Boven de hoofdstad Khartoem hangen dikke rookwolken
NOS NieuwsAangepast

Strijdende partijen Sudan houden zich niet aan VN-afspraak gevechten te staken

Het Sudanese leger en de paramilitaire groepering RSF hebben toegezegd vanaf vandaag elke middag drie uur lang hun gevechten te stoppen, zodat VN-medewerkers hun werk kunnen doen voor "dringende humanitaire zaken". Eerder vandaag kondigde het VN-Wereldvoedselprogramma aan de noodhulp aan het Afrikaanse land tijdelijk te staken na de dood van drie medewerkers bij vuurgevechten.

Maar ondanks de belofte zeggen ooggetuigen dat de gevechten gewoon doorgaan.

Sinds gisteren woedt er een hevige strijd tussen twee rivaliserende groepen binnen de strijdkrachten van Sudan. Het regeringsleger vecht tegen de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) onder leiding van generaal en vicepresident Mohamed Hamden Dagalo, beter bekend als Hemedti, die de macht wil overnemen. Over de voortgang van de strijd is veel onduidelijkheid, beide partijen geven tegenstrijdige informatie.

Eerder vandaag keurden het Sudanese leger en de RSF dus een voorstel van de VN goed om een veilige doorgang te garanderen voor VN-medewerkers zodat zij de humanitaire hulp kunnen hervatten. Elke dag om 16.00 uur lokale tijd zouden de gevechten drie uur worden gestaakt. Het leger voegde er wel aan toe dat het zal reageren als "de milities de afspraak schenden".

Afrika-correspondent Elles van Gelder heeft contact met ooggetuigen die zeggen dat de gevechten, ondanks de belofte, gewoon doorgaan.

Tegenstrijdige claims

Artsen melden dat zeker 61 burgers en tientallen militairen zijn omgekomen. Vele honderden mensen zijn gewond geraakt door de geweldsuitbarsting. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van slachtoffers niet aan, zegt het Rode Kruis van Sudan. Gewonden worden daarom ook naar andere plekken gebracht voor behandeling.

Met name om de hoofdstad Khartoem wordt fel gestreden. De RSF beweert belangrijke militaire en civiele locaties te hebben ingenomen. Gisteren stelde de groep het presidentiële paleis te hebben bezet - maar het andere kamp spreekt deze claims tegen.

Het leger beweert juist dat het meerdere RSF-bases heeft veroverd. Het zou onder meer gaan om het hoofdkwartier in Khartoem en een basis bij de kustplaats Port Sudan aan de Rode Zee. Bij deze veroveringen zou veel materieel buit zijn gemaakt.

Bekijk hier beelden van de strijd:

Aanhoudend geweld in Sudan
Links president Abdel Fattah al-Burhan en rechts generaal Hemedti

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders in Sudan verblijven. De ambassade heeft contact met vijftig landgenoten. "We weten dat er ook veel Sudanese Nederlanders zijn, waarvan sommigen vanwege de ramadan en het aankomende Suikerfeest niet in Sudan zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze roept Nederlanders die in Sudan verblijven op zich te registreren bij een online informatieloket van het ministerie.

Het reisadvies voor Sudan staat op rood. De situatie is zeer onveilig en onvoorspelbaar, meldt het ministerie in een bericht.

"Wij weten niet hoelang deze onveilige situatie aanhoudt. Houd rekening met een langer verblijf binnen. Inventariseer daarom uw voedselvoorraad en andere noodzakelijke middelen. Wees hiermee zuinig. U kunt het land niet verlaten. De luchthaven is nog gesloten."

Gevechtsvliegtuigen voeren bombardementen uit op stellingen van de RSF. Onderhandelingen met opstandelingen zijn uitgesloten, meldt het leger in een verklaring. Op zijn beurt zegt de RSF door te vechten totdat de groep de macht helemaal in handen heeft.

Generaals in de clinch

RSF-leider Hemedti is een van de militaire leiders die meededen aan de coup van 2021. Hemedti werd toen aangesteld als plaatsvervanger van president Abdel Fattah al-Burhan. Maar de twee generaals liggen met elkaar in de clinch over hoe de RSF onderdeel moet worden van het regeringsleger. Deze machtsstrijd is nu uitgelopen op een binnenlands conflict dat met zware wapens wordt uitgevochten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl