Zuid-Afrika treft Oranje in achtste finale, na spectaculaire stunt tegen Italië

Zuid-Afrika is in de nacht van zaterdag op zondag (04.00 uur) de tegenstander van Nederland in de achtste finales van het WK voetbal. Dat werd duidelijk nadat de Zuid-Afrikaanse voetbalsters woensdagmorgen in de ultieme slotfase Italië versloegen (3-2).

Zweden won de andere wedstrijd in groep G met 2-0 van Argentinië en treft de Verenigde Staten in de achtste finales.

WK: samenvatting Zuid-Afrika - Italië (3-2)

Italië stond voorafgaand aan het duel op poleposition om samen met Zweden door te gaan. In een rechtstreeks duel moest er dan wel worden afgerekend met Zuid-Afrika, dat plek drie bezat in de poule.

De ploeg van bondscoach Milena Bertolini zocht meteen de aanval. Dat leverde al snel een penalty op, toen de Zuid-Afrikaanse Karabo Dhlamini de Italiaanse buitenspeelster Chiara Beccari vloerde. Arianna Caruso benutte de strafschop: 1-0.

Zuid-Afrika, dat moest winnen voor een plek in de volgende ronde, liet de hoofden niet hangen. Sterspeelster Thembi Kgatlana maakte binnen een minuut bijna gelijk, maar haar afstandsschot vloog net naast. Niet veel later raakte Robyn Moodaly met een fraaie volley de paal.

Toch kwam Zuid-Afrika terug tot 1-1, hoewel daar een onfortuinlijke eigen goal voor nodig was. Het was de Italiaanse verdedigster Benedetta Orsi die verschrikkelijk de fout in ging met een terugspeelbal op keepster Francesca Durante.

Orsi had niet door dat haar doelvrouw niet op de goede plek stond en zo rolde de gelijkmaker in het net. Italië kreeg daarna meteen de kans op een nieuwe voorsprong, maar een kopbal van Beccari eindigde op de paal.

Zie hieronder het speelschema voor de knock-outfase van het WK en de eindstand van poule G:

• NOS
    Het speelschema voor de knock-outfase van het WK
  • NOS
    De eindstand in poule G

Na rust was spits Valentina Giacinti meteen dicht bij een voorsprong voor de Italiaansen, maar zij stuitte op keepster Kaylin Swart. Daarna werd Italië, dat op het vorige WK nog tot de kwartfinales reikte, alleen maar slordiger. De Zuid-Afrikanen straften dat lang niet af.

Maar dat bleef niet zo. De ploeg kwam op voorsprong toen Kgatlana met een prachtige steekpass Hildah Magaia vrijspeelde. Zij bleef heel rustig en schoot de bal knap in de verre hoek.

Met die tussenstand werd Zuid-Afrika weer de tegenstander van Oranje. En Kgatlana had dat vervolgens veilig kunnen stellen, maar haar kopbal werd uitstekend gekeerd.

Zuid-Afrika plaatst zich voor achtste finale tegen Oranje: 'Dit is fucking crazy!'

Daarna richtte Italië zich toch weer op. Een hoekschop genomen door invalster Cristiana Girelli werd binnen getikt door Caruso. Zij zorgde ervoor dat het weer stuivertje wisselen werd.

Maar door een aantal blessures en VAR-momenten telde de arbitrage liefst elf minuten extra tijd bij. Dat bleek ruim voldoende voor Zuid-Afrika om het tij nog een laatste maal te keren. Kgatlana werd knap vrijgespeeld in de zestienmeter en schoot Zuid-Afrika naar Sydney, waar Oranje wacht.

Simpele zege Zweden

De wedstrijd tussen Zweden en Argentinië was minder spannend. De Zweden waren al zo goed als zeker van de volgende ronde en dat was terug te zien in hun spel. Bondscoach Peter Gerhardsson hield vedettes Fridolina Rolfö en Stina Blackstenius op de bank.

Argentinië ging het duel als nummer laatst van de poule in, maar kon door de gelijke stand bij Italië - Zuid-Afrika lang blijven hopen op de achtste finales. Met die tussenstand volstond een zege, maar dat zat er tegen Zweden nooit echt in.

WK: samenvatting Argentinië - Zweden (0-2)

De Argentijnen werkten hard en hielden Zweden lang op veilige afstand van de goal, maar waren niet in staat om zelf kansen te creëren.

Na rust werd Zweden sterker en leken de krachten bij Argentinië weg te vloeien. Dat Rebecka Blomqvist in de 65ste minuut de winnende goal binnenkopte, kwam dan ook niet als een verrassing. In de slotfase bepaalde Elin Rubensson de eindstand vanaf de stip op 2-0.