Oranje viert de 1-0 in de eerste groepswedstrijd tegen Portugal
NOS Voetbal

Oranje heeft 'schwung' en kan finale halen, denkt Van Es: 'Kan alleen maar nog beter'

Een uitstekende eerste helft tegen wereldkampioen Verenigde Staten, groepswinst in poule E, een zevenklapper tegen Vietnam en een niet al te taaie tegenstander in de achtste finales. Het moet heerlijk zijn als voetbalster van Oranje, want de vrouwen spelen vooralsnog een zorgeloos WK.

Lang leek het erop dat Kika van Es een van die speelsters zou zijn, maar op een zomerse zondagmiddag was haar voetbalcarrière plots voorbij. Bondscoach Andries Jonker vertelde haar in de voorbereiding vlak voor een oefenduel met een jongensteam uit de jeugd van De Volewijckers dat ze af zou vallen voor het WK.

De 77-voudig international volgt nu vanuit huis iedere beweging van haar oud-teamgenoten. Ze blikt terug op het spel van Oranje in de groepsfase, heeft toekomstadvies voor Esmee Brugts, is lovend over bondscoach Jonker en verwacht dat Oranje de finale haalt.

Wat vind je van Oranje tot nu toe?

"Heel goed en heel leuk. Ik vind dat ze tegen Amerika, vooral de eerste helft, echt supergoed hebben gevoetbald. En vandaag tegen Vietnam ook weer een heel goede wedstrijd. Veel doelpunten gezien, maar ook echt een team dat er samen voor wilde gaan. Heel leuk om te zien."

Bekijk de samenvattingen van de drie groepsduels van Nederland:

Van Es is niet verbaasd dat Oranje dit niveau laat zien. "Ik had het eigenlijk wel verwacht. De voorbereiding was al heel erg goed, er is veel structuur en duidelijkheid in het team. En dat zie je ook terug op het veld: hoog de bal veroveren en vol voor die aanval."

Esmee Brugts blonk uit tegen Vietnam met twee droomgoals. Jij speelde afgelopen seizoen nog samen met Brugts bij PSV. Waarom is het zo moeilijk om haar te verdedigen?

"Ze heeft een heel goeie techniek. Dat is altijd lastig voor een verdediger. Daarnaast is ze ook nog heel erg snel. En ze is nog zo jong en onbezonnen, "ze doet dingen die je misschien ook niet verwacht. En dat is zo mooi aan haar als voetbalster."

Geluiden doemen op dat Brugts, die eind mei haar vertrek aankondigde bij PSV en nu nog zonder club zit, komend seizoen in de Premier League gaat voetballen. "De top in Engeland zou zeker kunnen, maar misschien ook wel een Barcelona iets later in haar carrière. Maar ik zie haar zeker wel in de top terechtkomen."

Bekijk de reactie van Esmee Brugts en haar doelpunten tegen Vietnam:

"Ze moet vooral naar een team gaan waar ze lekker minuten kan maken, waar ze zich veilig voelt, dat is op deze leeftijd het belangrijkste. Dat je ook nog eventueel makkelijk naar huis kan, je familie om je heen hebt. Die speelminuten blijven heel belangrijk, dan komt ze er wel."

Jij hebt zelf meerdere bondcoaches meegemaakt bij Oranje, ook Andries Jonker. Wat vind je van hem, en hoe is hij tactisch?

"Een heel fijne man, hij is heel duidelijk en eerlijk. Soms is dat niet altijd even makkelijk, maar daardoor weet je precies wat er van je verwacht wordt."

"Het is voor sommigen best moeilijk om eerlijk te zijn tegen iemand, maar Andries zegt gewoon wat hij vindt. Dat kan soms hard aankomen, maar topsporters hebben gewoon duidelijkheid nodig. En zo kunnen ze het beste presteren."

Andries Jonker dolt met Sherida Spitse

"Hij is heel duidelijk wie er speelt en waarom diegene speelt. En als je niet speelt, weet je ook waarom je niet speelt. Die duidelijkheid moet je gewoon hebben als je met zo veel meiden in een team speelt."

"Tactisch is hij sterk. Dat blijkt nu ook wel. Hij speelt natuurlijk een heel andere systeem dan we gewend zijn in het Nederlandse voetbal. Maar ik denk dat hij heel goed heeft gekeken naar de speelsters. Veel aanvallende meiden die goed tussen de linies kunnen spelen. Daar is dit systeem heel goed voor. En dat zie je in de wedstrijden."

Even vooruitkijken naar de achtste finales, tegen Zuid-Afrika, Italië of heel misschien nog Argentinië. Tegen wie zou jij het liefste spelen en hoe ver gaat Oranje komen?

"Als je kijkt naar afgelopen wedstrijden zou je zeggen: Italië. Omdat ze er niet heel erg lekker in zitten. Zuid-Afrika is altijd fysiek sterk, maar op papier zijn zij de minste. Ik zie het wel zitten, ze kunnen alle drie de teams hebben."

"Ik verwacht dat Oranje in de finale terechtkomt. Ze zitten midden in het toernooi, dus het kan alleen maar beter worden. Je ziet dat ze elke wedstrijd beter worden. Er zit schwung in dit team. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze ver zullen komen."

Van Es voorspelt nog even de andere kandidaten voor de finale. "Ik vond Zweden heel goed. Frankrijk wist een topper te winnen tegen een topland, dus ik ben heel benieuwd hoe zij het verder gaan doen. We gaan het zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl