NOS Voetbal

Oranje moest hard vechten tegen de VS: 'Begon op een slagveld te lijken'

Van de Donk en Lyon-teamgenoot Horan kunnen na opstootje weer lachen: 'Volle respect'

"It's bleeding like a motherfucker", roept Daniëlle van de Donk - met badmuts op om het verband op z'n plek te houden - lachend tegen Lindsey Horan door de catacomben van het stadion in Wellington na de 1-1 tegen de Verenigde Staten. Het was een zeer felle wedstrijd tussen de VS en Oranje.

De boomlange Amerikaanse aanvoerder Horan is Van de Donks teamgenoot bij Olympique Lyonnais en informeert tijdens het interview achteraf toch even hoe het met haar gaat. Gelukkig is ze oké, zegt Van de Donk, maar het zag er even niet goed uit in blessuretijd.

Van de Donk knalde met haar hoofd tegen dat van Rose Lavelle en werd minutenlang behandeld. En eerder, voordat Horan de gelijkmaker binnenkopte, was er gedoe tussen Horan en Van de Donk. De Oranje-aanvaller liep hard door op Horan op een plek op het veld waar het niet per se nodig was. Horan had vrij lang verzorging nodig aan een toch al gehavende knie.

Van de Donk en Horan krijgen een preek

Vervolgens ging Horan bij een corner erna nog even verhaal halen bij Van de Donk. En dat liet Van de Donk ook niet zomaar gebeuren. Scheidsrechter Yamashita, die zeer mild floot en veel door liet voetballen, wierp zich op als mediator.

"Zo gaat het altijd", zegt Horan nuchter. "De beste spelers zijn altijd het competitiefst, zo is het ook tussen ons. We vechten op het veld en daarna maken we het weer goed."

Jonker: 'Tevreden zijn met gelijkspel'

De Nederlandse vrouwen deinsden niet terug voor de Amerikaanse vrouwen, die voor dit WK titelfavoriet zijn. De vraag vooraf was: zou Oranje gewoon gaan aanvallen tegen de VS?

"Natuurlijk", zei bondscoach Andries Jonker. Het Nederlands elftal wilde geen ontzag tonen voor de regerend wereldkampioen, tegen wie vier jaar geleden de WK-finale werd verloren en tegen wie Oranje op de laatste Olympische Spelen werd uitgeschakeld.

Maar, zei Jonker, de VS worden volgens velen niet meer gezien als het team van weleer. En dit leek het moment om de Amerikanen te pakken. Jonker was vooral benieuwd waar Oranje op dit moment staat.

  • Reuters
    Martens wordt gevloerd als ze er weer eens vandoor gaat
  • Reuters
    Pelova onder druk

De eerste helft hield Oranje na een wervelend begin van de VS knap stand, voetbalde het zelf bij vlagen erg goed en dat leverde de 1-0 op van Jill Roord. "We stuurden Amerika van het kastje naar de muur", aldus Jonker. Maar in de tweede helft kwam Amerika geharnast het veld op en kreeg Oranje zes corners tegen (in totaal 11) waaruit één keer werd gescoord.

Na de 1-1 is de bondscoach zeker niet ontevreden. "Het lijkt erop dat we dichterbij gekomen zijn. In ieder geval fysiek, en met wat invallers. We zijn er niet overheen, maar we zijn in de buurt."

Oranje leek best te kunnen winnen vandaag van de regerend wereldkampioen. "Het was sowieso een pittige wedstrijd, het begon op een slagveld te lijken. Maar als je naar het resultaat kijkt moeten wij het meest tevreden zijn met een gelijkspel."

Hoe is het met Van der Gragt?

Stefanie van der Gragt bleef na de rust achter in de kleedkamer. Bij een kopduel tijdens een corner raakte ze met haar hoofd dat van een Amerikaanse. Jonker zag dat Oranje Van der Gragt miste na rust. "De wissel van Steef doet zich toch voelen, dat je de rots in de branding moet wisselen", zegt de bondscoach.

Hoe ver staat Oranje af van VS? Jonker: 'We zijn heel dicht in de buurt'

Zo snel na de wedstrijd had Jonker nog geen kans gehad te kijken hoe het met Van de Gragt is.

"Ik kreeg in de rust het signaal van de dokter: je moet haar wisselen. En ik heb geen tijd gehad om te vragen: hoezo? Als de dokter het zegt, dan luister ik daarnaar." Van der Gragt zou vrij snel na de wedstrijd al naar het hotel zijn gegaan.

De KNVB laat weten dat haar blessure meevalt en dat ze uit voorzorg in de rust in de kleedkamer is achtergebleven zodat ze op dit WK inzetbaar zal zijn.

De bondscoach verbaast zich dat er niet eerder is ingegrepen door de scheidsrechter. "Ik denk dat arbitrage dit in de hand had moeten houden en sneller geel had moeten geven aan beide kanten, want dan is het snel afgelopen; met twee gele kaarten ben je geschorst. Nu gingen beide kanten zich steeds meer veroorloven. Dan krijg je dit. Ik vind dat niet goed."

Oranje aan kop?

En nu, wordt Nederland groepswinnaar? Jonker doet daar, nuchter als hij is, geen uitspraken over. "We willen groepswinnaar worden en dat betekent dat we zo veel mogelijk goals moeten maken tegen Vietnam. Aan de andere kant, ik moet nog maar zien of Amerika van Portugal wint en of Portugal later vandaag makkelijk van Vietnam wint." (Update: Portugal won met 2-0).

Door het gelijkspel komt Oranje op vier punten, evenveel als de VS, en is het dicht bij plaatsing voor de achtste finales. Dinsdag treft Oranje Vietnam, dan zal plaatsing moeten worden veilig gesteld.

Oranje heeft nog een klus te klaren. "Wij onderschatten Vietnam op geen enkele wijze."

Stand groep E

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl