BBB-leider Caroline van der Plas reageert verheugd op de uitslag
NOS NieuwsAangepast

Prognose: BBB de grootste, samen met combinatie PvdA/GL

De BoerBurgerBeweging heeft volgens een voorlopige prognose van persbureau ANP 15 van de 75 zetels in de Eerste Kamer behaald. Daarmee is de BBB samen met de combinatie van de Partij van de Arbeid/GroenLinks, die eveneens 15 zetels heeft behaald, voorlopig de grootste geworden. De VVD komt volgens de prognose uit op 10 zetels.

In zes provincies zijn inmiddels alle stemmen geteld: Groningen, Friesland, Overijssel, Zeeland, Drenthe en Flevoland. In al die provincies is nieuwkomer BBB de grootste geworden. In Overijssel en Drenthe kreeg de partij van Caroline van der Plas zelfs ruim 30 procent van de stemmen.

De voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag liet lang op zich wachten. Maar na een telling van ruim 85 procent van de stemmen werd de prognose alsnog bekendgemaakt, even na 05.30 uur.

De winst van nieuwkomer BBB betekent een grote klap voor de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De ontevredenheid over het kabinet bleek een belangrijke drijfveer voor de kiezers te zijn, zo bleek ook uit een online opinieonderzoek van Ipsos onder zo'n 2500 kiesgerechtigden.

Het kabinet komt volgens de prognose uit op 24 zetels van de 75 zetels in de Eerste Kamer. In de zittende Eerste Kamer hebben de vier partijen 32 zetels.

BBB stevent af op een nog grotere verkiezingswinst dan Forum voor Democratie in 2019. Toen werd de partij van Thierry Baudet in een klap de grootste met 14,4 procent van de stemmen. De partij van Caroline van der Plas stevent nu af op 19,4 procent.

Bekijk hieronder de voorlopige prognose van de Eerste Kamer:

In de meeste provincies is BBB de grootste partij geworden, wat erop duidt dat de stem die uit ontevredenheid is ontstaan - de 'proteststem' - vooral naar deze nieuwkomer is gegaan. BBB zette deze verkiezingscampagne flink in op de stikstofcrisis.

"Normaal gesproken blijven mensen thuis als ze geen vertrouwen meer hebben in de politiek, maar vandaag hebben ze laten laten zien dat ze niet meer thuisblijven. Ze hebben hun stem laten horen, en hoe", reageerde BBB-leider Van der Plas gisteravond na de eerste exitpolls.

Bekijk hieronder de verkiezingsavond van de Provinciale Staten in beeld:

Van 'wat is hier gebeurd?!' tot 'bittere pil', de reacties op de exitpolls

Volgens persbureau ANP duurt het tellen van de stemmen lang door een combinatie van factoren. Zo hebben verschillende gemeenten aan het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten dat de tellers te moe waren om nog stembiljetten te verwerken. Daarop besloot het ministerie dat het tellen tijdelijk mocht worden gestaakt, om later vandaag te worden hervat.

Verder speelde de hoge opkomst mee, net als het feit dat er dit jaar veel partijen meededen en daardoor de stembiljetten groter waren. Bovendien kampten gemeenten met een storing aan de gebruikte telefonische software.

De uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen blijven nog altijd binnenkomen. Klik hieronder om de uitslagen per provincie of gemeente te bekijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl