Sarina Wiegman, bondscoach van Engeland
NOS Voetbal

Geen WK-finale wordt eenvoudig bereikt, vraag het Engeland en Spanje maar

Geen land dat op weg naar de finale niet van alles mee moet torsen. Dat kunnen Engeland en Spanje je wel vertellen. Beide WK-finalisten, die om 12.00 uur beginnen aan de grootste wedstrijd uit hun bestaan, stuitten op hun weg naar het olympische stadion in Sydney op allerlei hindernissen. Maar in die duisternis stonden ook nieuwe namen op.

In Engeland zagen ze de hoop op de wereldtitel verdampen toen in een maand tijd drie topspeelsters ernstige knieblessures opliepen. Want zonder Beth Mead, Leah Williamson en Fran Kirby zou de Europese titel van 2022 opvolgen met de wereldtitel toch onmogelijk zijn, dachten de Engelsen.

Hoe anders is de toon vier, vijf maanden later. Sprankelend was het spel niet altijd, maar na zeges op Haïti, Denemarken, China, Nigeria, Colombia en Australië voelt het alsof alles mogelijk is. Aanvalsters Lauren Hemp en Alessia Russo stonden op en de notie is dat er met bondscoach Sarina Wiegman in de dug-out weinig mis kan gaan.

Wiegman, al drie keer verkozen tot beste coach van het jaar, kan zondagmiddag na twee Europese titels met Nederland (2017) en Engeland (2022) voor het eerst wereldkampioen worden.

Ook als Engeland de wereldtitel niet pakt, heeft Wiegman eeuwige roem in Engeland, waar ze binnenkort vereeuwigd wordt in een standbeeld en t-shirts met 'In Sarina we trust'-bedrukking rondgaan.

Spanje - Engeland

Hoe anders is dat in het Spaanse kamp. Want het moet gek lopen wil Wiegmans collega in de WK-finale, de Spaanse bondscoach Jorge Vilda, nog een standbeeld krijgen. Vilda was de boeman in aanloop naar het WK.

Vijftien voetbalsters dreigden een klein jaar geleden dat zij niet meer zouden uitkomen voor hun nationale elftal zolang de huidige bondscoach de baas bleef. Allemaal uit onvrede over de werkwijze van de 41-jarige Spanjaard.

Vilda mocht blijven

De Spaanse bond koos ervoor om Vilda te laten zitten waar hij zat en gewoon als bondscoach naar Australië en Nieuw-Zeeland te sturen. Vilda liet op zijn beurt een aantal goede speelsters thuis, boekte overwinningen op Costa Rica, Zambia, Zwitserland, Nederland en Zweden, en toch sijpelt door dat veel voetbalsters van zijn huidige selectie geen goede band met hem hebben.

Over het conflict met 'Las 15' wil Vilda niks kwijt: 'Volgende vraag'

Het bereiken van de WK-finale maakt veel goed. En daarvoor mag Vilda toch in grote mate Salma Paralluelo danken. De pijlsnelle 19-jarige vleugelspits schoot in de kwartfinales tegen Nederland en de halve finale tegen Zweden met twee goals Spanje een ronde verder.

Zowel de Engelsen als de Spanjaarden trotseerden de tegenslagen waarmee zij de afgelopen maanden werden geconfronteerd, knokten zich in het toernooi en knokken straks om 12.00 uur om de wereldtitel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl