren naar overlevenden in Marokko

Een ploeg van de Britse omroep BBC trok naar Tafeghaghte ten zuiden van Marrakech, een dorpje waar tot de aardbeving 200 mensen woonden. Er zijn reddingswerkers. Maar iedereen hier is dood of ligt in het ziekenhuis, hoort de verslaggever.

Frankrijk noemt commotie over weigering hulp 'ongepast'

Marokko bepaalt zelf welke hulp het land nodig heeft, zegt de Franse buitenlandminister Colonna. Frankrijk heeft net als veel andere landen hulp aangeboden, maar heeft geen uitnodiging gehad om naar het aardbevingsgebied te komen. De commotie daarover noemt de minister "ongepast". Parijs maakt nu vijf miljoen euro over naar organisaties die daar al hulp verlenen.

De twee landen hebben historische banden met elkaar, en onderhielden tot een aantal jaar geleden een goede relatie. Die zijn bekoeld geraakt, onder meer omdat Frankrijk de Westelijke Sahara niet als Marokkaans grondgebied wil erkennen. De Franse binnenlandminister Darmanin zei vandaag dat hij niet denkt dat de Franse hulp wordt afgehouden om politieke redenen. Hij zei het besluit te respecteren.

Dodental naar bijna 2500, volgens officiële cijfers

Het dodental door de aardbeving is opgelopen tot 2497, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Gistermiddag stond het dodental op 2122. Ook zijn er bijna 2500 gewonden. Naar verwachting zal het dodenaantal nog verder oplopen.

Geen Giro555-actie voor Marokko

Giro555 start vooralsnog geen landelijke hulpactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Dat zegt Derk Segaar, hoofd internationale hulp van het Rode Kruis, tegen het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Wel is het mogelijk dat er nog een kleinere actie komt.

Van de organisaties onder de samenwerkingskoepel Giro555 werken alleen het Rode Kruis, Unicef en Care in het gebied. Die organisaties hebben wel zelf een hulpactie gestart, en vragen om donaties. Bij het Rode Kruis was er gisteren in Nederland ruim 636.000 euro opgehaald.

Begin dit jaar was er wel een landelijke Giro555-actie voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. In twee weken tijd werd toen ruim 108 miljoen euro opgehaald.

'Autoriteiten houden regie strak in handen'

Spaanse reddingswerkers zijn inmiddels in het gebied, zegt Marokko-correspondent Samira Jadir. "Het is niet duidelijk of ze al veel hebben kunnen doen. Er zijn geluiden dat de lokale autoriteiten moeten wachten op orders van bovenaf voordat ze iets mogen doen, wat zorgt voor vertraging. De Marokkaanse autoriteiten willen de regie strak in handen houden."

Bij het grootste ziekenhuis in Marrakech komen nog steeds veel gewonden binnen. De meeste slachtoffers komen van buiten Marrakech. "Mensen met lichte verwondingen moesten soms urenlang wachten op hulp", zegt Jadir. "In de stad zelf zie je dat het gewone leven weer op gang komt. Wel leven mensen in grote steden erg mee en is er veel solidariteit: mensen doneren bloed, en gaan naar de supermarkt om inkopen te doen voor anderen."

De meeste mensen in Marokko zijn vandaag vrij, omdat de koning drie dagen van nationale rouw heeft afgekondigd.

Een reddingsteam aan het werk in Ouirgane, een dorp in het Atlasgebergte

Verslag uit rampgebied: 'In Moulay Brahim is alles kapot'

Verslaggever Mustafa Marghadi reisde naar het gebied in Marokko dat het zwaarst werd getroffen door de aardbeving van enkele dagen geleden.

Verslag uit het rampgebied: 'In Moulay Brahim is alles kapot'

Fonds voor getroffen bevolking, vier landen verlenen extra noodhulp

De Marokkaanse regering heeft een speciaal fonds opgezet om de getroffen bevolking te ondersteunen. Het fonds zal bestaan uit donaties van openbare en private instellingen en burgers, schrijft de Marokkaanse nieuwswebsite Hespress. Met het geld zouden onder meer de kosten gedekt moeten worden voor het beveiligen van de beschadigde huizen.

Volgens de regering zijn er inmiddels meer dan duizend artsen en 1500 verpleegkundigen ingezet om medische zorg te verlenen aan de meer dan 2000 gewonden. Vanuit het buitenland wordt ook veel hulp aangeboden. Marokko zal in eerste instantie een beroep doen op de aanvullende hulp van vier landen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt na grondig onderzoek "gereageerd te hebben op de hulpaanbiedingen van Spanje, Qatar, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten".

Buitenlandse Zaken: reis niet naar aardbevingsgebied

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizigers af naar het aardbevingsgebied in Marokko te reizen. Specifiek geldt het advies voor de berggemeenschappen Imlil, Ouirgane en Asni. "Naschokken zijn altijd nog mogelijk. De situatie daar is nog erg onduidelijk en hulpdiensten moeten hun werk onbelemmerd kunnen doen", aldus het ministerie.

Reizigers die vanmiddag terugkwamen uit Marokko vertellen wat zij meemaakten. Ook vertrokken sommige reizigers nog 'gewoon' op vakantie naar het land:

Vakantie naar Marokko gaat door: 'Blijkbaar veilig genoeg'

Welke landen schieten Marokko al te hulp?

Sinds de verwoestende aardbeving vrijdagavond die een groot deel van Marokko trof, wordt er van veel kanten hulp geboden aan het Noord-Afrikaanse land. Zonder officieel verzoek vanuit Marokko worden de reddingsteams echter niet op pad gestuurd. Welke landen bieden hulpen en welke landen zijn al in het rampgebied? Hieronder een overzicht van een deel van de hulp aan Marokko:

Algerije

Hoewel de verhoudingen tussen Algerije en Marokko al decennia zeer slecht zijn, opende het land het luchtruim voor hulpvluchten. Sinds 1994 is de grens tussen de landen gesloten en in 2021 werden de diplomatieke relaties zelfs volledig opgeschort. Desondanks liet Algerije weten vluchten met medische en andere hulpgoederen voor Marokko in het luchtruim toe te laten.

Mocht Marokko om hulp vragen, dan heeft Algerije reddingsteams en andere humanitaire hulp klaarstaan om naar Marokko te sturen. Marokko heeft nog niet op het verzoek van Algerije gereageerd.

Frankrijk

Frankrijk heeft vandaag zijn hulp aangeboden aan Marokko en wacht eveneens op een officieel verzoek van het land. "We staan tot hun beschikking. Zodra ze het vragen, kan het worden ingezet", aldus president Macron tijdens een persconferentie op de G20-top in India. Volgens de Franse zender BFM hebben de Marokkaanse autoriteiten het verzoek in behandeling genomen.

De Franse autoriteiten hebben laten weten dat er zich onder de ruim 2100 slachtoffers in ieder geval ook vier met de Franse nationaliteit bevinden.

Spanje

Een Spaans reddingsteam met zo'n 56 mensen en vier speurhonden is vandaag gearriveerd in Marokko. De Spaanse ploeg zal zo'n 100 kilometer ten zuiden van Marrakech te werk gaan. Er is nog een tweede team met 30 mensen en vier speurhonden op weg naar het land.

Verenigd Koninkrijk

Ook Britse reddingsteams zijn onderweg naar Marokko. Het minister van Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië heeft na contact met het Marokkaanse ministerie zestig reddingswerkers en -specialisten en vier speurhonden op het vliegtuig naar Marokko gezet.

Nederland

Gisteren gaf minister Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) al aan dat Nederland 5 miljoen euro voor noodhulp aan Marokko geeft. Dat bedrag is toegezegd aan het Rode Kruis. Het Nederlandse reddingsteam, USAR, staat ook klaar om naar het rampgebied af te reizen, maar omdat het nog altijd geen verzoek heeft ontvangen van de Marokkaanse autoriteiten is het nog niet op weg.

Paus bidt in zondagsgebed voor slachtoffers Marokko

Paus Franciscus heeft in zijn wekelijkse zondagsgebed zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de zware aardbeving in het Hoge Atlasgebergte in Marokko. "Ik bid voor de gewonden, voor degenen die hun leven hebben verloren en hun familieleden", zei de paus tegen de menigte op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Hij bedankte tevens reddingswerkers voor hun inspanningen.

Massaal spullen ingezameld voor Marokko: 'Saamhorigheid is groot'

Massaal spullen ingezameld voor Marokko: 'Saamhorigheid is groot'

'Marokko accepteert hulp maar mondjesmaat'

Dodental opgelopen naar 2122

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Marokko is opgelopen naar 2122, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aantal gewonden ligt volgens de autoriteiten op 2421.

Vanochtend vroeg stond het dodental nog op 2012.

Een lichaam wordt onder het puin vandaan gehaald in het bergdorpje Tafeghaghte

'Kregen geen adem onder het puin'

In de Marokkaanse stad Taroudant, dicht bij het epicentrum van de aardbeving, zijn tientallen mensen bezweken onder het puin. Een inwoner vertelt hoe hij tevergeefs probeerde mensen levend uit ingestorte huizen te halen:

Tientallen doden in Taroudant: 'Kregen geen adem onder het puin'

Marokkaans-Nederlandse artsen wachten op groen licht

Groep Marokkaans-Nederlandse artsen

Een groep van bijna tweehonderd Marokkaans-Nederlandse artsen en andere medische hulpverleners wil de krachten bundelen om slachtoffers in Marokko bij te staan. Ali Lahdidioui, voorzitter van Associatie Marokkaanse Artsen Nederland (AMAN), is naar aanleiding van de vele animo onder collega's aan het inventariseren hoe de medici in actie kunnen komen.

Middels een oproep op LinkedIn is AMAN in contact gekomen met tot nu toe ruim 180 zorgverleners, die bereid zijn op korte termijn hulp te gaan bieden in het getroffen gebied. "Er is contact gelegd met de autoriteiten en momenteel is het wachten op groen licht om deze plannen verder uit te werken", zegt Lahdidioui.

Op surfvakantie wakker geschud door trillingen: 'Surrealistische ervaring'

Raouia uit Den Haag sliep afgelopen nacht, net als de meeste toeristen in Taghazout, op een open grasveldje. Het surfstadje vlak bij Agadir, waar ze op vakantie is met haar vriendin, werd net als andere plekken in de regio rond het epicentrum wakker geschud door de trillingen.

"Wij kenden deze omgeving in Marokko niet. Toen we wakker werden dacht ik eerst dat ik aan het dromen was, tot ik buiten gegil hoorde. In een paar seconden wisten we dat het een aardbeving was, en renden we naar buiten", zegt Raouia tegen de NOS.

"Op dat moment denk je alleen, wat heb ik ook alweer geleerd over aardbevingen? In de deurpost staan? Buiten stonden mensen te gillen, iedereen was in paniek. Mensen vluchtten de stad uit, of sliepen op het strand", gaat Raouia verder. Vandaag zijn mensen vooral bezig met het helpen van elkaar, geeft ze aan. "We realiseren ons dat we er goed vanaf zijn gekomen, godzijdank."

Bergdorpen moeilijk te bereiken, internationale hulp wordt ingezet

Hulp uit Qatar is onderweg naar Marokko

Vanuit heel de wereld wordt hulp geboden aan Marokko. Vanmiddag zijn reddingsteams uit Qatar naar Marokko afgereisd, ook Spaanse reddingsteams en speurhonden zijn inmiddels in het gebied. Frankrijk heeft hulp aangeboden, maar wacht nog op een officieel verzoek om hulp. Volgens de Franse autoriteiten zijn er tot nu toe vier slachtoffers met de Franse nationaliteit te betreuren.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben samen met enkele wereldleiders financiële hulp aan Marokko beloofd. De Verenigde Naties schatten dat ruim 300.000 mensen zijn getroffen door de aardbeving van vrijdagavond. Vooral kleinere bergdorpjes, dicht bij het epicentrum, zijn moeilijk te bereiken.

"Het is een catastrofe", zegt Salah Ancheu uit de kleine stad Amizmiz, zo'n 60 kilometer ten zuiden van Marrakech. "Tot nu toe zijn er geen ambulances en geen politie. We weten niet wat de toekomst brengt en de hulp is ontoereikend", zegt Ancheu tegen persbureau Reuters.

Het bergdorp Asni, vlak bij het epicentrum, volledig verwoest

In Asni zijn bijna alle huizen verwoest

Asni, een bergdorp ten zuiden van Marrakech, is bijna volledig verwoest. Vooral in dorpen zoals Asni, die dicht bij het epicentrum liggen en die moeilijk te bereiken zijn door reddingswerkers, is enorme schade. Er worden nog steeds mensen onder het puin vandaan gehaald.

Het dodental door de aardbeving in Marokko is inmiddels opgelopen tot boven de 2000. Verreweg de meeste slachtoffers zijn gevallen in de provincie Al Haouz, waar Asni ligt.

Ruim zes ton opgehaald op giro 6868 van het Rode Kruis

Op giro 6868 van het Rode Kruis is tot nu toe 636.619 euro binnengekomen. De organisatie heeft het gironummer zaterdag opengesteld om geld op te halen voor de getroffen regio's en slachtoffers van de aardbeving. Het geld gaat naar de Marokkaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Marokko heet, voor eerste hulp, vervoer van gewonden naar ziekenhuizen en psychosociale ondersteuning.

In de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap en de islamitische gemeenschap zijn ook veel inzamelingen gestart. De donaties worden vooral besteed aan medicijnen, schoon drinkwater, tenten, bedden en kleding.

'Ik werd wakker van het geschreeuw'

De Nederlandse Esma (39) emigreerde een jaar geleden naar Marrakech met haar vier kleine kinderen en rende toen de aardbeving begon halsoverkop het appartement uit. "Ik maakte iedereen wakker en hoorde de buren schreeuwen. Overal hoorde je geschreeuw. Mijn spullen vielen van de kasten, mijn zoontje begon te huilen. Ik dacht gelijk: hoe kom ik uit deze woning met vier kleine kinderen, ik kan ze niet allemaal optillen?"

Haar man, die in Nederland woont en werkt, vertrok meteen naar Marrakech toen hij het nieuws kreeg. "Er is veel angst voor naschokken, de wijk verkeert in een staat van paniek en chaos. Iedereen slaapt buiten", gaat Esma verder. Ook zij wist uiteindelijk het appartement te verlaten en met haar kinderen in de auto te slapen. Buren sliepen in zelfgemaakte tenten, van lakens. "Die hebben ze zelf ingericht tegen de zon en de kou in de nacht."

Verslaggever Youssef Abjij vanuit rampgebied: overal tentjes

Naschok met kracht van 4,5 in bevingsgebied

Vanochtend is in het bevingsgebied een naschok geweest. Die had een kracht van 4,5 en werd 80 kilometer ten zuidwesten van Marrakech geregistreerd.

Sinds vrijdag zijn er een aantal naschokken geweest die varieerden met een kracht van 2 tot 4. Die waren vooral in de buitenwijken van Marrakech voelbaar.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving van vrijdagavond laat een kracht van 6,8.

Internationale reddingsteams staan klaar om mee te zoeken, nog geen verzoek voor Nederland

Terwijl de Marokkaanse militairen en reddingsdiensten zoeken naar slachtoffers, staan internationale zoekteams te wachten om in het bevingsgebied te kunnen helpen. Maar veel landen hebben nog geen verzoek binnengekregen.

De komende dagen sturen Spanje en Israël hulpverleners om hulp aan te bieden. Gisteravond is een Tunesisch team aangekomen dat bestaat uit tientallen reddingswerkers en medici. Ook zijn er speurhonden, apparatuur en drones meegestuurd.

De drie landen hebben een officieel verzoek binnengekregen van Marokko. Maar veel landen zijn nog niet gevraagd om te helpen. Die zeggen klaar te staan als die hulpvraag binnenkomt. Een van die landen is Frankrijk, dat zegt een team in gereedheid te hebben gebracht.

Namens Nederland zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bruins Slot dat Nederland bereid is hulp te leveren, maar dat er nog geen hulpverzoek vanuit Marokko is overgekomen.

Nederland zou bijvoorbeeld een speciaal USAR-reddingsteam kunnen sturen. Een woordvoerder liet gisteren weten dat ze zonder een expliciet verzoek daartoe nooit ingezet kunnen worden.

Groep Spaanse reddingswerkers op weg naar Marokko

Opluchting na succesvolle reddingsoperatie in Marokko

Reddingswerkers hebben in een dorpje ten zuiden van Marrakech een man levend onder het puin gehaald. De opluchting bij het reddingsteam is goed te zien.

Opluchting na succesvolle reddingsoperatie in Marokko

Trainer Ramzi maakt aardbeving in Marokko van dichtbij mee

Voormalig trainer van Jong PSV Adil Ramzi heeft de aardbeving van dichtbij meegemaakt. Hij is werkt nu voor de Marokkaanse topclub Wydad AC in Casablanca, maar zijn familie komt uit Marrakech, een stad ten noorden van het epicentrum.

"Mijn directe familie, dus mijn vader, moeder, broer en zus, zijn gelukkig oké. Maar mijn tante en haar kinderen zijn overleden", zei hij in Langs de Lijn. "Dat raakt me heel erg. Zij woonden in een dorp buiten Marrakech, waar de huizen oud zijn of niet stevig genoeg."

Marokkaanse militairen geroemd om hun 'heroïsche inspanningen'

De Marokkaanse senator Lahcen Haddad heeft militairen geprezen die aan het werk zijn in onherbergzaam gebied. Hij noemt hun inspanningen "heroïsch".

"Het is een zeer complexe operatie op hoog terrein en een deel ervan is niet echt toegankelijk", vertelde hij aan nieuwszender Al Jazeera vanuit Rabat. "Het leger beschikt over veel knowhow en kent het terrein zeer goed", zei parlementslid en oud-minister Haddad.

Nasleep van de aardbeving: beschadigde huizen, tenten van lakens en buiten slapen

  • Reuters
    Een vrouw haalt haar spullen uit een getroffen huis in Moulay Brahim
  • Reuters
    Een beschadigd huis in Tansghart
  • Reuters
    Mensen slapen noodgedwongen buiten in Moulay Brahim
  • Reuters
    Beschadigde huizen in Moulay Brahim
  • Reuters
    In Marrakech worden van lakens tenten gemaakt
  • EPA
    Mensen slapen buiten onder lakens in Marrakesh

Reizigers uit Marrakech aangekomen in Eindhoven Airport

Op Eindhoven Airport is vannacht een vliegtuig uit Marrakech aangekomen. Een groot deel van de passagiers was getuige van de aardbeving. "We waren met de auto net onderweg naar een grote supermarkt in Marrakech toen we een paard zagen dat zich raar gedroeg", vertelt Abedella uit Eindhoven tegen Omroep Brabant. "Toen we uitstapten hadden we in de gaten dat het om een aardbeving ging."

Het was voor hem heftig om te zien, vertelt hij. "Iedereen was aan het rennen. Iedereen was op straat en veel mensen hebben buiten geslapen. Rond mijn hotel was allemaal puin. Ik kon niet slapen en heb in mijn auto gezeten. Ik ben blij dat ik thuis ben."

Marco en Lotte waren op vakantie en zaten in een hotel in het centrum van Marrakech. "We gingen rond elf uur naar bed. Toen begon er ineens van alles te rammelen. We zijn meteen naar buiten gegaan. Daar waren mensen aan het schreeuwen en op zoek naar een veilige plek", vertelt Lotte. Volgens Marco was het een grote chaos. "Ons hotel zat vol met scheuren. Ik heb in de lobby gelegen, dat was nog een veilige plek. Geslapen heb ik niet. Ik had angst voor naschokken. Je gaat naar buiten, net als iedereen. Je zoekt elkaar op en zoekt steun."

BuZa krijgt honderden vragen over situatie in Marokko

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn sinds de aardbeving honderden vragen binnengekomen over de situatie in Marokko, zowel van bezorgde mensen in Nederland als reizigers die nu in Marokko zijn. Een deel van hen zit vast door wegen die nog onbegaanbaar zijn. Ook zijn vluchten geannuleerd en is onduidelijk of ze naar Nederland kunnen vliegen.

Voor zover nu duidelijk zijn er geen Nederlandse slachtoffers onder de doden, laat een woordvoerder van het ministerie weten.

De Nederlandse ambassadeur is gisteren met een team vanuit Rabat afgereisd naar Marrakech om daar consulaire bijstand te verlenen. Het ministerie raadt Nederlanders die hulp nodig hebben aan contact op te nemen met het ministerie.

Steeds meer verhalen van slachtoffers: 'Ik ben alles kwijt'

Beetje bij beetje komen de verhalen naar buiten van families die in afgelegen gebieden wonen. De kliniek in het bergachtige dorp Moulay Ibrahim zit vol met mensen wier geliefden zijn omgekomen of gewond zijn geraakt bij de ramp.

Een van die mensen is Hassan, die zijn vrouw en hun vier kinderen verloor. Zijn gezin kwam om toen hun huis instortte.

In het ziekenhuis zit Hassan met gebogen hoofd, zonder een woord te zeggen, in een van de hoeken van de kleine kliniek van het geïsoleerde dorp. "Ik ben alles kwijt", zegt hij met een zachte stem tegen het Marokkaanse persbureau Hespress. 'Ik heb nu geen hulp. Ik wil gewoon weg van de wereld om in rust te rouwen."

Anderen vertellen dat ze zijn overvallen door de aardbeving en nauwelijks tijd hadden om te ontsnappen. "Iedereen hier heeft een familielid verloren, zowel in ons dorp als in andere dorpen in de regio", zegt iemand.

Het dodental van de beving ligt nu op 2012. Op sociale media worden foto's gedeeld van tientallen lijkwagens die vanuit het hele land naar het aardbevingsgebied rijden om de doden naar de begraafplaats te brengen.

Een rij met lijkwagens in het bevingsgebied

Khadija (31) uit Rotterdam: 'Die onzekerheid is zo zwaar, het sloopt je'

In Agadir hebben mensen wederom buiten geslapen uit voorzorg. Khadija (31) uit Rotterdam maakte de trillingen van dichtbij mee. Zij woont met haar gezin, onder wie vier kleine kinderen, nu in Marokko. "In verschillende wijken werd ook omgeroepen om buiten te blijven. Toen we gisteravond rondreden leek het alsof heel Agadir buiten was, overal sliepen mensen buiten tot de zon opkwam", vertelt Khadija aan de NOS.

Het gezin wil naar Nederland, maar aan een vlucht komen blijkt nog moeilijk: "De tickets zijn overdreven duur en de eerstvolgende vlucht is naar Parijs. Die zal inmiddels ook al vol zijn. De onzekerheid is zo erg, het sloopt je", gaat ze verder. Ook heeft Khadija familie dichter bij het epicentrum, in Chichaoua: "Door de bevingen zat daar de deur klem en konden ze niet naar buiten. Gelukkig zijn ze ongedeerd. Als ik zie wat er allemaal mis had kunnen gaan, ben ik God dankbaar."

Minuut stilte voor slachtoffers voor EK-kwalificatiewedstrijd en Eredivisie

Vanavond wordt voor de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Ierland en Nederland een minuut stilte gehouden. De Europese voetbalbond UEFA heeft bekendgemaakt dat dat vanaf vandaag tot en met 21 september voor alle interlands en wedstrijden uit de internationale clubcompetities gebeurt.

Komend weekend wordt in alle wedstrijden in de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie van de vrouwen een minuut stilte gehouden uit respect voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Dat heeft de KNVB laten weten.

Volgens de bond kunnen ook de verenigingen in het amateurvoetbal komend weekend op deze manier stilstaan bij de ramp in Marokko.

'Slachtoffers in bergdorpen redden is vandaag nog een hele klus'

Scholen in getroffen regio's omgebouwd tot opvangplekken

Scholen in de zwaar getroffen regio's al Haouz en Taroudant worden gebruikt als opvangplekken voor mensen die geen onderdak hebben, meldt het Marokkaanse persbureau Hespress.

Lokalen worden zo snel mogelijk omgebouwd tot goede opvangplekken. Zo komen er bedden en extra sanitair. In overleg met het ministerie worden bepaalde lessen voorlopig opgeschort tot er beter onderdak is voor de slachtoffers.

Ook sportgebouwen worden zo snel mogelijk gebruikt voor de opvang.

Unesco bezorgd over schade in Marrakech

VN-organisatie Unesco heeft zijn zorgen geuit over de staat van de historische binnenstad van Marrakech na de aardbeving van vrijdagavond. De schade aan gebouwen is groot in het deel van de stad dat op de werelderfgoedlijst staat.

Eric Falt, de regionale directeur van Unesco, nam gisteren de eerste schade op en zegt geschrokken te zijn. Zo heeft de iconische Koutoubia-minaret aanzienlijke schade opgelopen. Ook andere historische gebouwen zijn getroffen.

De Unesco-directeur zegt dat het nu nog te vroeg is om over herstel te praten. "Na een ramp als deze is het redden van mensenlevens het allerbelangrijkste", aldus Falt. "Maar het is ook noodzakelijk om onmiddellijk plannen te maken voor de tweede fase, die de wederopbouw van scholen en cultureel erfgoed zal omvatten."

Unesco-directeur Eric Falt door de binnenstad van Marrakech

Speciaal gebed in Marokkaanse moskeeën voor slachtoffers beving

Vanmiddag wordt in alle moskeeën in Marokko gebeden voor de slachtoffers van de aardbeving. Koning Mohammed VI heeft daartoe opdracht gegeven, meldt het ministerie van Religieuze Zaken. Het zogenoemde Salat Al Ghaib, gebed voor de afwezigen, zal na het middaggebed worden gehouden.

Eerder kondigde de koning al drie dagen van nationale rouw aan.

Buiten slapen in Marrakech

In Marrakech hebben veel mensen een tweede nacht in de open lucht doorgebracht:

Opnieuw slapen op straat in aardbevingsgebied: 'Mijn kinderen waren bang'

Provincie Al Haouz bij epicentrum hardst getroffen

In de provincie Al Haouz, waar het epicentrum lag, zijn tot nu toe de meeste mensen omgekomen. Daar zijn 1293 doden geteld. Het is een opvallend groot verschil met het aantal dodelijke slachtoffers in Marrakech, dat net boven de provincie ligt; daar staat het dodental op 15.

In Taroudant, ruim 250 kilometer ten zuiden van Marrakech, zijn 452 doden gevallen. In de regio Ouarzazate ten oosten van het epicentrum zijn 41 doden geteld.

Ook op andere plekken zijn er doden gevallen, zoals in de plaatsen Tinghir, Agadir en Chichaoua.

Hari voelt zich niet in staat te vechten door aardbeving Marokko

Kickbokser Badr Hari heeft op het laatste moment besloten niet in actie te komen tijdens Glory 88 in Parijs, uit respect voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Vlak voor zijn gevecht tegen de Brit James McSweeney maakte hij dat in de ring bekend.

"Mensen vechten om lijken te zoeken in Marokko, ik ga niet vechten om te entertainen", zei Hari.

Hari voelt zich niet in staat te vechten, Glory schenkt opbrengst aan Marokko

Getroffenen brengen nacht noodgedwongen buiten door

Op verschillende plaatsen hebben mensen noodgedwongen de nacht buiten doorgebracht omdat hun huis is verwoest of omdat ze bang zijn voor instortingsgevaar. Onder meer in de provincie Al Haouz waar het epicentrum lag sliepen mensen buiten. Net als in Marrakech waar inwoners in parken en straten sliepen.

Nieuwszender 2M meldt dat getroffenen eisen dat er tenten worden geregeld om hen te beschermen tegen de hitte overdag en het koude weer 's nachts. Ook zou er een gebrek zijn aan brood omdat bakkers niet open zijn gegaan.

Verslag van Nederlandse documentairemaker in Marrakech

Verslag uit Marrakech: 'God dankbaar dat het niet nog erger was'

Dodental gestegen naar 2012

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Marokko is gestegen naar 2012, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken in Marokko. Het is de verwachting dat het dodental nog verder oploopt, omdat de autoriteiten moeite hebben om zwaar getroffen gebieden te bereiken.

Ook zijn er zeker 2059 gewonden. 1404 van hen zijn zwaargewond.

Marokko rouwt en zoekt naar overlevenden

Hulpverleners in Marokko zijn nog druk bezig met zoeken naar overlevenden van de zware aardbeving. Zo'n 24 uur na de beving is duidelijk dat er meer dan tweeduizend doden zijn gevallen. Ook zijn meer dan tweeduizend mensen gewond geraakt.

Het epicentrum lag ten zuiden van Marrakech, maar de aardbeving werd honderden kilometers verderop ook gevoeld. De autoriteiten hebben delen van het rampgebied in het Atlasgebergte nog niet kunnen bereiken. Het dodental loopt naar verwachting nog verder op.

In Marokko is drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Verschillende landen hebben hulp toegezegd.

Het Rode Kruis is een inzamelingsactie begonnen. Ook Marokkaanse Nederlanders zetten hulpacties op. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hangen vlaggen halfstok. Het demissionaire kabinet heeft 5 miljoen euro toegezegd aan het Rode Kruis en bekijkt wat Nederland verder nog kan doen.