Dikke rookwolken boven een woonwijk in de hoofdstad Khartoem
NOS NieuwsAangepast

Aanhoudende gevechten in Sudan, VN zet noodhulp stop

Op meerdere plekken in Sudan wordt voor de tweede dag op rij zwaar gevochten tussen rivaliserende groepen binnen de nationale strijdkrachten. Het is nog onduidelijk wie aan de winnende hand is.

Het VN-Wereldvoedselprogramma heeft de noodhulp aan het Afrikaanse land tijdelijk gestaakt. Drie medewerkers van de organisatie zijn gisteren gedood bij vuurgevechten. De situatie wordt te gevaarlijk geacht voor hulpverleners.

Artsen melden dat zeker 61 burgers zijn gedood evenals tientallen militairen. Vele honderden mensen zijn gewond geraakt door de geweldsuitbarsting. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van slachtoffers niet aan, zegt het Rode Kruis van Sudan. Gewonden worden daarom ook naar andere plekken gebracht voor behandeling.

Tegenstrijdige claims

Met name om de controle van de hoofdstad Khartoem wordt fel gestreden. De paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) beweert belangrijke militaire en civiele installaties te hebben ingenomen. Gisteren stelde de groep het presidentiële paleis te hebben bezet - maar het andere kamp spreekt deze claims tegen.

Het reguliere leger beweert juist dat het meerdere RSF-bases heeft veroverd. Het zou onder meer gaan om het hoofdkwartier in Khartoem en een basis bij de kustplaats Port Sudan aan de Rode Zee. Bij deze veroveringen zou veel materieel buit zijn gemaakt.

Bekijk hier beelden van de strijd:

Zware gevechten in Khartoem en rest van Sudan

Gevechtsvliegtuigen voeren bombardementen uit op stellingen van de RSF. Onderhandelingen met opstandelingen zijn uitgesloten, meldt het leger in een verklaring. Op zijn beurt zegt de RSF door te vechten totdat de groep de volledige macht in handen heeft.

Generaals in de clinch

De gevechten begonnen gisteren. Onder leiding van generaal en vicepresident Mohamed Hamdan Dagalo, die bekendstaat als Hemedti, probeert RSF de macht over te nemen. Hij is een van de militaire leiders die meededen aan de coup van 2021.

Sindsdien heeft een groep generaals de macht in het Afrikaanse land. Hemedti werd toen aangesteld als plaatsvervanger van president Abdel Fattah al-Burhan. Maar de twee generaals liggen met elkaar in de clinch over hoe de RSF onderdeel moet worden van het regeringsleger. Deze machtsstrijd is nu uitgelopen op een binnenlands conflict.

Links president Abdel Fattah al-Burhan en rechts generaal Hemedti

De spanningen tussen de rivaliserende generaals namen de afgelopen tijd snel toe. Daardoor zijn de gesprekken tussen burgergroepen en legerleiders over de vorming van een overgangsregering stil komen liggen.

Bij de volksopstand van 2019 werd toenmalig president Bashir afgezet. Er zou een democratische overgangsperiode komen. Maar de rivaliserende strijdgroepen binnen de nationale strijdkrachten hebben nooit plaatsgemaakt voor een gekozen regering.

'Egyptische militairen gevangengenomen'

RSF-strijders beweren dat ze gisteren in het noorden van het land Egyptische militairen gevangen hebben genomen. Dat schrijft krant Sudan Tribune op basis van posts op sociale media. Egyptische militairen zouden daar gestationeerd zijn voor een legeroefening.

Als de bewering van de RSF klopt, is er een kans dat Egypte betrokken raakt bij het conflict. Op de achtergrond speelt een ruzie tussen de twee buurlanden over een dam in de Blauwe Nijl.

Internationaal wordt druk uitgeoefend om het nieuwe conflict snel te beëindigen, maar vooralsnog zonder effect. Onder meer VN-chef Guterres, EU-topdiplomaat Borrell, het commissiehoofd van de Afrikaanse Unie Faki en chef van de Arabische Liga Aboul Gheit hebben opgeroepen tot een staakt-het-vuren.

Nederlanders binnenblijven

Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders in Sudan verblijven. De ambassade heeft contact met vijftig landgenoten. "We weten dat er ook veel Sudanese Nederlanders zijn, waarvan sommigen vanwege de ramadan en het aankomende Suikerfeest niet in Sudan zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze roept Nederlanders die in Sudan verblijven op zich te registreren bij een online informatieloket van het ministerie.

Het reisadvies voor Sudan staat op rood. De situatie is zeer onveilig en onvoorspelbaar, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht.

"Wij weten niet hoelang deze onveilige situatie aanhoudt. Houd rekening met een langer verblijf binnen. Inventariseer daarom uw voedselvoorraad en andere noodzakelijke middelen. Wees hiermee zuinig. U kunt het land niet verlaten. De luchthaven is nog gesloten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl