Rkia Mazrouai, geboren in Eindhoven, en Assia Zouhair vieren feest na de Marokkaanse overwinning op Colombia
NOS Voetbal

'Het leukste én beste WK ooit': conclusies na de spectaculaire poulefase

De groepsfase van het WK voetbal werd vanmiddag afgesloten met een sensationele verrassing in Perth, waar Marokko zich ten koste van EK-finalist Duitsland plaatste voor de achtste finales.

De stunt van de WK-debutant kwam regelrecht in het rijtje van meest memorabele WK-momenten tot nu toe, naast de net zo verrassende achtstefinaleplaats voor Jamaica, de weergaloze treffers van Esmee Brugts, de uitschakeling van grootmacht Brazilië en het afscheid van Marta.

We vroegen NOS-voetbalvolgers Suse van Kleef en Leonne Stentler na de eerste 48 wedstrijden wat hen het meest is opgevallen.

'Leukste WK ooit'

Nog een beetje verbluft na de verrassende ontknoping in groep H is het duo het eens: dit is het leukste WK ooit. "Ongelooflijk, ik ben echt aan het genieten dit toernooi", aldus analist Stentler.

"Vanwege de verrassingen, maar ook vanwege de tegenvallende prestaties van de grote landen: de uitschakeling van Canada, Brazilië en Duitsland. Iedereen was vooraf een beetje bang voor grote uitslagen: 13-0, daar gaan we weer. Maar de op papier kleinere landen doen het gewoon knap. Alleen Nederland is het gelukt om zo'n grote uitslag neer te zetten (7-0 tegen Vietnam, red.). Ik denk dat dat de grootste winst is."

"Het is niet alleen het leukste, maar ook het beste WK ooit", vult Van Kleef aan. "De ontwikkeling gaat hard, waardoor elk eindtoernooi weer beter is dan het vorige. Het mooie is ook dat alle continenten nu meedoen. Het is een wereldwijde competitie geworden in plaats van dat het vooral landen uit Europa en de Verenigde Staten zijn die verder komen."

Dit zijn de achtste finales van het WK:

Tot nu toe zijn het niet de vedettes die indruk maken in Australië en Nieuw-Zeeland. Ook dat is opvallend, vinden de NOS-volgers. De sterren van de laatste jaren, zoals Alex Morgan (Verenigde Staten), Ada Hegerberg (Noorwegen) en Pernille Harder (Denemarken) konden in de groepsfase nog niet hun stempel drukken.

In plaats daarvan zorgden speelsters als Melchie Dumornay (19 jaar, Haïti), Lauren James (21 jaar, Engeland) en Linda Caicedo (18 jaar, Colombia) voor opwinding. Bij Oranje was de pas net 20-jarige Brugts in de laatste groepswedstrijd uitblinker dankzij twee schitterende treffers.

Nieuwe generatie staat op

"Je ziet dat veel jonge speelsters beslissend zijn. Er lopen echt veel supertalenten rond. Je kunt zeggen dat de nieuwe generatie op heel jonge leeftijd al van een ontzettend hoog niveau is", concludeert Van Kleef.

"Er is sprake van een transitie: de oudere sterren verdwijnen naar de achtergrond en het is tijd voor een nieuwe generatie, die is opgeleid op een ander niveau dan vroeger gebeurde."

"Kijk naar James. Zij werd in de eerste wedstrijd door Sarina Wiegman nog buiten de basis gehouden. In de tweede wedstrijd maakte ze de winnende en in het derde duel was ze goed voor twee doelpunten en drie assists. Ze is tweebenig, snel, zij heeft alles. Ze heeft al heel vroeg op een andere manier training gehad die de generatie van eind twintigers, dertigers niet heeft gehad."

Bekijk een compilatie van de treffers van Caicedo, James en de 20-jarige Esmee Brugts :

Jonkies schieten met scherp in groepsfase WK

De grootste vedette van allemaal zien we niet meer terug in de knock-outfase. Bij haar zesde WK-deelname strandde Marta met Brazilië in de groepsfase.

"Een droevige manier om afscheid te nemen voor de zesvoudig wereldvoetballer van het jaar", vindt Van Kleef. "Ze heeft vooraf gezegd dat ze al haar individuele prijzen in zou willen ruilen voor een wereldtitel met Brazilië. Het mocht niet zo zijn. Dat is jammer, maar voor haar is het altijd om het grotere plaatje gegaan."

Idolen

Marta debuteerde in 2003 op het WK en maakte in twintig jaar de ontwikkeling van haar sport mee. Bij haar eerste WK had ze als 17-jarige geen vrouwelijke idolen, maar dit wereldkampioenschap speelde ze samen met vrouwen die haar als idool hadden (en hebben), zo vertelde ze na haar laatste WK-wedstrijd. Net zoals Brugts nu met haar jeugdheld Lieke Martens speelt.

"Dat vind ik ook zo mooi: Leonne en ik hadden vroeger mannen van Feyenoord en Ajax als idolen. De jonge meisjes kijken nu op naar vrouwen."

Braziliaans icoon Marta na laatste WK: 'Blijf vrouwenvoetbal steunen, zij beginnen pas'

Voor het WK noemde Stentler Duitsland als grootste kanshebber voor de wereldtitel. Na de uitschakeling van de EK-finalist hoeft ze niet lang na te denken over een nieuwe favoriet: "Nederland!"

Van Kleef vindt dat Japan tot nu toe de beste indruk heeft gemaakt. Met negen punten uit drie duels, elf doelpunten vóór en geen enkele treffer tegen plaatsten de Japanse vrouwen zich overtuigend voor de knock-outfase. "Een heel veelzijdig team, ik ben echt onder de indruk van de efficiëntie van die ploeg", aldus Van Kleef.

En Oranje? "Nederland heeft mij positief verrast. 'We kunnen van iedereen winnen', dat is de slogan die ze van te voren hebben ingeprent gekregen door Andries Jonker. De speelsters zeiden het, ze leken er ook van overtuigd. Nu ben ik er ook van overtuigd. Dus het kan nog weleens een mooi toernooi worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl