liveblog
NOS NieuwsAangepast

Loreen na overwinning Songfestival: 'Dit is overweldigend'

  • Finale van het Eurovisie Songfestival in Liverpool
  • Zweden grote winnaar, vooral door vakjury's
  • Finland was bij televoters het populairst, maar komt flink tekort
liveblog gesloten

Hiermee sluiten we het Songfestival-blog voor 2023

We sluiten het Songfestival-liveblog voor dit jaar. Over een klein jaar zijn wij terug met de halve finales en de finale. Die zijn dan in Zweden, omdat het land dit jaar won. Tot dan!

Om je tot die tijd zoet te houden, nog één keer het winnende lied van dit jaar:

Loreen - Tattoo

België zevende geworden, Estland achtste

België is uiteindelijk zevende geworden. Zanger Gustaph kreeg met zijn lied Because of You in totaal 182 punten, 127 van de vakjury's en 55 van de televoters. In de zaal in Liverpool werd vooral de matige score bij de televoters met verbazing gadegeslagen, maar kennelijk was het nummer bij de fans minder een guilty pleasure dan vooraf werd gedacht.

Estland eindigde één plek lager op de achtste plek met Bridges van Alika. Daarmee heeft de Nederlandse schrijver Wouter Hardy al drie keer in de top 10 gestaan met een lied dat hij (mede) schreef. Arcade won voor Nederland in 2019, Tout l'univers werd derde voor Zwitserland in 2021 en Bridges is nu dus achtste. Vooral bij de jury's slaan zijn liedjes goed aan. Een knappe prestatie van de Nederlander.

Geen act eindigt met 0 punten

Dit jaar is geen enkele act met 0 punten geëindigd. Nummer laatst Duitsland kreeg 3 punten van de jury en 15 punten van het publiek. Ook vorig jaar was Duitsland nummer laatst. Toen met 0 punten van de jury en 6 van het publiek.

De laatste keer dan een artiest 0 punten in totaal kreeg was in 2021. De Brit James Newman ontving voor zijn nummer Embers 0 punten van de jury en 0 punten van het publiek.

Loreen: 'Winst is overweldigend'

Loreen zegt in een eerste reactie bij het in ontvangst nemen van de trofee overweldigd te zijn door de winst. "Ik ben zo blij en dankbaar. Bedankt, deze is voor jullie."

In totaal kreeg Loreen 583 punten en nummer twee Finland 526 punten.

Bekijk hier het moment dat bekend wordt gemaakt dat Zweden wint:

Zweden is de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2023

Nog eentje dan: ook songwriter Thomas G:son evenaart record

Loreen evenaart het record van zanger Johnny Logan, maar ook de Zweedse songwriter Thomas G:son heeft een record geëvenaard. Hij voegt zich in een illuster rijtje van songwriters met meerdere overwinningen. Hij schreef ook Euphoria van Loreen dat won in 2012.

Het volledige rijtje nu:

  • Johnny Logan - schreef winnende lied voor Ierland in 1987 en 1992),
  • De Nederlander Willy van Hemert - schreef teksten van winnende liedjes van Nederland in 1957 en 1959
  • Yves Dessca - Fransman die de tekst voor winnende liedjes schreef voor Monaco (1971) en Luxemburg (1972)
  • Rolf Løvland - schreef winnende muziek voor Noorwegen in 1985 en 1995
  • Brendan Graham - muziek voor Ierland in 1994 en 1996
  • Thomas G:son - Schreef winnende tekst en muziek voor Zweden in 2012 en 2023

Zweden evenaart Ierland

Nog meer (evenaringen van) records: Zweden heeft nu zeven Songfestival-overwinningen, net zo veel als Ierland dat er ook zeven heeft.

Loreen is de eerste vrouw met meerdere overwinningen

De publieksjury vond Finland de beste act, maar opgeteld met de vakjury's wint Zweden toch tamelijk makkelijk. Daarmee is Loreen de eerste vrouwelijke artiest met meerdere overwinningen. Na Euphoria in 2012 wint ze nu met Tattoo. De eerste en enige mannelijke artiest die het Songfestival twee keer won was Johnny Logan voor Ierland.

Loreen tijdens haar optreden in de finale van het Songfestival

Zweden wint het Songfestival!

Zweden wint het Songfestival!

Daar gaan we....

Wordt het Zweden of Finland? We gaan het zo horen

Finland krijgt enorme sloot aan punten

De zaal voelde het goed aan, Finland is populair bij de televoters. Het land schiet naar de eerste plaats. Maar de publiekspunten voor Zweden moeten nog komen....

België en Estland niet erg gewaardeerd

Zonde, ook België en Estland worden niet echt gewaardeerd door het publiek.

Het publiek waardeert de Spaanse en Oostenrijkse inzending niet

Oei, maar vijf punten voor Spanje en zestien punten voor Oostenrijk van het publiek. Dat is wel erg mager.

Noorwegen stijgt enorm, maar wint zeker niet

Door veel publieksstemmen, stijgt Noorwegen flink. Het land staat nu tweede achter Zweden, maar de andere landen aan de top moeten nog hun punten te horen krijgen.

Duitsland zeker nummer laatst, ook Engeland valt tegen

De bookmakers dachten dat Engeland in de top tien zou eindigen, maar nee, dat valt tegen. Het land eindigt met de publieksstemmen erbij opgeteld op de een-na-laatste plaats, na Duitsland.

Duitsland krijgt als eerste de publieksstemmen te horen

Duitsland was het minst favoriet bij de vakjury's en ook bij de televoters is het nummer van het land niet populair: 15 puntjes.

Wie is de favoriet van het publiek?

Zweden gaat ruim aan de leiding na de jurypunten, maar de publieksstemmen moeten nog komen. We gaan nu vanaf de huidige nummer laatst de punten van het publiek toevoegen.

Het Verenigd Koninkrijk geeft als laatste de jurypunten

Als laatste geeft het Verenigd Koninkrijk twaalf punten. Ook die zijn voor Zweden.

Nog zeven vakjury's te gaan...

We gaan nog punten krijgen van zeven jury's. Daarna horen we de resultaten van het publiek. Finland zou wel eens goed kunnen gaan scoren bij het publiek. In de zaal wordt voor dat land in ieder geval het hardst gejuicht.

Twaalf punten van Australië voor België

Er klinkt luid applaus in de zaal: België krijgt twaalf punten van de vakjury in Australië. Zweden blijft het klassement leiden, maar voor zanger Gustaph zal dit zeer goed voelen.

Nog even terugkijken: Duncan Laurence eert Liverpool met You'll Never Walk Alone

Tijdens het stemmen was er een gezamenlijk optreden om de stad Liverpool te eren. Duncan Laurence zong daarbij het nummer You'll Never Walk Alone van de Liverpoolse groep Gerry and the Pacemakers.

Terugkijken: Duncan Laurence zingt You'll Never Walk Alone voor Liverpool

Zweden blijft goed scoren bij de vakjury

We horen nog altijd de juryresultaten van landen. Zweden heeft nog altijd de meeste punten bij de vakjury's, gevolgd door Italië en Israël. Met het optellen van de publieksstemmen er zo bij kan er nog veel veranderen, maar in ieder geval is Loreen voor de meeste vakjury's de grote winnaar.

'Thuisstad Oekraïense Songfestival-act geraakt door Russische raketten'

De stad Ternopil in het westen van Oekraïne is geraakt door Russische raketten, meldt de BBC. Daarbij zijn twee mensen gewond geraakt, bevestigt de bestuurder van de regio waar Ternopil ligt.

De Oekraïense inzending van het Eurovisie Songfestival, Tvorchi, komt uit Ternopil. De aanval gebeurde tijdens de finale van het festival. De burgemeester van de stad zegt dat pakhuizen zijn beschadigd.

Na zijn optreden schreef de band op Instagram dat de stad gebombardeerd was door Rusland. "Terwijl wij op het Eurovisie-podium zongen over onze stalen harten, ontembaarheid en wil." De band noemt steden die regelmatig worden gebombardeerd en roept op: "Europa, verenig tegen het kwaad omwille van vrede!"

Belgische vakjury kiest voor Oostenrijk

België wijkt af van de meeste landen: Oostenrijk krijgt van de vakjury in het land twaalf punten.

Bridges van Alika, geschreven door Wouter Hardy kreeg tot nu toe ook één keer de volle mep: 12 punten van buurland Letland.

Zweden tot nu toe favoriet bij vakjury

Ook onder meer de punten van de vakjury's van Italië, Letland, Malta, Moldavië en Ierland zijn nu bekend. De meeste landen geven hun twaalf punten aan Zweden.

Na de punten van tien vakjury's staat Israël op de derde plek, Italië op de tweede plek en Zweden op nummer één.

Nederlandse vakjury kiest voor Zweden

S10 is in beeld. De Nederlandse vakjury geeft 12 punten aan Zweden.

S10 deelt 'douze points' uit aan Zweden

De punten van de vakjury worden gegeven

We zijn bezig met de punten van de vakjury.

Volgens deze Oekraïense zanger had het Songfestival best in Kyiv gehouden kunnen worden

In Liverpool is dit jaar het Songfestival, maar eigenlijk had dat in Kyiv moeten zijn. De Oekraïners zelf hadden het graag door laten gaan. Maar de organisatie van het festival besloot vanwege de oorlog om het te verplaatsen naar Liverpool. Daar is niet iedereen in Oekraïne het mee eens.

Volgens deze Oekraïense zanger had het Songfestival best in Kyiv gehouden kunnen worden

De lijnen zijn gesloten: we gaan zo de eerste uitslagen horen

De lijnen zijn gesloten. Niemand kan meer stemmen. Nog heel even en we horen de eerste punten van de vakjury's.

ABBA wilde eigenlijk al eerder meedoen aan het Songfestival

We hebben het hele blog nog niet gesproken over de bekendste Songfestival-winnaar ooit: ABBA.

Vooruit: een klein feitje dan. In 1974 won de groep met Waterloo, maar eigenlijk wilde ABBA al in 1973 meedoen. Toen deden ze onder de naam Agnetha, Anni-Frid, Björn & Benny met Ring Ring mee aan het Melodifestivalen, de nationale Zweedse voorselectie voor het Songfestival.

Ze werden niet uitgekozen en de uiteindelijke Zweedse inzending, het muzikale duo Nova, schopte het uiteindelijk op het Eurovisie Songfestival van dat jaar niet verder dan de vijfde plek.

Een jaar later, Agnetha, Anni-Frid, Björn & Benny hadden inmiddels hun groepsnaam in ABBA veranderd, was het wel raak.

ABBA viert de Songfestival-winst in 1974

Hoe horen we zo over de punten?

Het duurt nog wel even, want er wordt nu gestemd, maar als de lijnen worden gesloten gaan we de uitslag al vrij snel horen.

Eerst worden de stemmen gegeven van de vakjury's. Dit zijn afgevaardigden van ieder land dat dit jaar meedeed aan de halve finale en/of finale. De vakjury's hebben gisteren al alle artiesten zien optreden en hun punten gegeven. We gaan schakelen naar alle landen van de deelnemers waar een vertegenwoordiger de punten van de vakjury vertelt. Voor Nederland is dat dit jaar S10, die vorig jaar meedeed.

Als al die punten van de vakjury zijn gegeven, is er een tussenstand. Daarbij worden dan door de presentatoren in Liverpool de stemmen van het publiek opgeteld. Het land dat na de tussenstand het laagst staat, krijgt als eerste de punten daarna het land dat een-na-laatst is enzovoorts. Hierdoor blijft het tot het einde spannend wie er gaat winnen.

Ondertussen in de persruimte: dansfeestje bij Israël

De Israëlische popster Noa Kirel zette een goed optreden neer, tot vreugde van de Israëlische delegatie die in het perscentrum in Liverpool naar de show kijkt.

De lijnen zijn geopend

Met het Verenigd Koninkrijk is de laatste deelnemer geweest. De lijnen zijn geopend. Wordt het Zweden, Finland of is een verrassing in de maak?

Een Engels optreden om te vergeten

Het Verenigd Koninkrijk won het Songfestival vijf keer, de laatste keer in 1997 met Katrina and the Waves (Love shine a light).

Maar Mae Muller is vanavond vocaal echt niet sterk genoeg en het nummer I Wrote A Song is niet onderscheidend genoeg om ook maar in de buurt van de eerste plek te komen. En daarbij: het lied moet ook wel heel sterk zijn om het voorgaande kermisoptreden van de Kroaten te doen vergeten.

De Kroatische kermisact mag weer

Ga hier maar goed voor zitten. De Kroatische act Let 3 valt dit jaar flink op met hun nummer Mama ŠČ! een mix van muziekstijlen waarbij in de tekst op verhulde wijze kritiek wordt gegeven op dictaturen. Wat zien we allemaal? Raketten, mannen met snorren in gekleurde militaire pakken, en een totale kakofonie aan muziekstijlen. Welkom op kermis Kroatië dat het waarschijnlijk vooral bij de televoters goed gaat doen.

Met 'Mama ŠČ!' bespot Kroatië dictators en oorlogen

Slovenië brengt Maneskin-achtige rock

Na het Duitse hardrockgeweld van zo-even iets rustigere rock dat we sinds het Italiaanse Maneskin in 2021 won weer regelmatig terugzien op het Songfestival. Nee, het Sloveense Carpe Diem van Joker Out is zeker niet zo goed, maar het enthousiasme van de band maakt veel goed. Het enige nadeel: onthouden we ze wel nu ze gevolgd worden door kermisact Kroatië?

Sloveense rock met half-Nederlandse gitarist Kris Gustin

Israël gelooft in de kracht van de eenhoorn

De Israëlische popster Noa Kirel zingt dat ze kracht heeft van een eenhoorn. Ze danst ongelofelijk goed en werkte samen met de liedschrijver die ook het winnende nummer Toy in 2018 maakte. Net als in de halve finale is haar optreden energiek en is het publiek zeer enthousiast. In 2018 zaten de bookmakers ernaast en won Toy onverwachts. Dat gaat met Unicorn niet lukken, maar hoog zal Kirel zeker eindigen.

Litouwse Monika Linkyte doet weer mee

Monika Linkyte zingt Stay voor Litouwen een gezapige ballad met wat obligate uithalen. Linkyte deed in 2015 ook al mee en ze behaalde toen de finale. Dat is nu ook weer gebeurd, maar echt hoog zal ze niet eindigen.

Duitse metal

Duitsland won het Eurovisie Songfestival twee keer, de laatste keer in 2010 (Lena Meyer-Landrut met Satellite). Ze deed het jaar daarop ook mee, wat hoogst zeldzaam is voor een winnaar en werd tiende in de finale.

Moeten we ook nog iets zeggen over Lord Of The Lost die nu op het podium staan? Even denken: Lord Of The Lost klinkt met Blood & Glitter een beetje als Rammstein, maar dan iets minder. Het is knap gezongen, dat wel.

Oerdegelijke Noorse eurodance

De Noorse Alessandra treedt aan. Het land won het Songfestival drie keer. Hoewel Zweden en Finland iets meer de favorieten zijn voor de uiteindelijke winst, wordt ook Noorwegen getipt. Queen of Kings van de Fins-Italiaanse Alessandra heeft een flinke dancebeat en het refrein is een oorwurm (blijft hangen).

En als je het in het Italiaans wil terughoren, dan kan dat ook. Alessandra nam ook een versie in het Italiaans op. In de finale klinkt Alessandra iets onzekerder dan in de halve finale, maar Queen of Kings blijft staan als een huis.

'Thuisland' Oekraïne zingt rustige dance

Oekraïne, dat eigenlijk het thuisland had moeten zijn na de winst van vorig jaar stuurt dit jaar het elektoduo Tvorchi met Heart of Steel. Het land won drie keer, maar Heart of Steel is het nèt niet. Te rustig voor dance, te druk voor een ballad, ook niet echt r&b.

Publiek juicht mee met Moldavische fluit

De langharige Moldaviër Pasha Parfeni trad in 2012 ook al eens op bij het Songfestival. Een stampende beat met een traditionele fluit klinkt in Liverpool. Het publiek wordt flink opgezweept met Soarele i luna. Net als in de halve finale wordt er enthousiast meegeklapt.

Armeense Arcade-dance

Armenië tapt dit jaar met stemmige strijkers en de zoete tonen van zangeres Brunette een beetje uit het Arcade-vaatje, maar gooit er ook een dance-sausje overheen.

Zuiver gezongen en zeker geen slecht liedje met een fijne danssolo van Brunette, maar het succes van vorig jaar gaat het land niet evenaren. Niet dat Rosa Linn met Snap zo hoog eindigde (twintigste in de finale) maar het lied werd daarna een enorme hit dankzij TikTok-filmpjes waarin het werd gebruikt.

Belgische journalisten in het perscentrum zijn duidelijk blij met het optreden van Gustaph

Belgische journalisten in het perscentrum

België maakt er een feestje van

Gustaph staat met Because of You op het Songfestival-podium. Een echte Songfestival-danskraker die in beetje doet denken aan de jaren 90.

De enthousiaste zanger wordt geflankeerd door een al even enthousiaste danseres met dierenstaart die aan het voguen is. België wist het Songfestival één keer te winnen in 1986 met J'aime La Vie van Sandra Kim. Gustaph gaat niet winnen, maar we hebben wel gekeken naar drie zeer vermakelijke minuten Songfestival.

Belgische Gustaph komt met 90's danskraker

Australië leent handig uit de jaren '80

De lekkere rockact van Australië leent slim uit de jaren '80. Voyager heeft met Promise een nummer met een pakkend refrein en als bonus is daar nog het lange haar van de zanger in zijn glitterpak. Deze hairmetal kan op luid applaus rekenen.

Catchy langevlechtenpop van Tsjechië

"We're not your dolls", zingen de Tsjechische vrouwen van Vesna. De stoere in het roze geklede vrouwen brengen met lange vlechten het catchy lied My Sister's Crown. Een degelijk optreden en een origineel lied, maar of het publiek dat beloont...

Schaduwfavoriet Finland oogst veel applaus

Van het zoete Estse Bridges naar de Finse Käärijä met de dansvloerstamper Cha Cha Cha. De zaal gaat los op deze mix van rock en dance.

Of het genoeg is voor de winst? Misschien wel. Het lied is in ieder geval origineler dan het Zweedse Tattoo (maar dat nummer is nog altijd de grote favoriet).

Publieksfavoriet Finland steelt de show met Cha Cha Cha

'Nederlandse' inzending Estland: vocaal vuurwerk

De 'Nederlandse' act van Estland is aan de beurt. Bridges van Alika werd mede geschreven door de Nederlander Wouter Hardy. Hij schreef ook Arcade met Duncan Laurence en dat is te horen. "De songs waar ik aan meewerk kunnen heel makkelijk onder een film liggen. Dat komt door de aanwezigheid van piano en strijkers. En het eerste couplet is bij mij vaak redelijk intiem en dan bouwt het uit", zegt Hardy zelf.

Alika zingt iets minder zuiver dan in de halve finales, maar blijft indruk maken met haar vocale acrobatiek.

Lied Estland heeft Nederlands tintje: geschreven door Wouter Hardy

Italiaanse pijn

De Italiaanse Marco Mengoni staat op het podium met Due Vite. Het land won drie keer, de laatste keer in 2021 (Maneskin met Zitti en buoni).

Mengoni's nummer is goed en lekker emotioneel gezongen en lijkt zeker van een plek in de top 10.

Albanische folklore met familiezang

Waar luisteren we precies naar? Een beetje dance, wat folklore, en Albina & Familja Kelmendi op het podium. Maar Duje van Albanië klinkt eigenlijk best redelijk (als je er niets van verwacht). Het land heeft nooit gewonnen sinds het in 2004 meedoet.

Beste prestatie: vijfde plaats in 2012 (Rona Nishliu met Suus). Dit jaar denken de wedkantoren dat Albina & Familja Kelmendi laatste wordt. We wachten af.

Topfavoriet Zweden is aan de beurt

Zoals al gezegd: de Ier Johny Logan is tot nu toe de enige artiest die het Songfestival meerdere keer won. Dat hoopt de Zweedse Loreen ook voor elkaar te krijgen. Met Tattoo zingt ze over de pijn van een stukgelopen relatie.

Haar emotioneel gezongen Eurodance-nummer is torenhoog favoriet dit jaar. Terwijl Loreen door het zand kruipt en er vlak boven haar een led-scherm zweeft, maakt ze ook in de finale weer indruk met de meeste van haar vocale uithalen, hoewel sommige minder zuiver waren dan in de halve finale. In de zaal wordt er in ieder geval luid gejuicht voor haar.

Zweedse oud-winnares Loreen zingt publieksfavoriet 'Tattoo'

Spaans eerbetoon aan flamenco

Blanca Paloma brengt voor Spanje met Eaea een eerbetoon aan haar oma die haar flamenco leerde. Een heerlijke en vooral originele combinatie van stijlen waarbij ook dance en het geklap dat bij flamenco hoort niet ontbreekt met een paar goede en moeilijke uithalen.

Spanje won het Songfestival twee keer, maar dat was wel al lang geleden: in 1968 en 1969. Vorig jaar behaalde het land de derde plaats met SioMo van Chanel, het hoogste resultaat in tijden. Of de inzending van dit jaar die presteert, is twijfelachtig, maar het valt te prijzen dat Spanje niet op safe speelt.

Cyprus doet het op zijn Zweeds

De Zweedse schrijvers Jimmy Jansson en Jimmy Thörnfeldt hebben het maar druk: ze schreven mee aan de Zweedse inzending Tattoo en nu staat Andrew Lambrou voor Cyprus op het podium met hun nummer Break a Broken Heart. Een oerdegelijke popsong die doet denken aan vele hitnummers, maar echt beklijven doet het nummer niet.

Cyprus werd één keer tweede op het Songfestival. In 2018 met Fuego van Eleni Foureira. Uiteindelijk won de Israëlische Netta met Toy, maar waar dat nummer niet hoog staat in de lijstjes van Songfestival-fanaten, is Fuego nog altijd een graag gedraaid nummer

Frankrijk zingt zich (waarschijnlijk) de top 10 in

La Zarra zingt de danskraker Evidemment. Het lied maakt volgens de wedkantoren een goede kans om in de top 10 te eindigen. Het publiek in de zaal reageert in ieder geval zeer enthousiast. Zelfs een zeer valse uithaal wordt La Zarra vergeven.

Duistere Servische Songfestivalpop

En daar is Luke Black voor Servië.

Servië won het Songfestival één keer: in 2007. Dat gaat dit keer niet lukken waarschijnlijk, maar Samo mi se spava is wel een lied dat je bijblijft. Er zijn dansers met lange draden aan hun hoofd, terwijl Luke Black sensueel kreunt onder een stampende technobeat.

Poolse strandvibes

Horen we daar nou een nummer van de Zweedse popgroep Ace of Base? Nee, het is Solo van de Poolse artieste Blanka, waarbij flink is geleend van de Zweden.

Maar wat zou het. Blanka gaat voor een strandvibe en dat werkt aanstekelijk. En voor de liefhebbers: er is een echte reveal, waarbij de dansers de jurk van Blanka uittrekken en een stuk waarbij Blanka wild danst.

Sinds het land in 1994 meedeed kwam het slechts drie keer in de top 10 terecht, mogelijk lukt dat dit jaar wel, hoewel de bookmakers het nummer op plek 15 plaatsen.

Met 'Solo' laat Polen zien dat het oké is om alleen te zijn

Prinses Kate ook in ban van Songfestival

Ook het Britse koninklijk huis is vandaag in gedachten bij het Songfestival. Prinses Kate en prins William delen op Twitter een filmpje waarbij Kate op de piano kort het nummer van vorige winnaar Kalush Orchestra op de piano begeleidt:

Zwitserse Remo wil waterpistool

In Nederland liggen de waterpistolen al in schappen van sommige drogisterijen en de Zwitserse Remo Forrer lijkt er wel voor te porren om die te kopen. Zijn lied Watergun over vrede wint zeker niet de originaliteitsprijs, maar luistert lekker weg en lijkt vanwege de zware drumpartijen een klein beetje op de Amerikaanse act Imagine Dragons.

Zwitserland won het Songfestival twee keer waarvan één keer met Céline Dion in 1988. En het land was de winnaar van het allereerste Eurovisie Songfestival in 1956. De derde overwinning zal er dit jaar niet komen.

Portugese nachtclubsong

Het is de beurt aan Portugal. Het lukte dat land tot nu toe één keer om te winnen op het Eurovisie Songfestival met het ingetogen nummer Amar Pelos Dois van Salvador Sobral.

Met Ai Coração tapt Mimicat dit jaar uit een ander vaatje. Ze zingt een beetje een folkloristische nachtclubsong die lekker in het gehoor ligt. Let ook op de vele zwierende jurken op het podium.

De Portugese artiest Mimicat

Het eerste land treedt op: het originele Oostenrijk

We beginnen met Oostenrijk dat twee keer het Songfestival won, het laatst met Conchita Wurst in 2014. De geest van Edgar Allan Poe heeft bezit genomen van de lichamen van act Teya & Selena, zingen ze. Poe heeft ergens wel iets van een Billie Eilish-nummer met in de tekst een aanstekelijke herhaling van de naam Poe die lang blijft hangen.

Hiermee wint Oostenrijk niet, maar het nummer is een frisse start. Zo, we zijn wakker.

Oostenrijk bijt het spits af van Songfestival-finale

De landen worden voorgesteld

De vlaggenparade is bezig. We zien alle artiesten kort op het podium met hun landenvlag. Hits van Britse groepen zoals The Chemical Brothers en Eurythmics klinken op de achtergrond. Ook zingen enkele Oekraïense artiesten zoals oud-winnares Jamala.

We gaan beginnen: Graham Norton zo ook op het podium

Zo, we gaan beginnen. Vorige winnaar Kalush Orchestra opent het bal.

De drie presentatrices Alesha Dixon, Hannah Waddingham en Julia Sanina zien we zo ook, maar vandaag is ook Graham Norton erbij.

Al jaren becommentarieert hij op snedige wijze het Songfestival voor de BBC.

Mia en Dion als toeschouwers aanwezig

Mia Nicolai en Dion Cooper haalden de finale niet, maar de Nederlanders zitten wel in de zaal in Liverpool. Onze man ter plekke Jorn Kompeer kwam ze zojuist tegen.

Zweden kan meerdere records evenaren

Zweden kan dit jaar meerdere records evenaren. Als Loreen met Tattoo wint is zij pas de tweede artiest na de Ier Johnny Logan die het festival meerdere keren wint. Loreen won ook al eens in 2012 met Euphoria. Met de winst zou Zweden ook Ierland evenaren. Dat land won tot nu toe zeven keer

Ook de Zweedse songwriter Thomas G:son die meeschreef aan Euphoria en Tattoo, kan zich vandaag in een illuster rijtje voegen. Slechts vijf schrijvers wonnen met meerdere nummers. Onder hen ook de Nederlandse tekstschrijver Willy van Hemert (schreef teksten van de winnende liedjes van Nederland in 1957 en 1959).

Landen met de meeste songfestival-overwinningen

Kroatië valt op: dit waren eerdere gedenkwaardige acts

De Kroatische act Let 3 valt dit jaar flink op met hun nummer Mama ŠČ! een mix van muziekstijlen waarbij in de tekst op verhulde wijze kritiek wordt gegeven op dictaturen. De besnorde groep draagt kleurrijke pakken en er is zelf een onderbroek te zien. Controversieel? Het is maar wat je gewend bent, maar op het Songfestival valt het mee. Een kleine selectie van eerdere opvallende acts:

2008 - Ierse kalkoen: Ierland is nog altijd het land met de meeste Songfestival-overwinningen (7), maar de laatste overwinning dateert alweer uit 1996. Misschien dat het Ierse publiek er in 2008 daarom massaal voor stemde dat de kalkoenpop Dustin The Turkey naar het Songfestival werd gestuurd. Deze kalkoen was de ster van een Ierse kindertelevisieshow en met Irlande Douze Points werd een parodie op het Songfestival gebracht. Het publiek kon het niet waarderen: de kalkoen werd in de halve finale uitgeschakeld en wist slechts 22 punten te behalen.

2009 - Protest tegen Poetin: De Georgische groep Stephane and 3G werd door de organisatie geweigerd om mee te doen aan het Songfestival omdat er (enigszins verkapt) kritiek werd gegeven op de Russische president Poetin. De groep wilde hun inzending We Don't Wanna Put In niet aanpassen en werd dus uitgesloten.

2014 - Poolse softporno: Donatan & Cleo zongen voor Polen het vrolijke nummer My Słowianie (We Are Slavic), maar wat vooral is blijven hangen is de act eromheen. Er was een vrouw die was deed en een vrouw met een groot decolleté dat op suggestieve wijze boter aan het maken was. De vakjury's waren niet onder de indruk en plaatsen het lied op de zestiende plek, de televoters waren enthousiaster. Bij hen eindigde het nummer op de derde plek.

Bij de Poolse act van Donatan & Cleo werd op suggestieve wijze boter gemaakt op het podium

Nog een uurtje: Duitse act werkt ontspannen toe naar optreden

Duitsland is een van de landen die niet aan de halve finales hoefden mee te doen. Waarom? Omdat het land tot de big five behoort, de vijf landen die het meeste geld geven aan de organisator én de meeste inwoners hebben.

Backstage kwam een Nederlandse journalist de leden van de Duitse groep Lord of the Lost tegen, die ruim twee uur voor hun optreden nog erg ontspannen leken.

Nederlander Wouter Hardy schreef lied voor Estland: 'Ik wil een verhaal vertellen'

De Nederlandse muziekproducent Wouter Hardy schreef dit jaar samen met de Estlandse zangers Alika het nummer Bridges. Hardy schreef eerder in 2019 samen met Duncan Laurence het winnende nummer Arcade.

Een jaar later schreef hij ook mee aan de Zwitserse inzending Tout l'univers, waarmee het land derde werd. Winst voor Estland wordt niet verwacht, maar het sfeervolle, rustige Bridges zal dit jaar wel opvallen tussen de vele dancepop en rock die in de finale te horen is.

Na Arcade en Tout l'Univers schreef Wouter Hardy de Estlandse inzending Bridges

Bookmakers denken nog altijd dat Zweden gaat winnen

Bij de wedkantoren is de Zweedse inzending Tattoo van Loreen al wekenlang de gedoodverfde winnaar. Voor iedere euro die ingezet wordt, krijg je er bij de meeste grote wedkantoren slechts 1,50 euro terug. Het land dat het laagst geklasseerd is bij de wedkantoren is Albanië. Bij sommige wedkantoren krijg je als je op dat land wedt als winnaar bij 1 euro inzet meer dan 500 euro terug.

Op basis van inzetten bij wedkantoren, ook wel de bookmakers genoemd, wordt ook voorspeld dat Finland hoog zal eindigen en mogelijk zelfs mee gaat strijden voor de winst.

De bookmakers zitten er wel eens naast, maar opvallend vaak voorspellen zij de winnaar correct.

Bekijk hier het optreden van Loreen in de halve finale:

Optreden Loreen (Zweden)

Uitgelaten fans kunnen niet wachten tot de finale

Het publiek heeft zich verzameld bij de Liverpool Arena, waar het Songfestival wordt gehouden. Uitgelaten fans vertellen alvast wat hun favoriete inzending is en waarom het Songfestival zo belangrijk voor ze is.

Uitgelaten fans kunnen niet wachten tot de finale van Eurovisie Songfestival: 'Cha Cha Cha'

Jurystemmen en publieksstemmen

In de halve finale bepaalde alleen de televoters (de televisiekijkers in ieder land) wie er door gingen. In de finale komt daar ook de vakjury bij. Van ieder deelnemend land aan de halve finales en finales is een er vakjury. Zij zagen alle optredens gisteren al en hebben hun keus dus al gemaakt. De uitslag van de vakjury wordt via videoverbindingen met Eurovisie-landen bekendgemaakt. Onder hun tien favoriete nummers verdelen zij 58 punten. Variërend van 1 punt tot en met 12 punten voor hun favoriet (dan klinkt het bekende 'douze points').

Daarna worden de stemmen van de televoters van de 37 deelnemende landen erbij opgeteld, die ook per land 58 punten mogen verdelen. Televoters mogen niet op het land stemmen waar ze wonen. Nieuw is dat er dit jaar ook punten worden gegeven door 'de rest van de wereld'. Dit zijn landen die niet deelnemen aan de editie van dit jaar. Zo kunnen kijkers in de Verenigde Staten bijvoorbeeld ook stemmen.

Alle stemmen van 'de rest van de wereld' worden uiteindelijk verzameld en gepresenteerd als één land. 'De rest van de wereld' verdeelt dus ook 58 punten.

Wat kun je vanavond verwachten?

De show begint vanavond om 21.00 uur

  • De finale wordt geopend door de Oekraïense winnaars van vorig jaar, Kalush Orchestra. In het optreden van de groep is ook het winnende nummer Stefania verwerkt.
  • Daarna is er de vlaggenparade, waarbij alle 26 finalisten zich kort presenteren.
  • Vervolgens beginnen de landenoptredens. De volgorde:
  1. Oostenrijk: Teya & Salena - Who the Hell is Edgar?
  2. Portugal: Mimicat - Ai coração
  3. Zwitserland: Remo Forrer - Watergun
  4. Polen: Blanka - Solo
  5. Servië: Luke Black - Samo mi se spava
  6. Frankrijk: La Zarra - Évidemment
  7. Cyprus: Andrew Lambrou - Break a Broken Heart
  8. Spanje: Blanca Paloma - Eaea
  9. Zweden: Loreen - Tattoo
  10. Albanië: Albina & Familja Kelmendi - Duje
  11. Italië: Marco Mengoni - Due vite
  12. Estland: Alika - Bridges
  13. Finland: Käärijä Cha Cha Cha
  14. Tsjechië: Vesna - My Sister's Crown
  15. Australië: Voyager - Promise
  16. België: Gustaph - Because of You
  17. Armenië: Brunette - Future Lover
  18. Moldavië: Pasha Parfeni - Soarele si luna
  19. Oekraïne: TVORCHI - Heart of Steel
  20. Noorwegen: Alessandra - Queen of Kings
  21. Duitsland: Lord of the Lost - Blood & Glitter
  22. Litouwen: Monika Linkyte - Stay
  23. Israel: Noa Kirel - Unicorn
  24. Slovenië: Joker Out - Carpe Diem
  25. Kroatië: Let 3 - Mama ŠČ!
  26. Verenigd Koninkrijk: Mae Muller - I Wrote A Song
  • Na de optredens gaan de lijnen open
  • Tijdens het stemmen zijn er optredens van onder anderen oud-deelnemer Sam Ryder en een gezamenlijk optreden waarbij de stad Liverpool wordt geëerd. Daaraan doet ook Duncan Laurence mee
  • Als de stemmen geteld zijn, volgt de uitslag, daarover vertellen we je zo meer.

Welkom in het liveblog voor de Songfestival-finale

Welkom in het liveblog over het Eurovisie Songfestival, dat vandaag volledig in het teken staat van de grote finale. Mia Nicolai en Dion Cooper werden dinsdag uitgeschakeld, maar ook de finale heeft een Nederlands tintje. Het liedje Bridges van Estland ging wel door en werd medegeschreven door de Nederlander Wouter Hardy. Hij schreef samen met Duncan Laurence eerder Arcade, het winnende nummer van 2019.

En onze buren België en Duitsland staan ook in de finale.

De opvallendste act is dit jaar waarschijnlijk Kroatië. We bespeken alle inzendingen later, maar hier alvast een kleine indruk van de Kroatische inzending:

De Kroatische inzending Let 3