Brazilië verslaat Panama met hattrick van debutant Borges, Italië komt goed weg

WK: samenvatting Brazilië - Panama (4-0)

Brazilië, de Zuid-Amerikaanse zwaargewicht van bondscoach Pia Sundhage, heeft tijdens zijn eerste WK-wedstrijd op eenvoudige wijze afgerekend met Panama: 4-0. De 23-jarige Ary Borges maakte op haar allereerste WK direct een hattrick. Het was één grote aanvalsgolf van Brazilië, met mooi combinatievoetbal waardoor Panama werd teruggedrukt in de verdediging.

Ary Borges kreeg twee grote kansen de eerste helft en benutte ze allebei. De eerste via een kopbal, de tweede uit een rebound na haar kopbal, die terug stuiterde van de keeper.

Vlak na rust was Borges opnieuw betrokken bij een goal. Ze kon vlak voor de keeper niet uithalen, dus tikte ze de bal naar achteren naar Bia Zaneratto die wél uithaalde: 3-0.

Een schitterend een-tweetje van de Brazilianen, over wie Sundhage eerder zei dat ze in de opstelling niet alleen voor de beste spelers, maar voor de beste combinaties ging.

De aanval over links bleef de succesformule naar de goal. In de 72ste minuut scoorde Borges (opnieuw uit een kopbal) haar derde, een hattrick: 4-0. Borges kreeg daarna een publiekswissel en werd de jonge vedette gewisseld voor de oudere, Marta, die 115 keer voor haar land scoorde.

Het was een wedstrijd met een Nederlands tintje, want Franca Overtoom maakte haar debuut op het WK als assistent-scheidsrechter.

Geluk voor Italië

De Italiaanse vrouwen zijn het wereldkampioenschap voetbal ook goed begonnen met een overwinning op Argentinië.

WK: samenvatting Italië-Argentinië (1-0)

Op het nippertje redde invaller Cristiana Girelli de eer van Italië: vlak voor tijd maakte ze de enige treffer. Ze stond net een paar minuten in het veld.

In dezelfde groep won Zweden zondag met 2-1 van Zuid-Afrika.

Argentinië begon alleraardigst aan de wedstrijd en speelde een paar keer knap onder de druk uit. Voorin ontbrak het echter aan stootkracht waardoor het vlotte spel geen kansen opleverde.

Na een minuut of twintig kreeg Italië meer grip op de wedstrijd. De ploeg van bondscoach Milena Bertolini was vooral fysiek sterker en bracht de gevaarlijke spits Valentina Giacinti steeds makkelijker in stelling. In de eerste helft werd tot tweemaal toe een Italiaanse treffer afgekeurd wegens buitenspel.

Er werd knokt, gestreden en gevochten aan beide kanten

De beslissing viel in de slotfase, waarin Lisa Boattin een voorzet gaf op Girelli, die krap vier minuten in het veld stond. Ze sprong boven haar verdediger uit en kopte Italië naar een beslissende voorsprong.