Tadej Pogacar tijdens de Tour met Jonas Vingegaard in zijn kielzog
NOS Wielrennen

Etappe 12: waagt 'Pogi' al een aanval in de heuvels van Père La Chaise en wijnstreek Beaujolais?

Heuvels, heuvels en nog eens heuvels. De twaalfde etappe van de Tour de France leidt het peloton van Roanne naar Belleville-en-Beaujolais. Bijna 170 kilometer bergje op bergje af, met een vlakke aankomst.

Met vijf gecategoriseerde beklimmingen - drie van de derde en dan twee van de tweede - zal dit voor de sprinters te zwaar blijken, toch? Waarschijnlijker is het dat de finale gaat tussen heuvelspecialisten die van aanvallen houden. Zoals etappe tien dat ook was.

Al vroeg stuit het peloton op de Côte de Thizy-les-Bourgs (4,3 kilometer à 5,7 procent), vergelijkbaar met de Col des Ecorbans (4,2 kilometer à 5,2 procent) die niet veel later al is. Tegen die tijd zal de eerste vluchtgroep zich wel vormen - of al gevormd hebben.

Tour de France etappe 12

Dan is het even wachten op de volgende gedocumenteerde klimmetjes. Op een kleine zestig kilometer van de finish volgt achtereenvolgens de Col de la Casse Froide (5,3 kilometer à 6,1 procent), de Col de la Croix Montmain (5,7 kilometer à 6,1 procent) en de Col de la Croix Rosier (4,9 kilometer à 7,7 procent), waarna het 27,5 kilometer afdalen naar de finish is.

Vingegaard op zijn hoede

Klinkt dat als pietluttigheden voor het geel? De echt hoge bergen komen vrijdag, zaterdag en zondag pas, maar geletruidrager Jonas Vingegaard sluit niet uit dat zijn grote rivaal Tadej Pogacar vandaag al aanvalt.

"Het zou me niet verbazen als zijn ploeg een plannetje heeft", zei de Deense Jumbo-Visma-kopman. "Het zal interessant worden, het gaat de hele dag op en neer. Ik zal niet verrast zijn als UAE vanuit de start iets probeert. Wij moeten ervoor zorgen dat er geen gevaarlijke renners bij ons wegrijden."

Historie

De vraag is wanneer wie gaat aanvallen. Wie weet gebeurt het al direct in startplaats Roanne, in eerste instantie bekend omdat Père La Chaise - van de Parijse begraafplaats, ja - er een paar eeuwen geleden als François d'Aix de La Chaise nog studeerde aan een jezuïetencollege.

Als de biechtvader van Lodewijk XIV werd zijn landgoed in Parijs na zijn dood omgevormd tot de beroemdste begraafplaats ter wereld.

Bekijk de vooruitblik van Herman van der Zandt op de twaalfde etappe:

Etappe 12: door de heuvels van Père Lachaise en wijn uit finishstreek Beaujolais

Een oase van rust midden in de hysterische stad. Voor een begraafplaats is er op de Cimetière du Père-Lachaise overigens opvallend veel leven: het wemelt er van de katten, vosjes en marters.

De dieren snuffelen tussen de graven van onder meer twee beroemde wielrenners: Laurent Fignon, tweevoudig Tourwinnaar, en Albert Champion, winnaar van Parijs-Roubaix in 1899.

Drankfles

Toch neuzen de miljoenen toeristen die de necropool jaarlijks bezoeken vooral rond tussen de mastodontische graven op zoek naar Oscar Wilde, Édith Piaf en Jim Morrisson, op wiens graf altijd wel een lege drankfles te vinden is.

Voor drank zit u ook uitstekend in finishstreek Beaujolais, waar ze alles van wijn weten. De winnaar van de twaalfde etappe zal ongetwijfeld een lokaal flesje ontkurken.

Vingegaard zal het naar alle waarschijnlijkheid niet zijn. Geef hem maar de "drie superzware ritten" die erna komen, met de finish op de Grand Colombier, een col in de Jura en daarna twee Alpenritten. "Ik denk dat ik er klaar voor ben."

Douwe van Hinsbergen, professor in de geologie van de Universiteit Utrecht, geeft tijdens de Tour een tiental minicolleges over de gebieden waar het peloton doorheen rijdt. Dit keer met assistentie van geologe Marjolein Naudé:

Geologie in de Tour: etappe 12, maar dan 400 miljoen jaar geleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl