Verwoesting van een markt in de regio Darfur op 1 september 2023
NOS Nieuws

Tientallen Sudanese burgerdoden bij aanval op woonwijken in Darfur

In de Sudanese stad Nyala zijn veertig burgers om het leven gekomen bij een luchtaanval. Dat melden het Franse persbureau AFP en verschillende Arabische zenders. Nyala ligt in de regio Darfur en is de tweede stad van het land.

Op twee markten en meerdere stadswijken kwamen explosieven terecht. Volgens inwoners van de stad zijn de luchtaanvallen uitgevoerd door het regeringsleger, dat probeert om de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) te verdrijven. De RSF zou delen van de stad in handen hebben.

De afgelopen weken is het geweld in de regio Darfur tussen het regeringsleger en de RSF opgelaaid. Ze vechten al vijf maanden tegen elkaar. In de eerste weken vond de strijd vooral plaats in de hoofdstad Khartoem, inmiddels wordt er in het hele land gevochten. Sinds april zijn al zeker 7500 Sudanezen om het leven gekomen door geweld.

Veel burgerslachtoffers

Gisteren kwamen 17 burgers om bij een aanval in de stad Omdurman, vlak bij Khartoem. Zondag werden 51 mensen gedood bij een luchtaanval op de hoofdstad. Ook in Darfur vallen vaak burgerslachtoffers. In de eerste week van augustus verloren daar al zestig mensen het leven.

Al verschillende keren hebben de strijdende partijen een wapenstilstand afgesproken, maar die werd steeds weer geschonden. Miljoenen burgers zijn afhankelijk geworden van humanitaire hulp. Ruim vijf miljoen Sudanezen zijn op de vlucht geslagen, de meeste binnen hun eigen land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl