Mia Nicolai en Dion Cooper tijdens de eerste repetitie op maandag
NOS NieuwsAangepast

Nederland eindigde op dertiende plek in voorronde Songfestival

De Nederlandse Mia Nicolai & Dion Cooper zijn afgelopen dinsdag met zeven punten dertiende geworden in de voorronde van het Eurovisiesongfestival. Van de vijftien landen die die avond optraden eindigden alleen Azerbeidzjan en Malta lager, met vier en drie punten.

De resultaten van de voorrondes worden altijd pas na de finale bekendgemaakt, om de uitslag niet te beïnvloeden.

Nederland kreeg twee punten van Moldavië en de uiteindelijke winnaar Zweden. Azerbeidzjan, Portugal en Noorwegen gunden ons land een punt. Met dat resultaat eindigde Mia en Dion net buiten de onderste vijf van alle deelnemers, omdat in de tweede voorronde San Marino en Roemenië helemaal geen punten kregen en Denemarken maar zes.

Finland meeste punten

Winnaar van de voorrondes was overduidelijk publiekslieveling Finland, die met 177 punten de grote rivaal Zweden (135) overtuigend voorbleef. Gisteravond was het precies andersom: omdat Zweden geliefder was onder de internationale jury's won Loreens Tattoo het festival met 583 punten tegen 526 voor het Finse Cha Cha Cha.

Het was voor het eerst sinds 2015 dat Nederland niet in de eindronde van het Songfestival stond. In dat jaar werd Walk Along van Trijntje Oosterhuis veertiende van de zestien deelnemers in de voorronde.

Slechtste kijkcijfers in 10 jaar

Het Songfestival werd gisteravond door zo'n 1,8 miljoen mensen bekeken. Dat waren de slechtste Nederlandse kijkcijfers sinds de finale in 2012 slechts een miljoen kijkers trok. Dat jaar wist Joan Franka niet de eindronde te halen.

Doordat Nederland de afgelopen jaren de eindronde wel haalde lagen de kijkcijfers altijd boven de vier miljoen. Recordjaar was 2021, toen het festival in Nederland werd gehouden na de winst van Duncan Laurence. Dat jaar keken 5,5 miljoen Nederlanders naar de eindstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl