NOS Voetbal

Japan toont wederom klasse op WK en schakelt Noorwegen uit

Bekijk hier de samenvatting van Japan-Noorwegen (3-1)

Japan heeft op het WK voetbal ten koste van Noorwegen de kwartfinales bereikt. In Wellington werd het 3-1 en dat was gezien het spelbeeld meer dan terecht. Vrijdag wacht Zweden of de Verenigde Staten bij de laatste acht. Die twee ploegen spelen morgen tegen elkaar.

Na eclatante zeges op Zambia (5-0), Costa Rica (2-0) en Spanje (4-0) leek Noorwegen bij de laatste zestien een pittige tegenstander voor de Japanners.

Behoudende tactiek

De Scandinaviërs, vorig jaar wel roemloos uitgeschakeld in de groepsfase van het EK, kozen voor een behoudende tactiek en loerden op de counter. Japan had zodoende veelvuldig balbezit in de openingsfase en drukte Noorwegen ver terug op eigen helft.

Na een kwartier spelen viel de verdiende 1-0, al had Japan daarbij enig geluk. Een voorzet van Hinata Miyazawa vanaf rechts werd door Ingrid Syrstad Engen in eigen doel gewerkt.

Noorwegen werd zo gedwongen om wat meer de aanval te zoeken en vijf minuten later stond het alweer gelijk. Guro Reiten kopte een voorzet van Vilde Bøe Risa knap binnen. Voor Japan de eerste tegengoal op dit WK.

Toch lieten de Japanners in het vervolg zien de betere ploeg te zijn in Wellington. Na een 1-1 ruststand namen de Aziaten kort na de pauze andermaal de leiding. Bøe Risa verstuurde in haar eigen zestien een onbegrijpelijke pass. Risa Shimizu profiteerde en passeerde keepster Aurora Mikalsen.

De Japanse vrouwen vieren feest

De Noorse bondscoach Hege Riise wisselde aanvallend en bracht een kwartier voor tijd ook sterspeelster Ada Hegerberg, die eerder dit WK een liesblessure opliep. Een andere invalster, Karina Sævik, had in de slotfase de gelijkmaker op haar schoen. Haar inzet ging echter naast.

Japan maakte dankbaar gebruik van de geboden ruimte achterin bij Noorwegen en gooide tien minuten voor tijd het duel in het slot. Na een uitstekende pass van Fuka Nagano maakte Miyazawa alweer haar vijfde goal op deze eindronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl