Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, en zangeres Karsu Donmez na de bekendmaking van de eindstand van de Giro555-actiedag. Via
NOS NieuwsAangepast

Voorlopige eindstand: 88,9 miljoen euro op Giro555 voor slachtoffers aardbeving

Op Giro555 is ruim 88 miljoen euro (88.921.469 euro) opgehaald. De voorlopige eindstand werd om 22.18 uur bekendgemaakt, aan het einde van een speciale televisie-uitzending op NPO1 waaraan ook commerciële omroepen meewerkten. Er kan nog steeds gestort worden.

"Het is overweldigend hoeveel geld er gegeven is door heel Nederland", zegt Michiel Servaes, actievoorzitter van Giro555. "Er zijn zo ongelooflijk veel mensen in actie gekomen door ons panel te bellen, online te doneren, maar ook door het hele land zijn acties opgezet door jong en oud."

Zo werd de voorlopige eindstand bekendgemaakt:

Bijna 89 miljoen opgehaald voor Giro555

De landelijke actiedag voor de slachtoffers in Turkije en Syrië ging gisterochtend in Beeld & Geluid in Hilversum van start. Het startsein werd om 05.55 uur gegeven, een verwijzing naar Giro555. De actiedag begon met een bedrag van ruim 28,6 euro. Aan het begin van de middag was de tussenstand 41,9 miljoen euro. De teller stond even na 19.00 uur al op ruim 54,7 miljoen euro en liep in de avond verder op.

Het kabinet maakte eerder op de dag bekend 10 miljoen euro extra vrij te maken voor hulp aan de aardbevingsslachtoffers. Deze 10 miljoen euro voor Giro555 komt bovenop de 10 miljoen euro die het kabinet vorige week toezegde voor noodhulp in Syrië.

De landelijke actiedag is georganiseerd door de elf Samenwerkende Hulporganisaties. In Nederland zijn talloze kleine en grote initiatieven geweest om geld op te halen. Onder meer scholen en bedrijven hielden acties. Het gebouw van Beeld & Geluid was het kloppend hart van de inzamelingsactie. Daar werden de hele dag radio- en tv-programma's gemaakt en zat een belpanel klaar met bekende Nederlanders om donaties aan te nemen.

Ook vertegenwoordigers van de Turkse en Syrische gemeenschap hielpen mee:

Actiedag Giro555: 'Het is een ramp van ongekende omvang, we hebben ontzettend veel geld nodig'

Het is nu tien dagen geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door zware aardbevingen. Het dodental is opgelopen tot meer dan 41.000. Toch worden er nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Gisteren maakte Nederlandse reddingshondenteams bekend vier nog levende aardbevingsslachtoffers onder het puin in Turkije te hebben gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl