NOS Voetbal

KNVB weert FC Groningen-fans van duel dat ze toch al niet mochten zien

De KNVB heeft FC Groningen bestraft met een lege tribune bij de eerstvolgende thuiswedstrijd. Dat is feitelijk een wassen neus, want de club had eerder in overleg met de burgemeester al besloten om dit seizoen helemaal geen toeschouwers toe te laten.

De KNVB besloot vandaag dat de Z-side van Groningen leeg moet blijven zondag in de eredivisiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam. De club wordt bestraft voor de wanordelijkheden bij de gestaakte wedstrijd tegen Ajax op 14 mei.

Vanuit de Z-side werden al in de openingsfase van de wedstrijd tot tweemaal toe rookbommen op het veld gegooid. Bovendien kwam er een supporter het veld op. Volgens het protocol van de KNVB, dat werd opgesteld na de tumultueuze bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, waren die incidenten aanleiding om de wedstrijd definitief te staken.

Supporters gooien vuurwerk op veld bij FC Groningen-Ajax: duel gestaakt

Twee dagen later werd het duel uitgespeeld. In een leeg stadion won Ajax met 2-3.

Reeks incidenten

Groningen, dat dit seizoen degradeert uit de eredivisie, werd de laatste maanden geplaagd door supportersproblematiek. Zo kreeg verdediger Jetro Willems een klap van een fan, kwam er een supporter het veld op en gooide een jonge toeschouwer een beker bier tegen de grensrechter.

Na dat laatste incident werd de wedstrijd tegen NEC ook al gestaakt en later in een leeg stadion uitgespeeld.

Een supporter op het veld bij de wedstrijd tussen Groningen en Ajax.

De KNVB adviseert Groningen te overwegen om netten op te hangen, om zo te voorkomen dat supporters voorwerpen op het veld kunnen gooien. Eerder besloot Feyenoord dat al te doen in De Kuip.

Huisregels

Groningen meldt dat het forse financiële schade heeft geleden, doordat het de wedstrijden tegen NEC en Ajax zonder publiek moest uitspelen en het tegen Sparta opnieuw in een leeg stadion speelt. De club gaat proberen om de schade te verhalen op de toeschouwers die zich misdragen hebben.

Daarnaast laat Groningen een onderzoek uitvoeren hoe de veiligheid in het stadion vergroot kan worden. Nu kondigt de club al aan de huisregels aan te scherpen. Wie die komend seizoen overtreedt, kan een boete van minimaal 10.000 euro verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl