NOS Voetbal

Na Brazilië ook Duitsland uitgeschakeld, Marokko verrassend naar achtste finales

Bekijk hier de samenvatting van Zuid-Korea - Duitsland (1-1)

Verliezend EK-finalist Duitsland is uitgeschakeld op het WK voetbal. In Australië plaatsten Colombia en WK-debutant Marokko zich verrassend voor de achtste finales.

Duitsland, op voorhand een van de kanshebbers voor de wereldtitel, begon het wereldkampioenschap met een klinkende 6-0 overwinning op Marokko, maar leed vervolgens een 2-1 nederlaag tegen Colombia. Daardoor was de ploeg alleen bij een zege op Zuid-Korea helemaal zeker van de achtste finales.

In Brisbane bleef de ploeg echter steken op 1-1. En dat was niet voldoende, omdat debutant Marokko aan de andere kant van Australië voor een grote stunt zorgde door Colombia met 1-0 te verslaan. De nummer 72 van de wereldranglijst gaat daardoor als tweede door naar de knock-outfase, achter groepswinnaar Colombia.

Bekijk hier de samenvatting van Marokko-Colombia (1-0)

De Zuid-Koreanen, die als hekkensluiter in groep H een klein wonder nodig hadden om zich nog te plaatsen voor de knock-outfase, begonnen energiek aan het laatste groepsduel met Duitsland. Binnen twee minuten kreeg de ploeg al een kans via Casey Phair: de pas 16-jarige speelster, de jongste op een WK ooit, zag haar inzet via keeper Merle Frohms op de paal belanden.

Niet veel later tekende Cho So-hyun voor de eerste Koreaanse treffer dit toernooi. De 35-jarige vedette schoof de bal na een scherpe steekpass in de linkerhoek achter de Duitse doelvrouw.

Alexandra Popp is ijzersterk in de lucht

Terwijl Zuid-Korea bleef inzetten op de counter, vond Duitsland af en toe wel de rust om onder de druk uit te spelen. De verliezend EK-finalist werd een paar keer gevaarlijk, maar het vizier stond niet helemaal op scherp. Behalve bij Alexandra Popp. De Duitse doelpuntenmachine kopte haar ploeg een paar minuten voor rust op 1-1.

Ongeduldig

In de wetenschap dat Duitsland moest winnen om in het toernooi te blijven, ging de ploeg in de tweede helft ongeduldig op zoek naar de volgende treffer. Die leek er te komen toen Popp na een fraai hakje van Lea Schüller opnieuw binnenkopte, maar de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Even later kopte Popp ook nog een keer op de lat.

Bekijk de reactie van de Duitse bondscoach Martina Voss-Tecklenburg na de uitschakeling:

Duitse bondscoach Voss: 'Geen antwoord op goede spel Korea, daarom gaan we naar huis'

Uit alle macht probeerde Duitsland, dat steeds paniekeriger begon te spelen, in de slotfase nog iets te forceren met afstandsschoten en hoge ballen op Popp, maar tot een verlossende treffer kwam het niet. Ook niet in de maar liefst vijftien minuten blessuretijd.

Duitsland, de nummer twee van de FIFA-ranglijst, strandde nog nooit in de groepsfase.

Toekomst ongewis

Bondscoach Martina Voss-Tecklenburg van de Duitse voetbalsters wilde zich kort na de uitschakeling niet uitlaten over haar eigen toekomst. "Ik erken dat we het niet gered hebben om door te gaan. Ik sta mezelf toe nu niet iets te snel te roepen", aldus de 55-jarige coach bij de Duitse zender ZDF.

"Ik heb tijd nodig om dit te verwerken en neem het nu eerst op voor het team."

In Perth kwam Marokko op slag van rust op voorsprong na een strafschop. Ghizlane Chebbak stuitte vanaf elf meter in eerste instantie op de keeper, maar in de rebound zette Anissa Lahmari haar ploeg alsnog op voorsprong.

Toen in het stadion doorsijpelde dat Duitsland niet zou gaan winnen van Zuid-Korea, barstte het feest binnen de Marokkaanse ploeg los.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl