Een hooligan rent het veld op tegen Ajax
NOS Nieuws

Burgemeester: geen publiek bij wedstrijden FC Groningen dit seizoen

Supporters van FC Groningen zijn bij de laatste twee wedstrijden van het eredivisieseizoen niet welkom op de tribune. Zowel bij de uitwedstrijd tegen Vitesse als de thuiswedstrijd tegen Sparta mogen geen aanhangers van Groningen komen. Dat heeft burgemeester Koen Schuiling van Groningen gezegd tijdens de raadsvergadering over het wangedrag van Groningen-hooligans.

De burgemeester heeft de maatregel genomen na een gesprek met het bestuur van FC Groningen. Het onderwerp stond op de agenda van de raad nadat zondag de wedstrijd tussen Groningen en Ajax na negen minuten werd gestaakt omdat er bij herhaling rookbommen op het veld waren gegooid en er een protesterende supporter het veld op was gelopen. Het ging hier om een doelbewuste actie van een deel van de aanhang van de club.

Vandaag schreef het Dagblad van het Noorden dat Groningse hooligans personeel van de club bedreigen. Daardoor zouden beveiligers bijvoorbeeld oogluikend vuurwerk toelaten, uit angst voor represailles.

Onafhankelijk onderzoek

Voor volgend seizoen wil Schuiling kijken hoe het toelaten van publiek weer mogelijk is. "De club is ons dierbaar en de goede supporters hebben dit niet verdiend", zei de burgemeester. Hij kondigde een onafhankelijk onderzoek aan naar de veiligheid in het stadion.

Supporters op het veld bij FC Groningen tegen Cambuur

Door dit onderzoek hoopt de burgemeester erachter te komen welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid te vergroten. Er zal worden gekeken naar beter cameratoezicht, de beveiliging en ook netten voor de tribunes kunnen een optie zijn. In algemene zin moet de "organisatie van de club weerbaarder worden tegen dit soort invloeden", zegt Schuiling.

Schuiling ging ook wat dieper in op de problematiek van een deel van de aanhang van de club. Hij zegt dat de groepen die problemen veroorzaken sinds de coronapandemie zijn veranderd. Tijdens de pandemie werd er lange tijd zonder publiek gespeeld. Tot nu toe hebben alle maatregelen die genomen zijn om de overlast te stoppen, niet voldoende gewerkt.

'Flinke groepen'

Volgens Schuiling is het een misvatting dat het "verstorende gedrag" wordt vertoond door enkelingen. "Het gaat om flinke groepen", zegt hij. Al benadrukt hij dat "97 procent van de aanhang supporter is", de verstorende groep noemt hij geen supporters maar hooligans.

In Groningen zijn er het hele seizoen al problemen. Sinds het najaar wil de politie uitsupporters van de club niet meer begeleiden vanwege bedreigingen van politiemensen. In november staken supporters vuurwerk af in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, wat de club op een boete kwam te staan. In januari kwamen aanhangers van de club het veld op tegen Cambuur.

In maart werd eigen speler Jetro Willems tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen geslagen door een hooligan van FC Groningen. In april werd de wedstrijd tegen NEC gestaakt omdat de grensrechter werd geraakt door een plastic beker met bier. Afgelopen zondag ging het dus opnieuw mis.

FC Groningen biedt supporters met een seizoenkaart compensatie aan. Ze kunnen geld terugvragen voor de niet uitgespeelde wedstrijden tegen NEC en Ajax en voor de wedstrijd tegen Sparta die in een leeg stadion wordt gespeeld. Supporters die mee zouden gaan naar Vitesse krijgen hun geld terug.

Advertentie via Ster.nl