NOS Voetbal

Ineens speelde Van Es haar allerlaatste wedstrijd: 'Jonker gaf me een eerbetoon'

Toen Kika van Es het veld op liep, wist ze dat dit haar allerlaatste wedstrijd zou zijn. De 31-jarige verdediger was gisteren kort voor het duel door bondscoach Andries Jonker apart genomen: ze was afgevallen voor de WK-selectie. Achter haar PSV-carrière had ze al een punt gezet. Ze ademde diep in, haar teamgenoten wisten nog van niets.

Ach, dit was al een geheim duel, ook dit geheim kon ze wel even bewaren.

Opeens was de voetbalcarrière van Van Es voorbij: 'Een traantje gelaten'

Direct na afloop vertelde Jonker op het veld aan de groep dat Van Es en Tiny Hoekstra waren afgevallen voor het WK van deze zomer in Australië en Nieuw-Zeeland. Toen pas brak Van Es. "De meiden gaven me een dikke knuffel, pakten me op en gooiden me in de lucht. Dit team is zo hecht. Ik huilde van verdriet, maar ook van geluk en trots."

Natuurlijk is ze teleurgesteld. "Het is altijd moeilijk als je carrière eindigt, terwijl je in je diepste dromen had gehoopt nog een keer een WK te mogen spelen."

Maar ze is niet verrast: "De bondscoach is altijd open en eerlijk geweest. Ik wist dat ik kon afvallen."

Bewogen jaar

Van Es heeft een bewogen paar maanden achter de rug. Begin dit jaar kreeg ze een miskraam, eind mei kondigde ze aan haar loopbaan na veertien seizoenen op het hoogste niveau te beëindigen. "Ik heb veel blessures gehad, maar zo diep als na die miskraam ben ik niet eerder gegaan."

Ze heeft begin dit jaar een tijdje niet kunnen voetballen. Toch hoopte ze komende zomer van de partij te zijn bij het WK.

Van Es werd geselecteerd, maar kon na zeven dagen het team alweer verlaten. Dit betekent ook dat haar carrière abrupt tot een einde is gekomen.

"Ik had er rekening mee gehouden", zegt ze nuchter. "Bovendien stond ik hier niet alleen voor mezelf. De druk voorafgaand aan zo'n WK is enorm. Ik probeerde anderen positief te stimuleren. Maak je een foutje? Geen probleem, kan gebeuren. Ik heb er alles aan gedaan andere meiden te helpen. Zij hebben mij ook gesteund toen het even niet goed met me ging."

Jonkers manier van coachen - "hij is echt een mensenmens" - bevalt haar. Tekenend vindt ze het feit dat hij haar gisteren, na het slechte nieuws, aanvoerder maakte in deze wedstrijd. "Hij gaf me een eerbetoon, dat waardeer ik enorm."

Heeft ze nu een mooie zomervakantie in het verschiet? "Dat niet, er was geen plan B." Wel heeft ze net een huis gekocht en denkt ze na over wat ze na haar voetballoopbaan wil doen. Misschien iets met haar studie sportmarketing?

In elk geval wil ze de komende weken fit blijven. "Je weet maar nooit of er toch nog iemand afvalt. Dan zorg ik dat ik klaarsta."

Van de 26 overgebleven speelsters moeten er nog drie afvallen. Dominique Janssen en Lineth Beerensteyn sluiten dinsdag aan bij de groep. Jonker maakt vrijdag zijn definitieve selectie bekend.

Bondscoach Jonker: 'Van de Sanden en Van Es horen bij de beste dertig'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl