ANP
NOS Nieuws

Eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in eredivisie: 'Heel trots'

Een primeur in de eredivisie vanmiddag: voor het eerst staat een vrouwelijke official langs de lijn. De KNVB heeft de 29-jarige Franca Overtoom aangesteld als assistent-scheidsrechter voor het duel tussen Go Ahead Eagles en FC Groningen. Ze is de eerste vrouw die als official actief is op het hoogste niveau van het betaald voetbal in Nederland.

"Ik ben er heel trots op dat ik dit heb bereikt", zegt Overtoom in een interview met de KNVB. "Ik heb er hard voor gewerkt en goede prestaties geleverd. Dan is dit een mooie beloning."

Instagram / Franca Overtoom

De assistent-scheidsrechter, die haar carrière in de voetbalwereld combineert met een baan als tandarts bij de marine, is al drie jaar actief in de Keuken Kampioen Divisie, de op een na hoogste competitie voor betaald voetbal in Nederland. In oktober vlagde ze nog bij de derby tussen MVV Maastricht en Roda JC, die werd gestaakt vanwege ongeregeldheden.

Volgens Overtoom is haar taak vanmiddag in de eredivisie niet anders dan bij een 'gewone' wedstrijd. "Behalve dat ik nog niet vaak als assistent-scheidsrechter met een VAR heb gewerkt. Ik sta op dit podium vanwege mijn goede prestaties, dus ik vertrouw er op dat het goed gaat."

Wel vindt de Obdamse het jammer dat er vanwege de coronamaatregelen geen publiek welkom is in het stadion van Go Ahead Eagles in Deventer, waar de wedstrijd om 12.15 uur begint. "Dat is natuurlijk niet de sfeer die ik mij had voorgesteld bij mijn eerste wedstrijd in de eredivisie. Daarnaast had ik graag familie en vrienden uitgenodigd. Ik zal het moeten accepteren."

Overtoom komt uit een sportieve familie: ze is de zus van voormalig profvoetballer Willie Overtoom en ook haar andere broer en twee zussen zijn actief in de voetbalwereld. Tegen NRC zei ze eerder deze week dat het haar helpt dat zij allemaal zo sportief zijn. "Eens in de zoveel tijd gaan we samen trainen bij het voetbalveld in Obdam. We jutten elkaar op en werken dan aan de conditie. Willie heeft me in het verleden ook wel tips gegeven, dan vertelde hij bijvoorbeeld wat hij zelf irritant vond aan scheidsrechters."

De jonge assistent-scheidsrechter hoopt dat haar debuut in de eredivisie een voorbeeld is voor andere vrouwelijke officials. "Shona Shukrula is natuurlijk actief als scheidsrechter in de Tweede Divisie", zegt ze tegen de KNVB. "Daarna is er niet direct een vrouw die op korte termijn ook het betaald voetbal gaat halen."

Volgens Overtoom komt dat komt vooral door de fysieke eisen. "Wij moeten dezelfde conditietest halen als de mannen. Dat is volledig terecht, het draait om kwaliteit. Maar dat maakt de stap voor vrouwen natuurlijk wel groter. Ik hoop dat ik hiermee het vuurtje aanwakker bij andere vrouwen en laat zien dat dit mogelijk is."

Deel artikel: