liveblog
WK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Oranje toont tegen VS dat het mee kan met wereldtop • Van der Gragt geblesseerd eraf

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Dinsdag speelt Oranje de laatste groepswedstrijd tegen Vietnam om 09.00 uur. Die wedstrijd is live te zien op NOS.nl en NPO 1. De uitzending met voorbeschouwing begint om 08.12 uur.

Fijne dag!

Een korte samenvatting van Nederland-VS

WK: samenvatting Verenigde Staten - Nederland (1-1)

De reacties van Jonker en Martens

Stand groep E

Stand groep E

Zo keken de Oranjefans in Zeist vannacht

Op de KNVB-campus in Zeist waren vannacht Oranjefans samen om de wedstrijd tegen de Verenigde Staten te kijken.

'Mooi dat we gelijk hebben gespeeld'

Lekker blijven liggen vannacht? Bekijk hier de lange samenvatting van VS-Nederland

Niet vroeg opgestaan vannacht? Bekijk de lange samenvatting van VS-Nederland (1-1)

Van de Donk versus Horan

Danielle van der Donk en Lindsey Horan, teamgenoten bij Lyon, konden elkaar even niet uitstaan tijdens de wedstrijd. Van de Donk liep hard door op Horan op een plek op het veld waar het niet per se nodig was. Horan had vrij lang verzorging nodig aan een toch al gehavende knie.

Vervolgens ging Horan bij een corner erna nog even verhaal halen bij Van de Donk. En dat liet Van de Donk ook niet zomaar gebeuren. Scheidsrechter Yamashita, die zeer mild floot en veel door liet voetballen, wierp zich op als mediator.

Van de Donk versus Horan

Na het tumult dat was ontstaan, kopte Horan uit de daaropvolgende corner, een van de velen, de 1-1 binnen.

Direct na het fluitsignaal stonden Van de Donk, inmiddels gebadmutst na behandeling aan een hoofdwond, en Horan alweer arm in arm te lachen samen. Geen grote vete dus.

Van de Donk en Horan kunnen weer lachen na het laatste fluitsignaal

In de catacomben verschenen ze samen voor de camera. Met uitleg over het opstootje. "Zo is het altijd, de beste speelsters zijn heel competitief. Met haar is het altijd zo", zei Horan. "Maar altijd met volledig respect."

"Het is nu te moeilijk om er niet om te lachen", wees Horan naar de badmuts van Van de Donk. "Het is oké", lachte de Oranje-middenvelder. "Ik lach er ook om."

Hoe is het met Van der Gragt?

Stefanie van der Gragt bleef in de rust achter in de kleedkamer. Bij een kopduel tijdens een corner raakte ze met haar hoofd dat van een Amerikaanse. Jonker zag dat Oranje Van der Gragt miste na rust. "De wissel van Steef doet zich toch voelen, dat je de rots in de branding moet wisselen."

"Ik kreeg in de rust het signaal van de dokter: je moet haar wisselen. En ik heb geen tijd gehad om te vragen: hoezo? Als de dokter het zegt, dan luister ik daarnaar." Van der Gragt zou vrij snel na de wedstrijd al naar het hotel zijn gegaan. Hoe het nu met de Nederlandse verdediger is? Jonker: "Ik weet het niet, ik heb de dokter nog niet gezien."

Jonker: 'Tevreden zijn met gelijkspel'

Jonker vroeg zich voor de wedstrijd af hoe ver Oranje af zat van de VS. Wat zegt hij achteraf? "Het lijkt erop dat we dichterbij gekomen zijn. In ieder geval fysiek, en met wat invallers. We zijn er niet overheen, maar we zijn in de buurt."

Oranje leek best te kunnen winnen vandaag van de regerend wereldkampioen. "Maar als je naar het resultaat kijkt moeten wij het meest tevreden zijn met een gelijkspel."

"Vooraf wilden we winnen. De eerste helft hebben we laten zien waarom. Bij vlagen hebben we de Amerikanen van het kastje naar de muur gestuurd. Maar de tweede helft lukte dat niet meer, is de Amerikaanse druk toch te groot."

Oranje doorstaat Amerikaanse storm (1-1) en is dicht bij achtste finales WK

Het Nederlands elftal heeft op het WK in het winderige Wellington een flinke Amerikaanse storm doorstaan. Het tweede duel in groep E eindigde in 1-1. De Verenigde Staten zetten Oranje met name tegen het eind van de wedstrijd flink onder druk. Maar Nederland hield stand.

Door het gelijkspel komt Oranje op vier punten, evenveel als de VS, en is het dicht bij plaatsing voor de achtste finales. Dinsdag treft Oranje Vietnam, daar zal plaatsing moeten worden veilig gesteld.

De 1-1 van Horan

Oranje zou gewoon gaan aanvallen tegen de VS. "Natuurlijk", zei bondscoach Andries Jonker vooraf. Het Nederlands elftal wilde geen ontzag tonen voor de regerend wereldkampioen, tegen wie vier jaar geleden de WK-finale werd verloren en tegen wie Oranje op de laatste Olympische Spelen werd uitgeschakeld.

'Dichterbij gekomen'

Maar, zei Jonker, de VS worden volgens velen niet meer gezien als het team van weleer. En dit leek het moment om de Amerikanen te pakken. Jonker was vooral benieuwd waar Oranje op dit moment staat.

Na de 1-1 is de bondscoach zeker niet ontevreden. "Het lijkt erop dat we dichterbij gekomen zijn. In ieder geval fysiek, en met wat invallers. We zijn er niet overheen, maar we zijn in de buurt."

Lees hieronder het hele wedstrijdverslag:

VS-NED | In cijfers

VS-NED 90+8' | Klaar!

Oranje overleeft de Amerikaanse storm en speelt met 1-1 gelijk tegen de regerend wereldkampioen. Dat is wel verdiend, kunnen we zeggen.

Oranje heeft nu 4 punten in groep E en is dicht bij plaatsing voor de achtste finales.

VS-NED 90+5' | Blessurebehandeling Van de Donk

Het spel ligt al even stil, voor een blessurebehandeling bij Van de Donk, die knalde met haar hoofd tegen dat van Lavelle. We gaan nog even langer door dus.

VS-NED 90+4' | Roord eruit

Nog maar even een wissel, om wat tijd te rekken diep in de blessuretijd. Doelpuntenmaker Roord eruit, Janssen erin.

Nog 1 minuut? Of iets meer...

VS-NED 90+2' | Van Domselaar alert

Oei, een steekpassje achter de Oranje-defensie en Morgan lijkt weg, maar Van Domselaar let op en peert de bal weg.

Nog 3 minuten...

VS-NED 90' | 5 minuten extra tijd

Nog 5 minuten, Oranje moet de Amerikaanse storm nog 5 minuten doorstaan...

Kunnen de VS nog ene keer aanzetten? Of kan Oranje

VS-NED 86' | VS drukt enorm door

Het is overleven nu voor Oranje, Amerika zet nu volle kracht vooruit. Jonker wisselt, brengt Casparij voor Pelova, toch weer iets verdedigender. Meer dan een 1-1 lijkt er niet in te zitten voor Oranje.

VS-NED 83' | Van de lijn gered

Peoh, Martens kopt een bal van de lijn. Oranje onder grote grote druk.

VS-NED 82' | Kans Rodman

Daar is Rodman, de dochter van de oud-basketballer ja, ervandoor. Oog in oog met Van Domselaar vliegt haar schot net naast.

VS-Nederland: 1-1

VS-NED 80' | Wat een kans Brugts

De aanval is schitterend van Oranje. Over hoeveel schijven ging die wel niet? Martens krijgt de bal vanaf de hoekvlag bij Brugts, die schiet en wel erg knap wordt geblokt. Grote kans voor Oranje.

VS-Nederland: 1-1

VS-NED 79' | Komt Oranje weer?

Oranje laat weer zien wat het kan. De VS lijken even op adem te moeten komen van dat in hoog tempo drukzetten. Oranje tikt goed, maar levert het nog wat op?

VS-NED 71' | Spits eruit, middenvelder erin

De VS zijn helemaal opgeleefd na de 1-1 van Horan. Oranje is de regie die ze even tien minuten hadden, nu echt kwijt. Amerika zet enorm veel druk.

Jonker grijpt in. Een middenvelder gaat erin, Egurrola, aanvalster Snoeijs gaat naar de kant. Jonker wil de controle weer terug, maar bij de VS lopen ze nu allemaal voor twee.

VS-Nederland: 1-1

VS-NED 67' | Goal VS?

En is daar ook al de 2-1? Morgan ontsnapt aan de aandacht en prikt plots de bal achter Van Domselaar. Maar wacht, de vlag is omhoog, het was buitenspel. En dat klopt. Oranje haalt opgelucht adem.

VS-Nederland: 1-1

VS-NED 63' | Goal VS!

Horan viert de 1-1

Oei, aanvoerder Horan kopt de 1-1 binnen! De Nederlandse luchtmacht laat het even afweten, het is ook lastiger nu Van der Gragt eruit is. Het staat 1-1, nog een half uur te spelen.

Voor de hoekschop, waaruit de gelijkmaker komt, was er lang gedoe tussen Van de Donk en Horan. De Japanse scheidsrechter

VS-Nederland: 1-1

Horan kopt de 1-1 binnen

VS-NED 58' | VS feller en feller

De VS worden steeds feller, ze beuken de duels in. Oranje moet meer nu, niet laten afbluffen. Dat gaat goed met Groenen en Van de Donk in je team.

Na een sterke openingsfase van Oranje, met veel balbezit, zijn de Amerikanen nu weer aan het drukken, zoals in het begin van de eerste helft. Er komen corners en halve kansjes...

VS-Nederland: 0-1

VS-NED 51' | Lekker begin Lavelle

Invalster Lavelle begint lekker. Een snoeiharde overtreding op de enkels van Groenen. De scheidsrechter kan niet anders doen dan geel trekken. En terecht. Smerige tik.

Oranje begint zeer sterk aan de tweede helft, de Amerikanen krijgen even alle hoeken van het veld te zien. Lavelle's overtreding lijkt er een uit frustratie te zijn.

VS-Nederland: 0-1

VS-NED 46' | Gaan we weer!

En we spelen weer in Wellington. En beide landen hebben gewisseld. Van der Gragt kan toch niet verder na dat ene duel bij die Amerikaanse hoekschop. Nouwen vervangt haar in de drievrouwsdefensie. Ook de VS wisselen, DeMelo kan douchen.

  • IN: Nouwen, UIT: Van der Gragt
  • IN: Lavelle, UIT: DeMelo

VS-NED Rust | Speelster meer op middenveld

De aanpak van Oranje lijkt te werken. De VS hebben moeite met de speelster extra die Oranje bij balbezit creëert op het middenveld, dat komt vaak doordat Martens zich met regelmaat even terug laat zakken vanuit de spits, terwijl Snoeijs dan het veld lang maakt. Het is dan lastig voor de Amerikanen wie Martens moet oppakken. Zo ontstond ook de goal van Roord.

Martens wordt gevloerd als ze er weer eens vandoor gaat

VS-NED 45+4' | Rust in Wellington

We gaan rusten in Wellington. Oranje staat voor, met 1-0. En we kunnen toch niet zeggen dat dat onverdiend is. De Amerikanen zetten druk ja, maar Oranje komt er steeds enorm gevaarlijk uit, nadat ze geconcentreerd verdedigen.

VS-Nederland: 0-1

VS-NED 45+2' | Groenen versus DeMelo

De irritatie slaat toe bij DeMelo. Jackie Groenen zit al de hele eerste helft in het nekvel van de Amerikaanse jongeling. Ze komt niet echt aan voetballen toe. En nu neemt ze lelijk wraak als Van de Donk iets eerder bij de bal is. Geen geel, zegt de Japanse scheidsrechter Yamashita.

VS-NED 45' | Drie minuten extra

Oranje tikt lekker rond, de eerste helft uitspelend. Drie minuten nog tot de rust.

VS-Nederland: 0-1

VS-NED 41' | Oranje met vertrouwen

Het fijne fase van Oranje. Een paar minuten lang balbezit, de bal gaat in een aardig tempo van voet naar voet. De Amerikanen staan erbij en kijken ernaar. Dit gebeurt er dus als de Amerikanen het niet vroeg vast zetten. Dat belooft wellicht wat voor Oranje in de tweede helft, want hoe lang kunnen de Amerikanen dat vroeg en hoog drukken volhouden?

Met de rust in aantocht ontstaat daarin al het eerste gemakzucht.

VS-Nederland: 0-1

VS-NED 37' | Van der Gragt groggy

Van der Gragt is een beetje groggy uit het kopduel bij die corners gekomen. Ze moet even verzorgd worden langs de kant. Of was het haar knie? Dat is eerder een heikel punt geweest...

Van der Gragt kan in ieder geval gewoon verder.

VS-NED 35' | Corners VS

De Amerikanen willen druk zetten, maar telkens als ze de bal hebben komt er ook niet echt iets van. Dat komt ook omdat het middenveld van Oranje er kort op zit.

De VS moeten het nu hebben van 3 opeenvolgende corners. Horan is erbij betrokken, maar er belandt geen bal tussen de palen vooralsnog.

VS-Nederland: 0-1

VS-NED 29' | Poeier Janssen

Oranje komt er steeds makkelijker uit. De Amerikaanse vrouwen lijken een beetje te zijn geraakt door de 1-0 van Roord. Nu komt Oranje er weer uit. Voetballend prima. En de afvallende bal belandt voor de voeten van Janssen, een volley die net boven de lat op het doel belandt. Technisch sterk.

Dit voelt als het moment om door te drukken.

VS-Nederland: 0-1

VS-NED | Historische achterstand VS

Het is even geleden dat de vrouwen van de VS, de huidig wereldkampioen, achter hebben gestaan op een WK voetbal.

De laatste keer was op: 10 juli 2011.

VS-NED 24' | Oranje gevaarlijk op counter

De Amerikanen blijven Oranje vroeg vast zetten en opbouwend komen de Nederlandse vrouwen dan wel eens in de problemen, maar zodra ze erdoorheen komen - die eerste golf van drukzetten - zijn ze weg. Vaak met Martens, met de energieke Brugts en dan gaat het voetballend toch ook zeer snel. Martens geeft weer eens strak voor met net weggewerkt door de Amerikaanse defensie.

VS blijft de weg naar voren zoeken, maar ook Oranje wil graag. Leuke wedstrijd zo. Het was het vroege opstaan nu al waard.

VS-Nederland: 0-1

VS-NED 17' | GOAL ORANJE!

Hij ligt er plots in! En het is een mooie goal hoor. Jill Roord maakt de 1-0 voor Nederland.

Het is de eerste keer dat Oranje in het strafschopgebied komt van de VS, na een heel aardige aanval, met goed werk van Martens, die heel knap wegdraait op het middenveld. Ze vindt Pelova op rechts en de bal belandt bij Roord op randje zestien en ze plaatst mooi in de hoek. Goede goal.

VS-Nederland: 0-1

Goal van Roord

VS-NED 11' | Oranje laat het even zien

Dat is een mooie aanval, goed opgebouwd van achterin. De aanval strand uiteindelijk bij Martens, maar Oranje laat voor het eerst even zien wat ze kunnen, door onder de Amerikaanse druk uit te voetballen.

Maar wat zetten de VS het vroeg vast...

VS-Nederland: 0-0

VS-NED 9' | VS drukken

Daar komen de Amerikaanse vrouwen. Ze zetten Oranje nu echt vroeg vast, voetballend kan Nederland weinig doen. Van Domselaar is bijna te laat met de bal wegtrappen, voordat Morgan erbij kan komen.

Een minuutje eerder de eerste mogelijkheid voor de VS. Het is even wachten tot een goede opbouw van Oranje.

VS-NED 6' | Drie overstapjes

Het steekballetje van Dunn is aardig, maar vervolgens gaat de bal onder drie paar benen door. Ook onder die van spits Morgan. Veilig in de handen van Van Domselaar. Eerste schrikmomentje toch wel voor de goal van Oranje.

Verder is het aftasten in de openingsfase, Oranje probeert druk te zetten waar het kan, maar zelf is het opbouwend ook lastig met hoe hoog de Amerikanen staan.

VS-Nederland: 0-0

Brugts in duel met DeMelo

VS-NED 2' | Windy Wellington

De kuif van bondscoach Andries Jonker gaat alle kanten op. Wellington maakt zijn naam als winderige stad waar. Een behoorlijk windje waait ook door het stadion in 'windy Wellington'. Kijken of dat invloed gaat hebben op de wedstrijd.

VS-Nederland: 0-0

VS-NED 1' | Aftrap!

We spelen! Oranje is begonnen aan het tweede groepsduel op het WK. Kunnen de Nederlandse vrouwen revanche nemen voor de verloren WK-finale vier jaar geleden en de Olympische Spelen?

Daar komen ze

Daar komen ze

Oranje wil revanche tegen wereldkampioen VS: ‘Dit is het moment om ze te pakken'

Oranje kijkt uit naar WK-duel met VS: 'Laat ze maar lekker arrogant zijn'

"Je bent die hele wedstrijd aan het strijden. Als zij dan scoren en dat zelfvertrouwen krijgen dat ze altijd uitstralen, dan wordt het lastig", herinnert Dominique Janssen zich van de verloren WK-finale van 2019. De tegenstander van toen is dezelfde als die van aanstaande donderdag in de groepsfase van dit WK: de Verenigde Staten.

Op het donkere en koude terras van het spelershotel in Tauranga kan de verdediger er vier jaar na dato rustig over praten. Gelukkig maar, want we zijn blijkbaar niet de enigen die erover beginnen. "Haha, grappig dat we deze vraag zoveel krijgen."

Maar gek is dat natuurlijk niet. Want twee jaar na die verloren finale ging het opnieuw mis tegen de VS, dit keer in de kwartfinales van de Olympische Spelen.

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

Amerikaanse voetbalfans bepalen het straatbeeld: 'Wij zijn ook heel fanatiek'

In Wellington bepalen vooral Amerikaanse fans het straatbeeld in aanloop naar de wedstrijd. Hoewel de voetbalgekte in Nieuw-Zeeland langzaam op gang is gekomen, is in hoofdstad Wellington het enthousiasme merkbaar. De FIFA-fanzone aan het water, waar op een groot scherm de wedstrijden te zien zijn, wordt druk bezocht. Hotels, cafés en restaurants zitten vol.

Naar schatting zijn er zo'n 20.000 Amerikanen in Nieuw-Zeeland voor dit toernooi. De Amerikaanse vriendinnen Lulu Nicks (24), Gwen Sabo (30) en Fran Zimmerman (31) uit Missouri hebben er een vakantie van gemaakt. "Dit is een kans die maar één keer in je leven voorbij komt", zegt Nicks.

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

Snoeijs start, en ze is er klaar voor, zegt ze

"Je kunt geen vijf spitsen meenemen naar het WK", zei Andries Jonker toen hij begin deze maand zijn definitieve selectie bekendmaakte. Maar door de enkelblessure van Lineth Beerensteyn lijkt het onvermijdelijk dat de bondscoach donderdag tegen de Verenigde Staten een WK-debutant op moet stellen: Katja Snoeijs.

De 26-jarige aanvaller, die bij Everton in de Premier League speelt, viel in de eerste wedstrijd tegen Portugal (1-0 winst) vlak voor tijd in voor Beerensteyn. Als de geboren Amsterdamse tegen het sterke Amerika in de basis begint, is ze er klaar voor.

"Als je eenmaal in de selectie zit, dan weet je wat je rol is. Als er iets gebeurt, moet je er klaar voor zijn. Als ik ga spelen, doe ik dat met vertrouwen."

Snoeijs is op WK klaar voor basisplaats tegen VS: 'Ben echte teamspeler'

VS-NED | Warming-up

  • Reuters
    Pelova en Van de Donk warmen zich op voor de VS
  • Reuters
    Rapinoe bezig aan de warming-up

Snoeijs vervangt Beerensteyn, blessures bij VS

Oranje start in dezelfde opstelling als het eerste groepsduel tegen Portugal (1-0). In een 5-3-2-opstelling. De wingbacks zijn Pelova en Brugts. En de opvallendste nieuwe naam is natuurlijk Katja Snoeijs. De spits van Everton vervangt voorin Lineth Beerensteyn. Snoeijs staat naast Martens in de spits.

De VS starten met dezelfde elf namen als in de wedstrijd tegen Vietnam (3-0). Maar de VS missen dit WK overigens nogal wat speelsters, en grote namen ook. Bekijk onderstaande foto maar:

De speelsters die ontbreken bij de VS

Zo ging het tegen Portugal

WK: samenvatting Nederland - Portugal (1-0)

Fans in Wellington

  • Reuters
    Een Oranje-fan in Nieuw-Zeeland
  • Reuters
    VS-fans in Nieuw-Zeeland

Hoe gaat Oranje spelen? Aanvallen, natuurlijk

Jonker: 'Er is geen reden om te wisselen of om iets te veranderen'

Bondscoach Andries Jonker zei eerder deze week al dat de VS volgens velen niet meer gezien wordt als het team van weleer. Voor velen lijkt dit het moment om de Amerikanen pootje te lichten. Jonker is vooral erg benieuwd naar waar Oranje staat op dit moment.

"We denken dat we dichterbij komen in Europa. Dat denkt Canada ook, dat denkt Australië ook, Brazilië ook. Op al die continenten wordt heel hard gewerkt. Dit is de eerste wedstrijd op een groot toernooi waarbij je kunt gaan kijken of we ook echt dichterbij komen."

Jonker denkt dat Oranje in staat is om van iedereen te winnen, dus ook van de VS. Voorafgaand aan de wedstrijd doet hij uit de doeken waarom hij dat denkt.

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

Nieuwe generatie VS komt eraan, maar heeft op WK grote schoenen te vullen

VS op zijn hoede voor Oranje: 'Altijd mooi om tegen Nederland te spelen'

De cijfers zijn overweldigend. Vier keer werden de Amerikaanse vrouwen wereldkampioen (1991, 1999, 2015 en 2019). Als enige eindigde de VS bij alle acht WK's in de topdrie. Ook nu is Amerika de topfavoriet, als titelverdediger en als nummer één van de FIFA-wereldranglijst. Maar onoverwinnelijk is het niet meer.

De Oranjevrouwen treffen in hun tweede WK-duel donderdagochtend (aftrap 03.00 uur Nederlandse tijd) een team in transitie, een team waarin verschillende generaties samenkomen.

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

Jubilaris Groenen kijkt uit naar WK-kraker tegen VS: 'Zijn de leukste duels'

Jubilaris Groenen kijkt uit naar WK-kraker tegen VS: 'Zijn de leukste duels'

Voor Jackie Groenen wordt het duel met de voetbalgrootmacht sowieso speciaal: het is haar honderdste interland. De 28-jarige middenvelder merkt dat Oranje klaar is voor de uitdaging en dat de overtuiging aanwezig is.

"Ik denk dat we allemaal veel zin hebben in de wedstrijd. Het is weer een belangrijke wedstrijd, wat ook hoort bij het WK."

Struikelblok

De Verenigde Staten vormden vaak een struikelblok voor Nederland. Na de verloren WK-finale in 2019 moest Oranje ook bij de Olympische Spelen in Tokio zijn meerdere erkennen in de Amerikanen. De laatste keer dat de Nederlandse vrouwen van de VS wonnen, was bij een vriendschappelijke wedstrijd in 1996.

Volgens Groenen kijkt het team wellicht wel "ietsje anders" naar de komende wedstrijd.

Lees het hele verhaal via onderstaande link:

Goedemorgen!

Goedemorgen (als je net wakker wordt) of goedenacht (als je nog wakker bent), welkom in het liveblog voor Verenigde Staten-Nederland. Het tweede groepsduel van Oranje op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Een herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden. Kan Nederland vandaag revanche nemen?

Het Sky Stadium in Wellington, Nieuw-Zeeland is het decor voor de kraker tussen de VS en Oranje. De aftrap is om 03.00 uur Nederlandse tijd.

De wedstrijd is uiteraard te volgen via dit liveblog, maar ook op NPO1 of via deze livestream, waar vanaf 02.15 uur wordt voorbeschouwd op het duel.

En hoe was de stand ook alweer in groep E? Die zie je hieronder. Als Nederland wint, zijn ze door naar de knockout-fase, maar winnen van de VS, dat is niet eenvoudig.

Stand in groep E