Portugal overklast Vietnam in groep van Oranje, Nigeria verrast gastland Australië

WK: samenvatting Portugal-Vietnam (2-0)

De Portugese voetbalsters hebben hun tweede groepswedstrijd op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland overtuigend gewonnen van Vietnam. In het In Waikato stadion in Hamilton werd het, ondanks een karrenvracht aan kansen, 2-0 voor de WK-debutant.

Door dit resultaat is Vietnam, ook voor het eerst actief op een WK, al na twee duels uitgeschakeld. Eerder werd er met 3-0 verloren van de Verenigde Staten.

Portugal, dat de eerste groepswedstrijd met 1-0 verloor van het Nederlands elftal, heeft dankzij de zege een plek in de knock-outfase in eigen hand.

De Verenigde Staten en Nederland, twee ploegen die elkaar afgelopen nacht op 1-1 hielden, hebben vier punten, Portugal volgt met drie punten. Dinsdag worden de laatste groepswedstrijden afgewerkt.

Portugal begon furieus aan het duel met Vietnam en na twee fikse kansen was het bij de derde mogelijkheid al raak. Op aangeven van Lúcia Alves tikte Telma Encarnação resoluut de 1-0 binnen. Daarmee schreef de aanvalster van Marítimo geschiedenis voor haar land, want het was het eerste WK-doelpunt ooit voor de Portugese vrouwen.

Hoewel Vietnam met vijf verdedigers op het veld stond had de ploeg veel moeite om de Portugese dadendrang een halt toe te roepen. De Portugezen creëerden kans na kans en het bleek een kwestie van tijd voordat de 2-0 viel.

Na een uittrap van Vietnam pikte Encarnação de bal op, gaf ze die mee aan de opstomende Kika Nazareth waarna de aanvalster van Benfica de bal gedecideerd achter keeper Tran Thi Kim Thanh schoof.

Stand groep E

Dat het eerste gevaar van Vietnam voortkwam uit een mislukte balaanname van de Portugese keeper Patrícia Morais zegt genoeg over de weerstand die de Aziatische ploeg bood.

Even moest Morais nog opletten bij een hard schot van Nguyen Thi Bich Thuy vlak voor rust, maar Portugal had verder weinig te duchten van de nummer 32 van de wereld.

Ook de 31-jarige aanvaller en topscorer aller tijden Huynh Nhu had zich iets anders voorgesteld van het treffen met Portugal. De enige speler van Vietnam die buiten de landsgrenzen speelt, bij het Portugese Lank Vilaverdense, kwam niet in het stuk voor.

Kika Nazareth baalt van een van haar gemiste kansen

De Portugezen, zelf 21ste op de FIFA-ranking, bleven ook in de tweede helft verreweg de bovenliggende partij. Encarnação was dicht bij haar tweede treffer, maar schoot van een paar meter over.

De kansen bleven komen en het was een wonder dat de teller niet verder opliep voor Portugal. Zo schoot Joana Marchão maar net over, raakte ze ook nog de paal en de lat en was Nazareth dicht bij haar tweede treffer.

Uiteindelijk bleef de 2-0 op het bord staan en mag Portugal zich op gaan maken voor een allesbeslissende wedstrijd tegen de VS. Winst betekent een plaats in de achtste finales, bij een gelijkspel en een nederlaag van Oranje tegen Vietnam zijn de Portugezen ook door.

Nigeria verrast Australië

In groep B leek titelfavoriet Australië na een sterke eerste helft op weg naar een soepele overwinning op Nigeria, maar na rust veranderde alles voor het gastland. Uiteindelijk won Nigeria, dat vier jaar geleden strandde in de achtste finales, met 3-2.

In Brisbane had Australië in de eerste helft duidelijk het betere van het spel. In een volgepakt stadion kreeg Hayley Raso een geweldige kans, maar op twee meter afstand tikte ze net naast. Verder waren er nog wat kleine kansjes voor Australië, maar Nigeria bleek over een sterke en compacte verdediging te beschikken.

In de eerste minuut van de blessuretijd lukte het Australië wel om door de defensie te breken. Na een matige uittrap van de Nigeriaanse keeper kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Emily van Egmond, die de bal in de verre hoek plaatste.

Emily van Egmond viert haar openingstreffer

Australië, dat het zonder de geblesseerden Sam Kerr, Mary Fowler en Aivi Luik moest doen, kon niet heel lang genieten van de welverdiende voorsprong. Enkele minuten later had Uchenna Kanu namelijk alweer voor de 1-1 gezorgd. Een schot van Rasheedat Ajibade, ploeggenoot van Merel van Dongen bij Atlético Madrid, vloog omhoog waarna Kanu binnen kon schieten.

Na rust waren beide ploegen meer in evenwicht en kon het duel twee kanten op. Uiteindelijk viel het de kant van Nigeria op. Osinachi Ohale kopte binnen voor de 1-2 en sterspeler Asisat Oshoala, net daarvoor binnen de lijnen gekomen omdat ze niet helemaal fit was, kon simpel de 1-3 maken. Beide keren ging keeper Mackenzie Arnold niet vrijuit.

WK: samenvatting Australië - Nigeria (2-3)

Daarna ging het flink stormen voor het Nigeriaanse doel, maar kansen voor Alanna Kennedy en Caitlin Foord leverden geen aansluitingstreffer op. Pas diep in blessuretijd, met Arnold als bliksemafleider, kopte Kennedy uit een corner alsnog de 2-3 binnen.

Australië kon daarna nog een keer de bal in het strafschopgebied krijgen, maar keeper Chiamaka Nnadozie had de laatste gevaarlijke inzet van de wedstrijd klemvast.

De winst van Nigeria betekent dat het nog heel spannend gaat worden wie er doorgaat naar de volgende ronde. Nigeria en Canada hebben vier punten, Australië drie. Maandag speelt Canada tegen Australië en Nigeria speelt tegen het al uitgeschakelde Ierland van bondscoach Vera Pauw.