Een C-130 Hercules van Defensie op het vliegveld van Aqaba in Jordanië
NOS NieuwsAangepast

Laatste Nederlandse evacuatievlucht vertrokken uit Sudan

De achtste militaire evacuatievlucht is vertrokken uit Sudan. Het ministerie van Defensie meldt dat dit de laatste Nederlandse vlucht om landgenoten te evacueren uit het oorlogsgebied in het land.

Het C-130 Hercules transportvliegtuig vliegt eerst naar Jordanië. De meeste Nederlanders van wie bij Buitenlandse Zaken bekend was dat ze in Sudan waren, hebben het land nu verlaten.

In totaal zijn er 160 Nederlanders geëvacueerd, meer dan de helft met vliegtuigen van de luchtmacht. Anderen konden meevliegen met vliegtuigen van andere Europese landen. Nederland nam ook andere Europeanen mee die in Sudan zaten, 130 evacués meegenomen van 18 andere nationaliteiten.

Honderden doden

Aanleiding voor de evacuatie zijn de gevechten die Sudan al iets meer dan een week teisteren. Regeringstroepen strijden tegen de paramilitaire RSF-eenheden. Honderden burgers zijn omgekomen.

Omdat er gevechten plaatsvonden rond het vliegveld van hoofdstad Khartoem is regulier vliegverkeer onmogelijk. Ook vanochtend werd in de hoofdstad nog gevochten, meldt Al Jazeera.

Buitenlanders

De afgelopen week verlieten al honderden buitenlanders Soedan. Groot-Brittannië heeft sinds de gevechten uitbraken 1888 mensen geëvacueerd. Het was de bedoeling dat er gisteravond nog een Brits vliegtuig zou vertrekken, maar de vlucht is op het laatste moment tegengehouden door Sudanese militairen. Waarom is onduidelijk.

Een door de Verenigde Staten georganiseerd konvooi met evacués heeft gisteren de Sudanese havenstad Port Sudan aan de Rode Zee bereikt. Daar worden mensen die Sudan willen verlaten geholpen om verder te reizen naar Jeddah in Saoedi-Arabië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl