Luis Rubiales
NOS VoetbalAangepast

Wereldvoetbalbond FIFA schorst Spaanse bondsvoorzitter

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalfederatie, voorlopig geschorst.

Rubiales ligt onder vuur voor het geven van een kus op de mond van international Jenni Hermoso na de gewonnen WK-finale tegen Engeland.

"De voorzitter van de disciplinaire commissie van de FIFA heeft vandaag besloten de heer Luis Rubiales voorlopig te schorsen van alle voetbalgerelateerde activiteiten op nationaal en internationaal niveau", aldus de FIFA in een verklaring.

De schorsing duurt in eerste instantie negentig dagen in afwachting van de uitkomst van het onderzoek dat de bond naar hem is gestart. Rubiales en de Spaanse voetbalfederatie mogen ook geen contact opnemen of met Jenni Hermoso of haar naasten, aldus FIFA.

Elf stafleden stappen op

De Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft namens Rubiales gereageerd op de FIFA-schorsing. De voorzitter verklaart dat hij zichzelf juridisch zal verdedigen bij de bevoegde instanties en dat hij de FIFA volledig vertrouwt.

De voorzitter zegt verder via de RFEF dat hij op deze manier de kans krijgt om zijn verdediging te beginnen, "zodat de waarheid zegeviert en zijn volledige onschuld wordt bewezen". De vicevoorzitter van de RFEF, Pedro Rocha Junco, neemt de taken van Rubiales waar gedurende de schorsing, meldt de bond.

Naar aanleiding van het nieuws hebben ook elf stafleden van het vrouwenteam hun vertrek aangekondigd, onder wie Montserrat Tomé, de assistent van de bondscoach Jorge Vilda. "Het is voorbij. Voetbal is voetbal en ik zou willen dat we konden praten over wat we hebben bereikt", zegt Tomé op X. Vilda zelf heeft zijn positie niet opgegeven.

'Euforische kus'

Eerder vandaag maakte de RFEF al bekend te overwegen om zelf juridische stappen te ondernemen tegen Hermoso. De voetbalbond zei dat Hermoso heeft gelogen door te zeggen dat de kus van Rubiales niet met instemming gebeurde.

Hermoso bestreed gisteren de bewering van Rubiales dat zij zou hebben ingestemd met de kus en hem zou hebben willen optillen. "Ik wil duidelijk maken dat ik geen enkel moment heb ingestemd met de kus die hij mij gaf en dat ik geen enkel moment heb geprobeerd de president op te tillen", zei Hermoso in een verklaring van de spelersvakbond FutPro op sociale media.

Rubiales beweerde het tegenovergestelde. "Ik zei haar de gemiste penalty te vergeten en vroeg toen: een kus? Zij zei: okay. Het was een euforische kus met wederzijdse toestemming. En dat zou nu genoeg zijn om mij aan de kant te schuiven?"

Spaanse bondsvoorzitter bijt van zich af na kus-incident: 'Ik ga niet opstappen!'

De voorzitter weigerde ondanks alle druk op te stappen en de Spaanse bond bleef ook achter hem staan, ondanks de storm van kritiek op Rubiales, ook vanuit de Spaanse politiek.

De RFEF schreef in een verklaring aan de woorden van Hermoso te twijfelen. "Het bewijs is overtuigend. De voorzitter heeft niet gelogen. Gelet op de ernst van de verklaring die FutPro heeft uitgeven, zullen de RFEF en haar voorzitter juridische stappen gaan zetten."

De verklaring was voorzien van vier foto's die zouden aantonen dat Hermoso het initiatief nam.

De bond, die schreef meerdere keren vergeefs contact te hebben gezocht met Hermoso, voegde er ook toe dat speelsters die worden opgeroepen verplicht zijn voor het Spaanse voetbalelftal te spelen.

Spaanse minister van Sport: 'Laatste uren Rubiales'

Liefst 81 voetbalsters, onder wie die van de Spaanse WK-selectie, hadden verklaard dat ze niet meer in actie komen totdat Rubiales uit zijn functie is gezet.

Zij kregen zaterdag bijval van Miquel Iceta, de Spaanse minister van Cultuur en Sport, die op dit moment in India is voor de bijeenkomst van de G20. "Wat mij betreft zijn dit de laatste uren van Rubiales", stelde Iceta glashelder.

Ook Borja Iglesias, aanvaller van Real Betis, heeft ook gezegd dat hij niet meer voor de nationale ploeg - de mannen welteverstaan - zal uitkomen onder Rubiales' voorzitterschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl