Vrijwilligers in Utrecht zamelen geld in voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië
NOS Nieuws

Giro555-actie brengt ruim 108 miljoen euro op voor Turkije en Syrië

Een week na de nationale actiedag van Giro555 is er ruim 108 miljoen euro gedoneerd voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië, meldt Oxfam Novib.

Dat is 20 miljoen meer dan de voorlopige eindstand van 88,9 miljoen euro op de actiedag. De samenwerkende hulporganisaties bieden noodhulp aan slachtoffers, zoals onderdak, kleding, medische zorg en voedsel.

Twee weken na de eerste aardbevingen is de tussenstand 108.501.189 euro. Michiel Servaes van Giro555 noemt het "een fantastisch bedrag". Hij bezocht vorige week de getroffen Turkse steden Gaziantep en Antakya. "Dit toont de enorme betrokkenheid van veel Nederlanders bij de slachtoffers van deze ramp."

Maandag werd het grensgebied tussen Syrië en Turkije opnieuw getroffen door een aardbeving. "De hulporganisaties achter Giro555 breiden hun noodhulp verder uit om al die mensen die door deze catastrofe zijn getroffen, te helpen", zegt Servaes.

Het Rode Kruis heeft meer dan 20 miljoen warme maaltijden en 15 miljoen waterflessen uitgedeeld in tien getroffen Turkse provincies. Save the Children heeft in Syrië 7500 mensen voorzien van kant-en-klare warme maaltijden en ook maaltijden verstrekt aan de zoek- en reddingsteams.

Oxfam bracht de schade aan het waternetwerk in de Syrische stad Aleppo in kaart. Er werden 250 reparaties uitgevoerd aan kranen en wasbakken in scholen, moskeeën en tijdelijke opvanglocaties.

Op maandag 6 februari waren de eerste zware aardbevingen in Syrië en Turkije. De reddingswerkzaamheden zijn nog steeds in volle gang. In Nederland zamelt Giro555 nog steeds geld in voor de slachtoffers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl