Poels wordt gehuldigd na zijn zege in de vijftiende etappe van de Tour
NOS Wielrennen

Wout lost Wout op Mont Blanc, en dan de tranen: 'Veel gebeurd afgelopen weken'

De Hollandse Wout loste de Vlaamse Wout op de Mont Blanc en na de finish kwamen de tranen. Met nog elf kilometer tot de streep in Saint-Gervais Mont-Blanc reed Wout Poels weg bij Wout van Aert en kwam solo aan in de vijftiende etappe van de Tour de France.

Vooralsnog de enige etappezege van een Nederlander deze Tour, de eerste Nederlandse etappezege met finish bergop sinds Tom Dumoulins ritwinst in 2016 ook, maar bovenal een etappezege die bij Poels zelf veel emoties oproept.

Poels depte tijdens het interview na afloop zijn tranen weg met een handdoek. "Ik heb er altijd van gedroomd en na wat er allemaal is gebeurd de afgelopen vier weken...", verwees Poels naar zijn in juni na een crash overleden Bahrain-ploegmaat Gino Mäder.

En toen kwamen de tranen.

Poels in tranen na Tour-ritzege in Alpen: 'Zo veel gebeurd afgelopen weken'

Zeven jaar geleden, in de Tour van 2016, reed Poels namens de Sky-ploeg als superknecht van Chris Froome ook al de Saint-Gervais Mont-Blanc op. "Die dag mocht ik voor mijn eigen kans gaan, maar toen viel Froome. Toen heb ik hem in zijn gele trui naar binnen geloodst."

Op een zondagmiddag in juli 2023 kwam Poels' herkansing.

Twee seconden in beeld

Toch was even de vraag of Poels, toen hij al een minuut voor Van Aert reed, niet allang over de finish was gekomen, of zelfs al gedoucht en wel bij de teambus stond. Zo lang hield de Franse regie de strijd om het geel tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar in beeld.

Alleen Poels' laatste trappen naar de streep waren nog in beeld. Een keer knipperen en je had het gemist, meer dan twee seconden was het niet.

De vrij heroïsche solo van Poels had meer roem verdiend. Op de voorlaatste klim, stoempend op de steilste stukken waar het met wel 15% omhoog liep, reed Poels Jumbo-krachtmens Van Aert eraf. "Het is toch wel mooi om zo'n renner eraf te rijden. Het is natuurlijk geen pannenkoek."

"Ik voelde mij gister ook al heel goed en vandaag ook. In de kopgroep heb ik ook goed gereden en niet op alles gereageerd. Maar toen Van Aert ging, dacht ik: nu moet ik wel mee, dat is het ticket naar de slotklim."

Steile stukken

Met Van Aert en Marc Soler reed Poels naar de voet van de Côte des Amerands, een klim van 2,7 kilometer lang van gemiddeld 10,9% , met uitschieters naar de 17%. Poels wist: "Ik moest Van Aert op de steile stukken eraf rijden, anders krijg ik 'm er niet meer af."

Poels in de laatste bocht naar de finish op de Mont Blanc

"Op dat eerst steile stukje hebben we vanochtend nog gekeken. Daar was een keer de proloog van de Dauphiné en toen werd ik ook zesde, dus deze klim ligt mij wel." En dat bleek: de 35-jarige Wout liet de 28-jarige Wout staan.

Met camper naar Tour

Op 1 oktober viert Poels zijn 36ste verjaardag; hij is de oudste Nederlandse winnaar van een Touretappe. "Ik begin ook een jaartje ouder te worden. De Tour, daar droom je altijd van. Je hebt een monument gewonnen (Luik-Bastenaken-Luik in 2016, red.) en nou een Tourrit. Mooier kan niet."

Ritwinnaar Poels kijkt zijn eigen beelden terug: 'Ik kan niet geloven dat ik dat ben'

Poels volmaakte deze zomerdag in de Alpen zijn wielercarrière. Maar: "Deze staat op twee, na Luik", zei de Limburger, waarna hij toch even begon twijfelen. "Misschien staan ze wel gelijk. Dit stond heel hoog op mijn lijstje."

"Toen we klein waren gingen we met mijn vader en mijn moeder naar de Tour met de camper", herinnert Poels zich. "Heb ik nog zo'n petje opgevangen van iemand. En nu doe je zelf mee, voor de tiende keer al. En win je uiteindelijk een rit. Daar droom je altijd van."

Poels kreeg een warm onthaal bij de Bahrain-bus:

'Wout Poels on fire': feestelijk onthaal voor Poels bij Bahrain-bus

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl