Paul Rosenmoller (Groenlinks), Attje Kuiken (PvdA), Mei Li Vos (Pvda) en Jesse Klaver (Groenlinks)
NOS NieuwsAangepast

Exitpoll Eerste Kamer: BBB en combinatie PvdA/GL de grootste, coalitie verliest fors

Nieuwkomer BBB komt volgens een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, op 15 zetels in de Eerste Kamer. Ook de combinatie GroenLinks/PvdA zou dat aantal zetels halen. De leden van de Provinciale Staten kiezen eind mei 'getrapt' voor de Eerste Kamer. Net als bij de exitpolls in de drie gepeilde provincies geldt hierbij een foutmarge van één of maximaal twee zetels.

GroenLinks zou stabiel blijven met 8 zetels en de PvdA zou met 1 zetel groeien en op 7 zetels uitkomen. De combinatie van de twee linkse partijen zou dus 1 zetel meer halen dan ze nu in de Eerste Kamer hebben.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliest volgens deze exitpoll 8 zetels. De VVD (voorheen 12) zou nu op 10 zetels uitkomen, het CDA zou van 9 zetels naar 5 zetels zakken en D66 verliest 1 zetel en houdt er 6 over. CU zou 1 zetel zetel verliezen en op 3 zetels uitkomen.

De PVV (voorheen 5) zou nu op 4 zetels uitkomen, net als PvdD, die met 1 zetel groeit ten opzichte van 2019. SP verliest volgens de exitpoll 1 zetel en houdt er 3 over. Ook nieuwkomers JA21 (3) en Volt (2) maken volgens deze exitpoll hun entree in de Eerste Kamer.

Forum voor Democratie zou van 12 zetels naar 2 zetels zakken. Een aantal partijen - de Onafhankelijk Politiek Nederland, de SGP en 50Plus - zitten op de grens van een zetel, maar lijken er nét eentje te halen. Denk zou net als in 2019 geen zetel halen in de Eerste Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl