NOS SportAangepast

Na bizarre ontknoping grijpen ook hockeymannen EK-titel én olympisch ticket

Na bizarre ontknoping grijpen hockeymannen Europese titel

Ook de Nederlandse hockeymannen zijn in het Duitse Mönchengladbach Europees kampioen geworden. In de finale werd Engeland met 2-1 verslagen.

De slotfase was ronduit bizar; de VAR had lang tijd nodig voor meerdere beslissingen en Engeland kon uiteindelijk twee strafballen niet verzilveren.

Naast de titel levert de zege het team ook een startbewijs op voor de Olympische Spelen. De Oranjevrouwen werden gisteren al Europees kampioen en zijn ook zeker van een ticket voor Parijs 2024.

Nederland begon fel aan de wedstrijd, op een veld dat nog behoorlijk nat was na een stevige regenbui net voor de wedstrijd. In de eerste tien minuten kreeg Oranje twee grote kansen, waarbij Thierry Brinkman één-op-één met de Engelse doelman kwam. Engeland leek niet opgewassen tegen de Nederlandse aanvalsdrift.

De derde keer dat Nederland aanviel was het raak. Derck de Vilder zette Oranje in de negende minuut op 1-0.

Aan het einde van het eerste kwart kreeg Engeland de eerste strafcorner van de wedstrijd. Na een aanvallende fout was het gevaar weg voor Nederland.

In het tweede kwart gaf Engeland meer tegengas. Eerst kwam Floris Wortelboer erg dicht bij een goal, maar hij liep zich vast. Later volgden er meer kansen voor beide ploegen.

Met name richting de rust kwamen de Engelsen steeds beter in hun spel, maar paniek brak er niet uit in de Nederlandse verdediging.

Naderend onweer legt duel stil

In de rust werd besloten de wedstrijd tijdelijk stil te leggen vanwege naderend onweer. Publiek werd opgeroepen een veilige plek op te zoeken. Enkele minuten later veranderde het zonnige weer in een stevige bui met hagel en bliksem.

Ook in Duitsland waren er hoosbuien

Na de hervatting kwam Engeland goed uit te startblokken in het derde kwart. Net toen de druk op Oranje groter werd, tikte Duco Telgenkamp de 2-0 binnen voor Nederland.

In het laatste kwart kwam Engeland al snel terug in de wedstrijd door een treffer van Sam Ward.

Met nog acht minuten te gaan kreeg Jonas de Geus een tijdstraf van twee minuten omdat hij de bal wegtikte na het fluitsignaal. Engeland besloot daarop om met een leeg doel te spelen, om een groter overtal te creëren. Nederland profiteerde bijna toen De Geus terugkeerde, maar de counter werd net niet uitgespeeld.

Bizarre VAR-situatie

Even later leek Nederland het deksel op de neus te krijgen. Engeland scoorde, maar Oranje vroeg om de VAR vanwege gevaarlijk spel. Na meer dan vijf minuten twijfelen, en meerdere beslissingen genomen te hebben, besloot de scheidsrechter om de goal af te keuren, en een strafbal toe te kennen. Die werd gemist door Nick Bandurak.

Was de saga dan over? Niets was minder waar. De VAR besloot dat keeper Maurits Visser te vroeg van lijn stapte. De tweede poging werd wederom gestopt door Visser, maar opnieuw riep Engeland de hulp van de VAR in. Ditmaal bleef de beslissing, en dus de 2-1 als tussenstand, staan.

Een minuut verder kreeg Engeland drie strafcorners op rij. Deze leidden niet tot een goal.