Een gehavende Nathan Van Hooydonck na de val
NOS WielrennenAangepast

Jumbo-Visma gaat aangifte doen tegen toeschouwer die valpartij veroorzaakte

Wielerploeg Jumbo-Visma gaat aangifte doen tegen de toeschouwer die zondag in de vijftiende etappe Sepp Kuss ten val bracht. "Ik denk dat we dat verplicht zijn aan de renners die op de grond lagen. Niet alleen die van ons, maar ook van andere teams", vertelt ploegbaas Richard Plugge.

Nog even terug naar de loodzware bergetappe daags voor de rustdag. Al vroeg in de etappe, met nog 128 kilometer te gaan, lagen er opeens meerdere renners op het asfalt. Het was niet glad, er was geen gekke bocht en er lag geen obstakel op de weg. De verantwoordelijke voor de valpartij was een toeschouwer met een telefoon in de hand.

Kuss vertelde na de etappe, die hij behoorlijk gehavend toch uit wist te rijden, wat er volgens hem gebeurde. "Het werd smaller in het dorp en we probeerden het tempo in het peloton te verlagen. We wilden de kopgroep laten gaan. Ik zat aan de zijkant en jammer genoeg wilde iemand een selfie nemen. Ik zag het niet aankomen."

Plugge: "Onwijs mooi dat er publiek langs de kant staat en ons aanmoedigt. Daar zijn we heel blij mee, maar houd gewoon afstand. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we een keer een stevig signaal afgeven."

Onkosten verhalen

De veroorzaker van de val is inmiddels getraceerd door de politie. "We gaan zeker proberen de onkosten te verhalen op die persoon", zegt ploegleider Arthur van Dongen bij Spraakmakers op NPO Radio 1. Hij doelt dan vooral op de materiële schade, die "enorm groot" is.

De ploegleider van de Nederlandse wielerformatie vertelt dat daarnaast ook de lichamelijke schade aanzienlijk is. "De jongens zijn behoorlijk gehavend. Veel kneuzingen, schaafwonden. Zeker in de laatste week gaat dat wel doorwegen."

Het is niet de eerste keer dat een toeschouwer vervolgd wordt voor het veroorzaken van een valpartij. In de Tour van 2021 botste Tony Martin (destijds ook rijdend voor Jumbo-Visma) tegen een vrouw op die een groot kartonnen bord toonde met de tekst: 'Allez opi-omi'. De vrouw werd veroordeeld tot het betalen van een boete van 1.200 euro.

Jumbo-Visma-ploegbaas Plugge legt uit waarom er aangifte gedaan wordt tegen de toeschouwer die in de vijftiende etappe Sepp Kuss ten val bracht:

Plugge hekelt gedrag toeschouwers: "Moet iets komen om het beter te reguleren"

In de eerste twee weken van de Tour zijn al vaker (bijna-)valpartijen veroorzaakt werden door toeschouwers. Vooral bergop is er bijna geen doorkomen aan voor de renners. De geblokkeerde aanval van Tadej Pogacar in etappe veertien was daarvoor exemplarisch: hij werd opgehouden door motoren die door de mensenmassa niet weg konden komen.

Mensenhaag

Ook Van Dongen, die in de ploegleiderswagen achter Vingegaard rijdt, is dat een doorn in het oog.

"Dan zien we alleen maar een mensenhaag die op het laatste moment een stap terugdoet. Eigenlijk is de hele weg geblokkeerd door mensen", vertelt Van Dongen, die "het publiek, en dan met name het grote publiek" als grootste risico ziet in de Tour.

"En daarmee bedoel ik het publiek dat één keer per jaar of per vijf of tien jaar naar een wielerwedstrijd gaat. Dat publiek gaat gewoon op de weg staan, wat natuurlijk not done is, terwijl er een grote groep renners aankomt. Dat zien we veel te vaak gebeuren."

Plugge: "De Joux Plane was echt niet normaal. Als je daar onbeschadigd boven bent gekomen, mag je echt van geluk spreken." De Jumbo-Visma-ploegleider weet zelfs dat er renners geslagen zijn op die klim.

"In the heat of the moment dacht ik: waarom vragen we eigenlijk geen toegangsgeld voor een klim? Dan houd je de echte fans over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl