NOS Nieuws

'Ambassade Nederland betaalde via louche beveiligingsbedrijf mee aan oorlog Sudan'

Ambassades van verschillende westerse landen, waaronder die van Nederland, betaalden via een beveiligingsbedrijf dat ze inhuurden mee aan de oorlog in Sudan. Dat schrijft de Groene Amsterdammer. Het bedrijf dat werd ingeschakeld is namelijk verbonden aan de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF), een van de twee strijdende partijen in de burgeroorlog in Sudan.

Journalisten die meewerkten aan het internationale onderzoek van onder meer de Groene Amsterdammer ontdekten dat de op een na grootste aandeelhouder van het private beveiligingsbedrijf de jongere broer is van RSF-generaal Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti. Hij verdiende miljoenen euro's aan de klussen.

Shield Protective Solutions, zoals het bedrijf heet, regelde tot aan het begin van de oorlog en soms nog daarna de beveiliging bij verschillende Europese ambassades, ngo's zoals Save the Children en internationale organisaties. Shield deed dus ook de beveiliging van de Nederlandse ambassade in Khartoem.

Er is, mede op sociale media, veel kritiek op de ambassades. Tegelijkertijd zegt de Sudanese onderzoeker in het artikel van de Groene Amsterdammer dat er zoveel in handen is van de milities, dat je er bijna niet omheen kunt.

Oorlogsmisdaden

De strijd in het Afrikaanse land woedt al bijna een half jaar. Bij die gevechten tussen het regeringsleger en militie RSF zijn inmiddels duizenden burgerdoden gevallen in onder meer de hoofdstad Khartoem, maar ook in de regio Darfur. Daardoor heeft meer dan de helft van de 48 miljoen Sudanezen humanitaire hulp nodig en moesten miljoenen mensen vluchten.

Zowel het regeringsleger als de RSF worden beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden in Sudan. Het zou onder meer gaan om het op grote schaal verkrachten van meisjes en vrouwen, etnische zuiveringen en burgers die met opzet worden gedood terwijl ze op zoek zijn naar water, eten of medicijnen.

De Groene Amsterdammer heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om een reactie, maar die zeggen geen mededelingen te doen over de beveiliging.

De Zwitserse ambassade heeft de samenwerking bij het uitbreken van de oorlog dit jaar naar eigen zeggen direct stopgezet. Hetzelfde geldt voor de Noren. De landen zouden al wel sinds de zomer van 2022 op de hoogte zijn geweest van de connecties met RSF. De Zweden betalen nog steeds voor de diensten van Shield.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl