Op Giro555 is tot nu toe ruim 123 miljoen euro gestort voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).
In de vorige tussenstand van februari stond het bedrag op 108 miljoen. De inzamelingsactie loopt nog tot en met eind augustus. Het opgehaalde geld wordt besteed aan noodhulp. Dan gaat het om het bieden van tijdelijk onderdak, medische zorg, eten en drinken, melden de SHO.
"Veel gezinnen slapen nog in tenten en gaan een zware tijd tegemoet. We zijn zeer dankbaar voor de vrijgevigheid van het Nederlands publiek. Met de opbrengst voor Giro555 zetten hulpverleners alles op alles om zoveel mogelijk slachtoffers te helpen", zegt Giro555-voorzitter Michiel Servaes.
"Maar we zijn er nog lang niet. Naast de noodhulp die volop doorgaat, en nodig zal blijven, kijken we samen met onze partners ook naar de volgende fase van verwerking en wederopbouw."
De SHO melden dat naast de negen Giro555-leden, nog vijf andere hulporganisaties zijn aangesloten die met de opbrengst van Giro555 hulp bieden in de getroffen gebieden.
Het gaat om de Nederlandse hulporganisaties Dokters van de Wereld, Habitat, VNG International, War Child en de Syrische humanitaire organisatie Witte Helmen.
50.000 slachtoffers
De Witte Helmen waren direct na de aardbeving in staat om bij slachtoffers te komen in het moeilijk toegankelijke noordwesten van Syrië.
De vrijwilligersgroep, die officieel Syria Civil Defense heet, werd in 2014 opgericht om burgers in het noordwesten hulp te bieden, bijvoorbeeld als reddingswerkers na bombardementen.
In al die jaren redden de Witte Helmen tienduizenden mensen. Nederland heeft de groep jarenlang financieel gesteund.
Bij de aardbevingen in februari in het zuidoosten van Turkije en het noordwesten van Syrië zijn meer dan 50.000 mensen om het leven gekomen.