Strijdgroep Sudan én leger claimen inname van presidentieel paleis, zeker 3 doden
De Sudanese paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) heeft het presidentieel paleis in de hoofdstad Khartoem overgenomen, luidt het in een verklaring en een live telefoongesprek op televisiezender Al Jazeera. Ook andere strategische plekken in de stad zouden zijn ingenomen. Het gaat onder volgens de RSF meer om het vliegveld bij Khartoem en ook een militaire basis in de noordelijke stad Merowe.
Maar het bericht wordt in een opgenomen telefoongesprek met Al Jazeera weersproken door de Sudanese generaal en president Burhan. Volgens hem heeft juist het leger controle over het presidentieel paleis, een militair hoofdkwartier en de luchthaven.
Doden op het vliegveld
Sinds vanochtend wordt er hevig gevochten in de hoofdstad. Ooggetuigen melden dat er op verschillende plekken schoten en explosies klinken.
Een Sudanese organisatie van artsen meldt dat er zeker 25 mensen zijn omgekomen bij de gevechten, verspreid over verschillende steden in het land. Ook zijn er 183 gewonden, een aantal verkeert in kritieke toestand.
Op beelden uit Khartoem is het geweld te zien:
RSF beschuldigt het reguliere leger ervan dat het vanochtend hun bases heeft aangevallen. Andersom zegt het leger dat strijders van de RSF hebben geprobeerd om het militaire hoofdkwartier te veroveren. Op beelden is te zien dat er rook opstijgt uit een deel van de stad waar het leger een kamp heeft.
"Strijders van de Rapid Support Forces vielen verschillende legerkampen aan in Khartoem en op andere plekken in Sudan", citeert persbureau AFP een legerwoordvoerder. "De strijd is aan de gang en het leger voert zijn plicht uit om het land te beschermen."
Verscheidene landen die een ambassade hebben in Sudan uiten hun zorgen over de situatie en roepen de partijen op om te stoppen met vechten. Buitenlandse Zaken in Den Haag adviseert Nederlanders in het land thuis te blijven. "De Nederlandse ambassade in Sudan volgt de situatie op de voet", schrijft het ministerie op Twitter.
Ook Groot-Brittannië adviseert zijn onderdanen om niet naar buiten te gaan. De Amerikaanse ambassadeur in Khartoem zegt dat hij en het ambassadepersoneel schuilen voor de gevechten.
De spanningen tussen het leger en de Rapid Support Forces zijn de afgelopen maanden toegenomen. Deze week kwamen al berichten dat de RSF zijn troepen had gemobiliseerd in Khartoem. Ook kwamen beelden naar buiten waarop te zien is dat voertuigen van RSF naar Khartoem worden vervoerd.
In een televisietoespraak op donderdag waarschuwde een hoge generaal voor mogelijke botsingen met paramilitaire troepen. Hij beschuldigde ze ervan dat er troepen zijn ingezet in Khartoem en andere delen van Sudan zonder toestemming van het leger.
De RSF staat onder bevel van generaal en vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, beter bekend als Hemedti. Analisten denken dat de militie zo'n 100.000 strijders telt met bases in het hele land. In 2021 deed de RSF nog mee met een militaire staatsgreep. Er werd toen afgesproken dat Dagalo plaatsvervanger zou worden van een besturende raad onder leiding van generaal en president Abdel Fattah al-Burhan.
Sinds kort zijn er spanningen over de vraag hoe de RSF geïntegreerd kan worden in het leger, en over de termijn waarbinnen dat moet gebeuren. Besprekingen daarover werden begin deze maand stilgelegd na onenigheid over de integratie.