NOS SportAangepast

Klaver ijzersterk naar WK-finale 400 meter, Bol soepel naar halve finales 400 horden

Met blije gezichten verlieten Femke Bol en Lieke Klaver maandagavond het National Athletic Center in Boedapest. Klaver maakte in de halve finale van de 400 meter grote indruk door haar race te winnen in 49,87 seconden, net boven haar persoonlijk record.

Femke Bol liep twee dagen na haar onfortuinlijke val in de finale van de gemengde estafette op de 4x400 meter probleemloos naar de halve finales van de 400 meter horden.

Bol won haar eerste individuele race in Boedapest in 53,39 seconden. "Dit is goed voor het zelfvertrouwen. De val heb ik achter me gelaten. Ik laat één incident niet mijn hele week verpesten', zei de titelfavoriete op de 400 meter horden na haar race.

Ook Peeters naar halve finale 400 m horden

In het kielzog van Bol kwalificeerde ook Cathelijn Peeters zich voor de halve finales. De 26-jarige Brabantse, die dit jaar met 54,56 seconden een WK-ticket en olympische kwalificatie afdwong, finishte in haar serie als vierde in 54,95 seconden en dat was precies genoeg om rechtstreeks tot de halve finales toegelaten te worden. Die staan dinsdagavond op het programma.

Bol begon het mondiale toernooi zaterdag op een pijnlijke manier. Nadat ze zich zaterdagmorgen simpel met de gemengde ploeg op de 4x400 meter voor de finale had geplaatst, ging het in de avonduren in het zicht van de finish mis. Op weg naar mogelijk goud viel ze met haar gezicht tegen de grond. Weg kans op goud, weg zekere medaille.

De teleurstelling was enorm, ondanks de troostende woorden van haar teamgenoten. Wat er precies gebeurde, wist ze niet, maar het missen van een medaille en misschien wel een titel kwam hard aan bij de ster van de Nederlandse atletiekploeg.

'Beetje stijve nek'

Het verwerkingsproces verliep snel. Maandagvond stond ze naar eigen zeggen weer redelijk fris aan de start voor haar eerste individuele optreden. Het kostte haar weinig moeite om een ronde verder te komen. "Ik heb nog een beetje een stijve nek, maar geen twijfels", zei ze.

Bekijk hier de races van Bol en Peeters in de series van de 400 meter horden:

Bol geldt als grote titelfavoriete sinds de Amerikaanse wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin-Levrone bekendmaakte dat ze in Boedapest van plan was de 400 meter zonder hindernissen te lopen. De olympisch - en wereldkampioene (2022) raakte daarna geblesseerd, zodat ze helemaal niet in Hongarije te zien is.

Bol, die al een tijdje bezig is haar pasritme aan te passen, was tevreden over haar race. "Dit is goed voor het zelfvertrouwen. Je moet in zo'n race en in de halve finales de focus zien te houden. Ik laat één slecht moment niet mijn hele week verpesten. Toen ik de laatste bocht uitkwam, zag ik dat ik heel erg voor lag. Daar was blij mee."

Stormachtige ontwikkeling

Peeters, die een stormachtige ontwikkeling doormaakt, was blij met haar plaats in de halve finales. "Dat was mijn doel. En gezien mijn tijden was het ook wel logisch dat het zou lukken. De race was niet perfect. Ik raakte horde zes en was wat uit mijn ritme en durfde niet meer zo goed. Ik wil dinsdagavond een persoonlijk record lopen", keek ze vooruit.

Klaver maakte ook indruk in de halve finale van de 400 meter vlak. Op het laatste rechte stuk was de concurrentie in geen velden of wegen te zien. De nummer vier van de WK dook dit jaar voor het eerst onder de 50 seconden. Haar persoonlijk record bracht ze op 49,81 seconden. Maandagavond kwam ze dicht in de buurt van die tijd.

Bekijk hier de race van Lieke Klaver:

Klaver met ijzersterke race naar WK-finale op 400 meter

Klaver finishte in 49,87, de vijfde tijd van alle deelneemsters. "Ik had er zoveel zin in. Ik ben blij met deze race en hoe ik het heb aangepakt. Ik kom hier om een persoonlijk record te lopen en wat dat woensdagavond in de finale oplevert, zie ik wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl