Noa Kirel treedt op namens Israël
NOS Nieuws

Recordaantal Britten kijkt Songfestival, weinig animo bij Nederlanders

In gastland Verenigd Koninkrijk heeft de finale van het Eurovisie Songfestival voor kijkcijferrecords gezorgd. In totaal keken 11 miljoen Britten naar de grote climax van de liedjeswedstrijd in Liverpool. Dat is volgens de BBC een kijkcijferrecord.

In Nederland vielen de kijkcijfers juist tegen. De finale van het Eurovisie Songfestival, zonder Nederland, trok zaterdagavond gemiddeld 1,84 miljoen kijkers getrokken. Het was daarmee wel het best bekeken programma van de zaterdagavond. Maar het is ook de slechtst bekeken finale van het liedjesfestijn in tien jaar tijd.

Presentatoren Alesha Dixon, Julia Sanina, Hannah Waddingham en Graham Norton

De cijfers van zaterdag staan in schril contrast met de afgelopen jaren. Sinds 2016 trok de finale van het songfestival vrijwel altijd meer dan 4 miljoen kijkers. Het record was in 2021, toen de liedjeswedstrijd in Rotterdam plaatsvond. Toen keken er ruim 5,5 miljoen mensen naar de finaleavond.

AVROTROS heeft beloofd het hele traject rond de selectie en het verlies van Mia en Dion in de halve finales te gaan evalueren.

In Liverpool was de presentatie van het Songfestival in handen van de bekende Britse tv-persoonlijkheden Alesha Dixon, Hannah Waddingham en Graham Norton. Ze presenteerden het evenement met de bekende Oekraïense rockster Julia Sanina. Zweden won uiteindelijk, voor Finland en Israël.

Advertentie via Ster.nl