BBB-leider Caroline van der Plas reageert op de uitslagen voor de Provinciale Statenverkiezingen
NOS NieuwsAangepast

BBB gaat in drie exitpolls provincies aan kop, in Overijssel met grote afstand

Nieuwkomer BoerBurgerBeweging gaat aan kop in de drie provincies waar onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, exitpolls heeft gehouden. Volgens deze eerste indicatie van de verkiezingsuitslag is de overwinning het grootst in de provincie Overijssel, waar de partij ruim 31 procent van de stemmen zou hebben gekregen, wat zou neerkomen op 17 zetels.

Ook in Noord-Brabant en Noord-Holland lijkt de partij de grootste te zijn, al is het verschil met de andere partijen daar veel kleiner. In Noord-Holland gaat de BBB volgens deze exitpoll nek aan nek met de VVD: de BBB zou op 9 zetels komen en de VVD op 8, wat binnen de foutmarge van de exitpoll is. Het is dus nog niet gezegd dat de partij daar ook de grootste wordt bij de uiteindelijke uitslag.

Lees hieronder hoe de partijen het volgens exitpolls in de drie provincies hebben gedaan:

Exitpoll Noord-Brabant (21.40 uur)

Ook in de provincie Noord-Brabant wordt de BBB volgens een eerste indicatie van de verkiezingsuitslag de grootste partij. De exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, laat zien dat de nieuwkomer zou uitkomen op 12 zetels. De partij die daarna volgt, is de VVD met 9 zetels (voorheen 10).

Daarna volgen drie partijen, namelijk de PvdA, de SP en GroenLinks. Die zouden alle drie uitkomen op 5 zetels volgens deze eerste indicatie van de verkiezingsuitslag. Dat is alleen voor de PvdA een verschil met 2019: de partij had vorige keer drie zetels.

Het CDA zakt volgens de exitpoll van 8 zetels naar 3 zetels en ook de PVV komt na een verlies van 1 zetel op 3 zetels uit. PvdD blijft stabiel met 2 zetels en ook nieuwkomer JA21 zou 2 zetels krijgen.

Forum voor Democratie zou zakken van 9 zetels naar 1 zetel en 50Plus halveert en houdt eveneens 1 zetel over. CU-SGP en Lokaal Brabant houden allebei 1 zetel en Volt, die voor het eerst meedoet in Noord-Brabant, zou volgens deze exitpoll op 1 zetel uitkomen.

In Noord-Brabant zijn in totaal 55 zetels te verdelen.

Exitpoll Overijssel (21.20 uur)

Het lijkt erop dat nieuwkomer BBB met afstand de grootste wordt in de provincie Overijssel. Volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS, zou de partij uitkomen op 17 zetels. Daarna volgt een reeks partijen met 4 zetels: de VVD (voorheen 6), het CDA (voorheen 9) en GroenLinks (voorheen 5).

Daarna volgt de PvdA met 3 zetels, wat zou betekenen dat de partij 1 zetel verliest. Ook de ChristenUnie zou op 3 zetels komen, waarmee de partij er ook eentje zou verliezen.

De PVV zakt van 3 zetels naar 2 zetels volgens deze eerste indicatie. Ook D66 verliest 1 zetel en komt op 2 zetels. De PvdD wint een zetel en komt op 2 zetels.

Forum voor Democratie zakt van 6 zetels naar 1 zetel en JA21, nieuw bij deze verkiezingen, krijg 1 zetel, net als Volt. De SGP verliest 1 zetel en houdt er eentje over. Ook de SP zou verliezen volgens deze exitpoll: de partij zou van 3 naar 1 zetel gaan. 50Plus blijft stabiel met 1 zetel.

In Overijssel zijn in totaal 47 zetels te verdelen.

Exitpoll Noord-Holland (21.00 uur)

In de provincie Noord-Holland lijkt het erop dat de nieuwkomer BBB nek aan nek gaat met de VVD, volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. BBB is met 9 zetels iets groter, maar de VVD komt op 8 zetels, wat binnen de foutmarge van de exitpoll is.

Daarna volgen GroenLinks en de PvdA met beide 7 zetels, gevolgd door de PvdD (voorheen 3 zetels) met 5 zetels en D66 met 4 zetels. Forum voor Democratie, die voorheen 9 zetels had, zakt naar 1 zetel. JA21 zou nieuw in de Provinciale Staten van Noord-Holland komen met 3 zetels, net als Volt.

Het CDA zou van 4 zetels naar 2 zetels gaan. De PVV gaat van 3 naar 2 zetels en de SP zou van 3 naar 2 zetels zakken. Denk zou van 1 naar 0 zetels gaan en de ChristenUnie blijft op 1 zetel. 50Plus blijft eveneens op 1 zetel.

In Noord-Holland zijn in totaal 55 zetels te verdelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl