NOS Sport

Hockeyers na bewogen EK-goud: 'Zo kun je een thriller niet eens schrijven'

Een fantastische eerste helft, gevolgd door een lange onderbreking vanwege zwaar onweer en een oneindig lange VAR-check. De mannenfinale van het EK hockey tussen Nederland en Engeland had alles.

Nederland won, met 2-1. Dat betekent een nieuwe Europese titel en een startbewijs voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Bondscoach Jeroen Delmee kon zijn geluk niet op. "De jongens hebben keihard gewerkt, en daar houd ik van. We zijn nu twee jaar bezig. Als ik zie wat de jongens ervoor over hebben, dat vind ik het mooiste van sport", zei hij met een brok in de keel.

Doelman Maurits Visser prees de teamprestatie. "We hebben met zijn allen gevochten, gedoken voor elke bal en dan is het fantastisch dat we hem zo over de streep konden trekken."

Volgens Delmee is het behalen van de titel loon naar werken. "We zijn drie maanden aan het knallen met de staf om de jongens klaar te krijgen, de jongens doen er alles voor. Dat is hoe sport beleefd moet worden."

Engeland kwam een onderbreking vanwege onweer terug tot 2-1 en maakte vier minuten voor tijd zelfs gelijk, zo leek het. Vijf VAR-checks, twee strafballen en twee strafcorners later stond er echter nog steeds 2-1 op het scorebord.

"Het was de langste wedstrijd die ik ooit gespeeld heb. Eerst hadden we uitstel, toen bleef de videoscheidsrechter maar gaan en kregen we twee strafballen tegen. Niet normaal!", aldus Duco Telgenkamp.

"Dat was zeker billenknijpen", bevestigde Visser. "Engeland haalde de keeper eraf en ging met een extra veldspeler spelen. Na lang rondtikken rond onze goal kregen ze eerst een goal, dat werd gelukkig een strafbal."

Na bizarre ontknoping grijpen hockeymannen Europese titel

Volgens coach Delmee zijn de lange checks soms "misschien wel reden om de VAR af te schaffen". "Soms weet je niet meer wat er gebeurt. Maar dat Maurits hem dan twee keer stopt. Zo kun je een boek nog niet schrijven, ook niet een thriller."

Goed resultaat

Uiteindelijk is de uitkomst volgens Telgenkamp het enige wat er toe doet. "We hebben dit toernooi op resultaat gespeeld. Het was niet altijd mooi, maar we staan hier wel met de gouden medaille. Het gaat ook om het winnen van wedstrijden."

"Het voelt top. Het gaat uiteindelijk gewoon om de teamprestatie, en ik ben zo trots op iedereen die hier staat."

En Derck Vilder, maker van de 1-0, kan niets anders dan genieten van zijn gouden plak. "Hij voelt lekker zwaar, met een mooi kleurtje. Hij krijgt een mooi plekje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl