NOS NieuwsAangepast

Zweden wint Eurovisie Songfestival in Liverpool, Finland voelt zich bestolen

Zweden heeft het Eurovisie Songfestival in Liverpool gewonnen. Zangeres Loreen won met haar nummer Tattoo, over de pijn van een stukgelopen relatie. Daarmee is ze de eerste vrouw die het festival twee keer heeft gewonnen. In 2012 werd ze al een keer eerste met het nummer Euphoria.

Loreen kreeg de meeste punten van de vakjury's, 583 punten in totaal. Op de tweede plaats eindigde met 526 punten Käärijä uit Finland, die wel meer punten van het publiek kreeg dan Loreen, favoriet van de jury's. De derde plaats was voor Israël. Noa Kirel kreeg 362 punten.

Loreen noemt de overwinning overweldigend en is blij en dankbaar:

Zweden is de winnaar van het Eurovisie Songfestival 2023

Tijdens de act kroop Loreen door zand, met onder en vlak boven haar een led-scherm. De songfestivalveteraan is de tweede persoon die het festival twee keer wint. Johnny Logan won in de jaren 80 twee keer als zanger voor Ierland, en daarna ook nog een keer als liedschrijver.

In Finland, dat met Käärijä's Cha Cha Cha de beste score behaalde sinds de winst met metal-act Lordi in 2006, voelen sommigen zich bestolen. Ze wijzen erop dat Käärijä van het publiek uit achttien landen de volle twaalf punten kreeg. Loreen kreeg uit geen enkel land die maximale score van het publiek. Die kreeg ze wel van verschillende vakjury's - ook die van Finland zelf.

Het Zweedse Aftonbladet schrijft dat "Käärijä de race in elk ander jaar zou hebben gewonnen", maar niet was opgewassen tegen Loreen.

Ook de Nederlandse vakjury gaf 12 punten aan Zweden. Zangeres S10, die vorig jaar namens Nederland meedeed, deelde de punten uit:

S10 deelt 'douze points' uit aan Zweden

Het is de zevende keer dat Zweden de muziekwedstrijd wint. Met deze score evenaart het land het record van Ierland. Dankzij Tattoo, dat al weken in de Europese hitlijsten staat, keert het festival precies 50 jaar na de eerste winst van ABBA terug naar het land.

26 landen streden om de punten. Van de finalisten eindigde Duitsland als laatste, met in totaal 21 punten.

België werd zevende met 182 punten. Dat is het op één na beste resultaat ooit voor een Vlaamse inzending. De Belgische kandidaat wordt elk jaar afwisselend gekozen door de Nederlandstalige VRT en Franstalige RTBF. België won het festival één keer, in 1986, met met de Franstalige Sandra Kim.

Nederlandse tintjes

De Nederlandse Mia Nicolai & Dion Cooper strandden afgelopen dinsdag in de eerste halve finale. Met 7 punten werd Nederland 13e van de 15 landen die die avond optraden.

Toch had de finale ook Nederlandse tintjes. Het nummer Bridges van Estland werd mede geschreven door de Nederlander Wouter Hardy. In het optreden van Finland danste de Nederlander Jesse Wijnans mee en de gitarist van de band Joker Out uit Slovenië is half Nederlands.

En winnaar van 2019 Duncan Laurence zong tijdens een gezamenlijk optreden bij het tellen van de stemmen.

Het Verenigd Koninkrijk organiseerde het evenement namens Oekraïne, de winnaar van vorig jaar.

Zo zong Loreen gisteravond het winnende nummer:

Zweedse oud-winnares Loreen zingt publieksfavoriet 'Tattoo'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl