Luis Rubiales
NOS VoetbalAangepast

Spaanse regering onderneemt stappen tegen bondsvoorzitter, die weigert te vertrekken na misdragingen

De Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales is niet van plan om op te stappen vanwege zijn wangedrag na de WK-finale, maar zijn lot lijkt bezegeld. Een speciaal spoedsporttribunaal buigt zich op verzoek van de Spaanse regering over de zaak en als dat tribunaal Rubiales wil ontslaan, gaat de regering daartoe over.

"De regering is vandaag met de procedure gestart om meneer Rubiales uitleg te laten geven voor het sporttribunaal en als het sporttribunaal ermee instemt, dan kan ik verklaren dat we meneer Rubiales uit zijn functie ontheffen", zei de staatssecretaris van sport, Victor Francos.

In een lange toespraak bij een bijeenkomst van de Spaanse voetbalbond beet de 48-jarige voorzitter flink van zich af. Spaanse media berichtten donderdag dat Rubiales bij het spoedoverleg zijn vertrek zou aankondigen na zijn veelbesproken kus op de mond van speelster Jenni Hermoso. Maar daar dacht de bestuurder zelf anders over.

"Ik ga niet aftreden, ik ga niet aftreden, ik ga niet aftreden", herhaalde Rubiales voor een volle zaal. "Ik zal vechten tot het einde."

Na de toespraak, die een half uur duurde, kwam de Spaanse regering meteen in actie. "We gaan handelen. We hebben alle middelen om maatregelen te nemen", kondigde de staatssecretaris voor Sport aan op de Spaanse radio. Dat zou tot gevolg kunnen hebben dat de voetbalbestuurder alsnog uit zijn functie wordt gezet.

'Nepfeministen'

De bondsvoorzitter vertelde hoe hij zich in een hoek gezet voelt door "nepfeministen". "Mensen proberen mij via de media te vermoorden", aldus Rubiales, die aankondigde dat hij naar de rechter zal stappen.

Spaanse bondsvoorzitter bijt van zich af na kusincident: 'Ik ga niet opstappen!'

"Politici hebben naar deze actie verwezen met woorden als seksueel geweld, zonder toestemming, aanranding... Deze mensen proberen mij publiekelijk te vermoorden en ik ga mezelf verdedigen zoals alle Spanjaarden, in de rechtbank", aldus de voorzitter.

Na zijn monoloog kreeg Rubiales een staande ovatie. Veel van zijn tegenstanders waren niet aanwezig bij de bijeenkomst.

Ophef

De positie van Rubiales leek de afgelopen dagen onhoudbaar te zijn geworden door de ophef die was ontstaan na de WK-finale in Australië, waar hij Hermoso vol op de mond zoende na het winnen van de wereldtitel.

De beelden van de medailleceremonie, waarbij de 48-jarige voorzitter ook andere Spaanse speelsters innig omhelsde en op de wang kuste, gingen de wereld over.

Bekijk de beelden hier:

Bondsvoorzitter Spanje kust speelster Hermoso op mond bij WK-huldiging

Later dook er op sociale media een video op waarin Rubiales op de tribune, in het bijzijn van de Spaanse koningin, zichzelf in zijn kruis greep om de wereldtitel te vieren. Daarvoor bood hij in zijn toespraak zijn excuses aan. "Ik heb me nog nooit zo misdragen. Dat is niet te rechtvaardigen: sorry."

Over het incident met Hermoso zei hij: "Het gebeurde spontaan en met wederzijdse instemming. Ik heb een geweldige relatie met alle spelers en we deelden daar liefdevolle momenten." En: "Zo'n zelfde kus kan ik ook aan mijn dochters geven." Hermoso zelf ziet dat anders.

De Spaanse spelersvakbond en het management van Hermoso, die de middenvelder vertegenwoordigen in deze zaak, riepen woensdag al op tot maatregelen tegen Rubiales.

Verontwaardigde reacties, politiek in actie

De Hoge Raad voor de Sport in Spanje en de internationale spelersvakbond FIFPro hebben inmiddels maatregelen aangekondigd om Rubiales toch uit zijn functie te krijgen.

FIFpro heeft de Europese voetbalbond UEFA gevraagd in navolging van de wereldbond FIFA ook een onderzoek te starten naar Rubiales. "Als de autoriteiten geen actie ondernemen tegen de heer Rubiales, dan zal dit een onacceptabele, beschadigende boodschap zijn naar de voetbalwereld", aldus FIFPro.

De tuchtcommissie van wereldvoetbalbond FIFA maakte donderdag al bekend een onderzoek te zijn begonnen naar Rubiales.

Rubiales tilde na de gewonnen WK-finale ook speelsters op

Na de toespraak regende het ook verontwaardigde reacties op sociale media. "Dit is onaanvaardbaar. Het is voorbij. Ik sta achter je, Jenni Hermoso", schreef sterspeler Alexia Putellas op X, het voormalige Twitter. "Mijn oren bloeden", aldus de Spaanse doelman David de Gea.

De minister van Sociale Rechten noemde de monoloog van Rubiales gewelddadig en maffioos. "We moeten hier echt een einde aan maken, laten we deze man snel uit zijn functie zetten."

De Spaanse spelersvakbond schrijft in een officiële reactie dat Rubiales geen minuut langer voorzitter van de Spaanse bond zou moeten zijn.

Afgelopen week kreeg Rubiales van alle kanten al hevige kritiek. De Spaanse kranten stonden er vol mee en veel mensen, onder wie Spaanse ministers, eisten zijn ontslag. Megan Rapinoe, boegbeeld van de Amerikaanse ploeg, vond het gedrag van Rubiales getuigen van "diepe vrouwenhaat en seksisme" binnen de Spaanse bond.

De bondsvoorzitter bood maandag zijn excuses aan in een video. Dat deed hij na aandringen van de Spaanse premier, die zijn eerste reactie niet voldoende vond. Daarin had Rubiales gezegd dat "er overal idioten zijn die er commentaar op hebben".

Sinds 2018

Rubiales is sinds mei 2018 voorzitter van de Spaanse voetbalbond. Sindsdien haalde hij al vaker op een negatieve manier het nieuws. Zo ontsloeg hij aan de vooravond van het WK 2018 bondscoach Julen Lopetegui, waarmee hij de Spaanse ploeg in crisis stortte. En hij heeft al jarenlang een smeulende vete met La Liga-voorzitter Javier Tebas.

Volgens Spaanse media zou Rubiales in het verleden privéfeestjes hebben gefactureerd als werkevenement en doken nog geen jaar geleden in Spanje documenten op die wezen op mogelijke betrokkenheid bij spionage van de voorzitter van de Spaanse spelersvakbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl