Supporters van Manchester United buiten het stadion
NOS Voetbal

De Engelse oplossing voor voetbalgeweld: verplichte zitplaatsen en alcoholverbod

Terwijl op de Nederlandse voetbalvelden de incidenten met voetbalsupporters elkaar in hoog tempo opvolgen, lijkt het er in Engeland in de voetbalstadions al jaren relatief rustig aan toe te gaan. En dat terwijl daar het hooliganism bij wijze van spreken is uitgevonden en de voetbalwet een stuk milder is dan die in Nederland.

Volgens de gerenommeerde Engelse voetbaljournalist Phil McNulty is dat het gevolg van verplichte zitplaatsen, scherp cameratoezicht, snel ingrijpen bij beledigende spreekkoren en misschien wel het belangrijkste verschil met Nederland: geen alcohol op de tribunes.

'Geen recente gebeurtenissen'

McNulty heeft de beelden van het bebloede hoofd van Davy Klaassen gezien. De middenvelder van Ajax werd woensdagavond in de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax geraakt door een voorwerp dat vanaf de tribunes werd gegooid.

"Eigenlijk kan ik me bij ons geen recente incidenten herinneren van dingen die op het veld zijn gegooid bij voetbalwedstrijden", zegt McNulty, die voor de publieke BBC werkt. "Dat gebeurt al heel lang niet meer. Wel was er begin dit jaar bij een wedstrijd tussen Tottenham en Arsenal een fan die Aaron Ramsdale, de keeper van Arsenal, aanviel."

Dat gebeurde op 15 januari na afloop van de wedstrijd die door Arsenal met 2-0 werd gewonnen in het Tottenham Hotspur Stadium. De 35-jarige Joseph Watts kwam het veld op en trapte Ramsdale tegen zijn schouder toen de doelman bezig was zijn spullen uit het doel te halen.

Joseph Watts meldt zich (onherkenbaar) bij de rechtbank

McNulty: "Die fan heeft een stadionverbod van vier jaar gekregen, een werkstraf van 100 uur en hij moet Ramsdale een schadevergoeding van honderd pond betalen."

"En als Tottenham in het buitenland speelt, kan de politie zijn paspoort tijdelijk innemen. Hij glipte er na afloop tussenuit, maar omdat er in elk Engels stadion tegenwoordig geavanceerde camerasystemen hangen, hadden ze hem zo geïdentificeerd. Dat helpt enorm. Je kunt niets uitrichten zonder dat het op camera wordt vastgelegd. Daar is door de bond en de clubs enorm in geïnvesteerd."

McNulty vindt het lastig om er de vinger op te leggen waarom het in Engelse voetbalstadions rustiger blijft dan in de Nederlandse. "Het is een combinatie van dingen, denk ik. Bij ons in de stadions mag je in het zicht van het veld geen alcohol drinken. Je kunt dus ook geen bekers bier mee de tribune op nemen en die op het veld gooien, zoals bij jullie."

"En wat zeker een positief effect heeft gehad, is wat wij all seating noemen: iedereen heeft verplicht een zitplaats. En bij sommige clubs moeten de fans van de bezoekende ploeg soms een half uur wachten, voordat ze het stadion uit mogen en de straat op kunnen. Niet dat er buiten de stadions nooit incidenten zijn, maar het helpt wel."

Fans van Everton

Waar de Engelse voetbalbond scherp op toeziet, is chanting, vrij vertaald: beledigende spreekkoren. McNulty: "Bij de wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United begin vorige maand gingen de fans verbaal met elkaar de strijd aan. Supporters van United refereerden aan de Hillsboroughramp in 1989, waarbij 97 Liverpool-fans om het leven zijn gekomen. Op zo'n moment wordt meteen door de speaker gevraagd om daar mee te stoppen."

Bij opstootjes harder optreden

"Ik herinner me dat na afloop beide trainers ook in statements deze spreekkoren hebben veroordeeld", vervolgt McNulty. "Begin dit jaar zongen Chelsea-fans Always the victim, never your fault toen ze tegen Liverpool speelden. Ook dat werd meteen scherp veroordeeld."

Supporters van West Ham United

"Ik vind dat de bond en de clubs daar goed bovenop zitten. En wat ook goed is: bij opstootjes tussen voetballers op het veld wordt sneller en harder opgetreden, door bijvoorbeeld boetes uit te delen. Daar begint de agressie natuurlijk vaak en dat wil je in de kiem smoren. Spelers horen het goede voorbeeld te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl